قیمت ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای

ساخت اسکلت پیچ و مهره ای

ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای

تعداد بسیار زیادی از ساختمان های جهان امروز با استفاده از اسکلت فلزی و یا بتنی ساخته شده اند. با توجه به این موضوع می توان سازه های فلزی سازه هایی هستند که برای ساخت آن ها از فولاد استفاده می شود.

این سازه ها برای اتصال به یکدیگر از روش های جوش ، پرچ و پیچ و مهره استفاده می گردد. استفاده از روش پرچ برای اتصال قطعات دارای مشکلاتی است که این مشکلات مواردی مانند زنگ زدگی، ضعیف شدن قطعات فلزی به دلیل سوراخ کاری، تولید سر و صدای بسیار زیاد در هنگام اجرا اسکلت فلزی پرچی است.

این روش با توجه به دارا بودن معایب بسیار در حال حاضر برای اتصال از اسکلت فلزی استفاده نمی کنند. از این رو ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای جایگزین بسیار مناسبی نسبت به روش های پرچ و حتی در بسیاری از مواقع نسبت به جوشی است. اما در زمان فعلی استفاده از روش پیچ و مهره به عنوان روش اتصال مناسب و قابل اطمینان، بسیار رایج و متداول گردیده است. در ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای از انواع مختلف پیچ ها که مقاومت بسیار بالایی دارند، استفاده می شود.

مراحل نصب اسکلت فلزی پیچ و مهره

برای ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای از  پیچ ها که دارای دو روش عملکرد اتکایی و اصطکاکی هستند، مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از پیچ هایی که مقاومت بالایی دارند، در هر دو روش اتصال یعنی هم در روش اتکایی و هم روش اصطکاکی  و استفاده از پیچ های معمولی تنها در روش اتصال اتکایی مجاز است.

بنابراین باید بر اساس نوع روش اتصال ، قطر و نوع  پیچ و مهره های مورد نیاز در ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای ، مشخص و طراحی گردد و این موارد در نقشه های اجرایی سازه باید ذکر شود.

در گام اول در ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای، باید طراحی اسکلت پیچ و مهره صورت بگیرد. در این نقشه های اسکلتی باید قطر و نوع پیچ ها، نوع روش اتصالات از نظر اتکایی یا اصطکاکی و مواردی از این نظیر تعیین گردد.

تمامی پیچ های مورد استفاده در اتصال سازه های فلزی به یکدیگر تمامی سازه های سیستم باربر لرزه ای و نیز ستون های غیر باربر لرزه ای، باید دارای ویژگی اصطکاکی و مقاومت بالایی داشته باشند. سوراخ ها نیز باید استاندارد و در امتداد عمود بر راستای نیرو وارده باشد.

در ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای ، عملکرد پیچ و مهره هایی که در میانه ستون ها قرار دارند، می تواند از نوع اصطکاکی یا اتکایی باشد. اما اتصالات متصل کننده هایی که در قسمت انتهایی قرار دارند باید از نوع پیچی با عملکرد اصطکاکی باشد.

پس از اتمام مرحله طراحی نقشه های اجرایی ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای ، اولین مرحله در ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای بررسی و اجرای فونداسیون سازه می باشد. در این راستا در ابتدا پی کنی و گودبرداری از پروژه مورد نظر انجام می گیرد سپس بتن ریزی صورت می گیرد. در ادامه قالب بندی، آرماتوربندی و در نهایت بتن ریزی فونداسیون برای اجرای اسکلت پیچ و مهره ای انجام می شود.

در مرحله بعد از ساخت فونداسیون و پی ریزی باید ستون های سازه فلزی نصب شوند. در ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای برای نصب ستون های اسکلت ، بیس پلیت هایی بر روی بخش  فونداسیون قرار داده شده و به کمک پیچ و مهره ثابت می شوند. سپس ستون های سازه بر روی بیس پلیت نصب می گردند. پس از ایجاد ستون ها ، تیرها و بادبند های سازه نصب می شوند.

نکات ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای

موارد بسیاری وجود دارد که در ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای باید به آن ها توجه کنید. یکی از این نکات که بسیار مهم و از اهمیت بالایی برخوردار است، میزان عرض سوراخ های ایجاد شده در ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای  است.

میزان عرض مورد نیاز در ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای  به اندازه دو میلی متر بزرگتر از ابعاد اسمی سوراخ مشخص می شود.

در مرحله انتهایی اعضای فشاری ساخته می شوند، در محلی که در معرض فشار مستقیم است، بر کف ستون های ایجاد شده و یا در محل سطوح صاف و تنظیم شده در درز سازه ها ، تمامی سازه های متصل به یکدیگر باید در فاصله ۱/۵ برابر بعد حداکثر مقطع ساخته شده با پیچ هایی که فاصله آنها از حداکثر ۴ برابر قطر آنها از یکدیگر باشد، متصل شوند.

نکته دیگری که در ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای به آن توجه ویژه ای باید کرد، این است که برای قطعاتی که تحت اثر خوردگی کم و متوسط ناشی از عوامل جوی قرار می گیرند، فاصله بین مرکز سوراخ ها نباید از ۲۴ برابر ضخامت نازک ترین قطعه متصل شونده و همچنین از ۳۰۰ میلیمتر بیشتر شوند. برای آن دسته از قطعاتی که تحت اثر خوردگی شدید ناشی از عوامل جوی قرار می گیرند، فاصله بین مرکز سوراخ ها نباید از ۱۴ برابر ضخامت نازک ترین قطعه متصل شونده و همچنین از ۲۰۰ میلی متر بیشتر شوند.

ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای

مهم ترین مزایای ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای

  • با توجه به استفاده گسترده از اسکلت پیچ و مهره، سعی کردیم برخی از مهم ترین مزایای این اسکلت را به طور مختصر شرح دهیم، تا شما بتوانید با خیال راحت تر و با آرامش خاطر در ساخت و ساز از این اسکلت ها استفاده کنید.
  • سرعت ساخت اسکلت پیچ و مهره ای نسبت به به سازه فلزی با اتصالات جوشی  بسیار بالا تر است. از این رو پروژه در زمان کمتری در مرحله اسکلت بندی می ماند.
  • در صورت آسیب دیدن اسکلت فلزی پیچ و مهره ای،  امکان باز کردن قطعات از یکدیگر و استفاده مجدد از آن ها وجود دارد. از این رو هنگامی که یک قطعه از سازه آسیب ببیند، آن عضو آسیب دیده را باز کرده و با سازه صحیح به راحتی جایگزین می شود، این عمل جایگزینی در این مواقع بسیار ساده است. در مقابل آسیب دیدگی اسکلت فلزی جوشی بسیار دشوار تر است و در صورت آسیب دیدگی این اسکلت ها، تعمیرات را فقط می توان با برش قطعات سازه و دوباره وصل کردن آن ها انجام داد.
  • اجرای سازه های پیچ و مهره ای به دلیل اینکه عملیات ساخت در کارخانه انجام می شود، از کیفیت بالاتری نسبت به اسکلت فلزی جوشی برخوردار می باشند.
  • اسکلت فلزی پیچ و مهره  در برابر حرارت و آتش سوزی مقاومت و پایداری بسیار بالایی نسبت به اتصالات جوشی دارند. از این رو در زمان وقوع آتش سوزی، اسکلت پیچ و مهره ای دچار آسیب دیدگی کمتری  نسبت به سایر سازه های فلزی می شود. همچنین این سازه ها در برابر زلزله  امنیت بیشتری دارند.
  • پرتی و هدر رفت مصالح در ساخت سازه های فلزی پیچ و مهره ای نسبت به سایر سازه ها بسیار کمتر است.
  • ساخت اسکلت فلزی جوشی برای ساخته شدن نیاز به فضای بسیار بزرگی هستند اما محدودیت شرایط محیط کار در هنگام ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای وجود ندارد. به عبارتی در هنگام ساخت اسکلت فلزی جوشی ، محدودیت هایی در زمینه  تهویه هوا، درجه حرارت محیط، میزان فضای دسترسی به سازه ها و … می باشد.
  • اسکلت های فلزی پیچ و مهره ای در برابر خوردگی نسبت به سازه های جوشی بسیار مقاوم تر می باشد. دلیل مقاوم بودن آن ها این است که هنگام ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای ، اتصالات و قطعات مورد نیاز برای ساخت پیش از رنگ آمیزی سازه با استفاده از دستگاه های از قبیل سندبلاست و وایر برس زنگ زدایی می شوند. در نهایت با استفاده از رنگ هایی که در آن ها روی نیز قرار دارد، آنها را رنگ می کنند. دلیل استفاده از این رنک کاهش خوردگی قطعات فلزی می باشد.
  • ایمنی بالای سازه یکی دیگر از مزایا این اسکلت های فلزی است،همانطور که در موارد بالا توضیح داده شد این سازه ها از کیفیت بسیار بالایی برخوردارند. از این رو مقاومت بسیار بیشتری در برابر زلزله و نیروهای جانبی از خود نشان می دهند. به دلیل ویژگی مقاومت بالا از این سازه ها  در ساخت ساختمان های بسیار بلند و سوله ها استفاده می شود. همچنین در این سازه ها به دلیل ساخت در محل کارخانه و استفاده از پوشش برای جلوگیری از خوردگی امکان زنگ زدگی سازه نسبت به سایر اتصالات بسیار کمتر می باشد.

دیگر مزایای سازه پیچ و مهره ای

  •  دارای سر و صدای کم در زمان نصب و اجرای این سازه ها
  •  سازگاری با انواع شرایط محیطی در زمان کار
  •  کم هزینه بودن کارهای نصب و اجرای این سازه نسبت به سایز اسکلت های فلزی
  •  امکان استفاده مجدد و  باز کردن سازه
  •  عدم وجود محدودیت در تامین وسایل و تجهیزات جوشکاری به دلیل نوع روش اتصال
  •  عدم نیاز به کارگر ماهر برای اجرا

مقایسه اسکلت پیچ و مهره ای و جوشی

اتصال قطعات در ساخت اسکلت فلزی جوشی بسیار راحت تر و ساده تر از روش ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای می باشد.

به طور کلی از روش جوشی برای ساخت اسکلت فلزی در پروژه های کوچک تر و احداث ساختمان هایی که نقش های ساده تری دارند، بکار می رود و با توجه به این موضوع در پروژه های بزرگتر ساخت اسکلت فلزی از روش  پیچ و مهره استفاده می شود.

با توجه به این نکته که ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای در کارخانه های بزرگ انجام می شود، می توان گفت اسکلت های پیچ و مهره ای دارای کیفیت بالاتری نسبت به اسکلت فلزی جوشی هستند.

یکی از معایب اسکلت های فلزی جوشی این است که عدم اجرای صحیح جوشکاری در ساخت اسکلت فلزی جوشی و عدم بازرسی صحیح جوش ها ، خسارات جبران ناپذیری را برای افراد در پی خواهد داشت.

یکی دیگر از معایب اسکلت های فلزی جوشی عدم جابجایی اسکلت ها است. ولی در مقابل امکان جابجایی و انتقال سازه در اسکلت های پیچ و مهره ای وجود دارد. همچنین در هنگام آسیب دیدن اسکلت فلزی جوشی ، تعمیر قسمت آسیب دیده تنها با روش جدا کردن قطعه آسیب دیده و متصل کردن دوباره آن امکان پذیر می باشد، اما اسکلت پیچی و مهره ای برخلاف اسکلت فلزی جوشی ، تعمیر آسان تر و سریع تری دارند. همچنین مقاومت اسکلت فلزی جوشی در برابر آتش سوزی و حرارت بسیار کمتر از اسکلت فلزی پیچ و مهره بوده و زودتر دچار آسیب و خرابی سازه می شود.

قیمت ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای

کاربرد های استفاده از اسکلت فلزی پیچ و مهره ای

در گذشته بتن به عنوان اسکلت در ساخت و ساز های مختلف حرف اول را میزد اما امروزه و بسیاری از افراد از این نوع اسکلت استفاده می کردند اما امروزه  با روی کار آمدن اسکلت های فلزی جایگزین بسیار بهتر برای بتن شدند و از این نوع اسکلت ها در  بسیاری از ساختمان ها  استفاده می شود. یکی از  مهمترین دلایلی که استفاده از سازه های فلزی در بین مهندسین ساخت و ساز را بسیار محبوب کرده  دارا بودن  نصب سریع و آسان و استقامت بسیار بالا آن ها می باشد.

با توجه به وجود این ویژگی های منحصر به فرد از اسکلت های  فلزی در موارد زیر به کار می رود:

  • ساخت انبار ها
  • سوله
  • سردخانه
  • ساختمان های تجاری و مسکونی
  • باشگاه ها

قیمت ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای

برای ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای هیچ قیمت مشخص و واحدی وجود ندارد. از این رو قیمت این سازه ها را موارد بسیاری هستند که تعیین می کنند. برخی از مواردی که در تعیین قیمت ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای تاثیرگذار هستند، به شرح زیر است:

  • میزان حجم پروژه
  •  قیمت روز میزان فولاد مورد استفاده
  • میزان وزن آهن آلات مصرفی
  • دستمزد نیروی کار
  • اجرت اجرای پروژه

با توجه به مهارت پیمانکار اجرت اجرای پروژه مشخص می شود که این مورد با توجه به مهارت ها و میزان سابقه پیمانکار متغیر است.

اما نکته ای که وجود دارد، امکان کاهش وزن ساختمان با طراحی بهینه سازه وجود دارد، در نتیجه امکان صرفه جویی در ساخت اسکلت فلزی پیچ و مهره ای نسبت به سایر سازه های مشابه به طرز چشمگیری بیشتر است. مازاد بر این موارد، با توجه به این نکته که حجم عمده ساخت این سازه ها در کارخانه انجام می شود در نتیجه از سرعت اجرایی بالایی برخوردار می باشد، از این رو انتظار داریم که قیمت اسکلت پیچ و مهره ای از نظر میزان هزینه های صرف شده در بخش اجرا، در زمان مونتاژ، کمتر از نوع سازه جوشی باشد.

نمونه های سازه های فلزی پیچ و مهره ساخته شده در شرکت مهندسی دانیال صنعت

  1. پروژه 9000 تنی روما رزیدنس
  2. پروژه 5500 تنی ثروتی
  3. پروژه 6000 تنی سازه های صنعتی فیبر وینا واقع در شهرک صنعتی رشت
  4. پروژه 1000 تنی کوره دامغان
  5. پروژه 600 تنی ویلای چیلک
  6. پروژه مسکونی ساختمان اسفندیار
  7. پروژه 3000 تنی چیتگر (سازمان قضایی ارتش)
  8. پروژه تجاری مرادآباد
  9. پروژه مسکونی 2400 تنی خیابان آصف