در ساختمان سازی انتخاب نوع اسکلت سازه همواره یکی از دغدغه های افراد و عامل استحکام هرچه بیشتر و بهتر سازه است بوده است. زیرا با دانستن تفاوت های میان این دو نوع اسکلت و مقاوم سازی سازه های بتنی چه از لحاظ هزینه ها و چه از لحاظ میزان مقاومت اسکلت می توانند به انتخاب درستی در این بین دست پیدا کنند.
به طور کلی اسکلت بتنی تشکیل شده از بتن و مقاطع فولادی مثل کاشت میلگرد و اسکلت فلزی تشکیل شده از تنها مقاطع فولادی است. با این حساب وزن مقاطع فولادی مورد استفاده در اسکلت بتنی تقریبا ۳۵ درصد کمتر از مقاطع فولادی مورد نیاز در اسکلت فلزی می باشد که با حساب کردن هزینه حجم بتن به همراه دستمزد اجرای آن و میلگرد مصرفی این هزینه جبران اختلاف هزینه کمتر اسکلت بتنی در برابر اسکلت فولادی خواهد شد.
اجزای این سازه و اتصالات آنها از فولاد تشکیل شدهاند. قیمت تیرآهن، ورق و ستون جعبهای و هاش، که مقاطع اصلی در ساختمانسازی محسوب میشوند، بر قیمت نهایی ساختمان اثرگذار است. اتصالات در سازههای فولادی توسط مهره و پیچ
پرچ یا جوشکاری میشود. با شناخت نقاط قوت و ضعف اسکلت فلزی، بهتر متوجه فرق بین اسکلت فلزی و بتنی خواهید شد.
در ساخت اسکلت بتنی از میلگرد برای مسلح کردن بتن استفاده میشود. در حقیقت، میلگرد برای مسلح کردن پی ساختمان و ستون سازه به کار میرود. بتن، به لحاظ میزان فشار مقاومت بسیار عالی و از نظر کششی مقاومت کششی ضعیفی دارد. به همین دلیل است که در برابر زلزله چندان مقاومتی ندارد. این مساله، لزوم استفاده از میلگرد در بتن را نشان میدهد. میلگردها میتوانند ضعف موجود در بتن در برابر نیروهای کششی جبران کنند. اغلب اسکلت بتنی در ساخت تونل، پل و ساختمانهای کوچک کاربرد دارد و در این زمینه ها بکار میرود.
پس از معرفی این محصول معایب و مزایای آن را با هم بررسی میکنیم
مزایای ان عبارتست از:
علاوه بر مزایایی که بالاتر به آن اشاره شد
معایب سازه فلزی نیز مواردیست مانند:
اسکلت بتنی نیز مانند اسکلت فلزی مزایا و معایب خود را دارد
مزایای این سازه شامل موارد زیر میشود:
در کنار تمام موارد بالا این سازه معایبی نیز دارد:
تعدادی از مهمترین تفاوت های ایندو سازه را در پایین من برایتان آورده ایم تا تفاوت این دو سازه برایتان ملموس تر باشد
سیستم ترکیب اسکلت فلزی و بتنی از مزیت های بسیاری برخوردار است. که در این بین می توان به افزایش شکل پذیری، مقاومت،جلوگیری از کمانش های کلی و جزِیی، افزایش یکپارچگی بهبود جریان انتقال تنش ها به جهت مقابله با گسیختگی و غیره اشاره کرد. با توجه به قیمت بالای فولاد نسبت به بتن، اجرای ستون های تمام فولادی اقتصادی نیست. ترکیب فولاد با بتن باعث افزایش مقاومت در برابر آتش سوزی، افزایش استحکام و کاهش هزینه ها می شود.
به طور خلاصه قیمت ساخت سازه های فلزی و بتنی با یک دیگر تفاوت های بسیاری دارند و می توان اذعان داشت که در مقایسه هزینه اسکلت فلزی و بتنی، قیمت ساخت سازه فلزی بالاتر از سازه بتنی می باشد به دلیل آن که مصالح فولاد از مصالح بتنی گران تر است و هم چنین مصالح ساخت بتن قابل دسترس تر هستند. بنابراین هزینه ساخت سازه فلزی از بتنی بیشتر می شود.
لازم به ذکر است هزینه مستقیم مربوط به مصالح و اجرت ساخت در سازه های فلزی کمتر از سازه های بتنی است ولی از دید دیگر آن دسته از کارفرمایانی که مایلند هزینه پروژه را به صورت کمتر و با توجه به پیشرفت پروژه خود بپردازند اسکلت بتنی گزینه مناسب تری خواهد بود. اما با توجه به اینکه بیشتر هزینه اجرای سازه فلزی هزینه خرید آهن خام مورد نیاز است باید در آغاز و شروع پروژه مقدار بیشتری نقدینگی هزینه گردد. به علاوه با توجه به این که در کشور ما پرداخت وام مسکن پس از تکمیل سقف طبقات پرداخت میگردد در سازه های بتنی می توان پس از اتمام هر سقف نسبت به دریافت وام برای تکمیل پروژه اقدام نمود که این یک ویژگی مثبت برای اسکلت بتنی محسوب می گردد.
قیمت مصالح ساختمانی اعم از قیمت تیرآهن و میلگرد در سال های اخیر افزایش داشته است ولی می توان شاهد آن باشیم که بتن نسبت به فولاد از نوسانات پایین تری برخوردار بوده است و قیمت آن نسبت به سال های قبل کمی افزایش داشته است در صورتی که قیمت فولاد ساختمانی تا 3 برابر قیمت سال های گذشته نیز رسیده است. از همین رو می توان نتیجه گرفت در واقع، قیمت تمام شده ساختمان اسکلت بتنی کمتر از ساخت سازه فلزی تمام می شود و از لحاظ اقتصادی به صرفه تر است.