سازه های صنعتی

سازه های صنعتی

هنگامی که به سازه های صنعتی پیرامون خود با دقت نگاه کنید، درمی یابید که ما خواسته یا ناخواسته برای به اتمام رساندن فعالیت های صنعتی خود به آنان وابسته‌ هستیم. با جمع بستن اقلامی مانند فولاد، مس، آلومینیوم و غیره می توان یک سازه صنعتی مرغوب به دست آورد، بیشترین استفاده از این اجسام صنعتی در صنایعی مانند نفت، گاز، پتروشیمی و عناوینی از این دست انجام می شود.
اصلی ترین وظیفه یک جسم صنعتی این چنینی، بهبود پایداری، افزایش مقاومت و پشتیبانی از بار های سنگین در یک ساختمان است، ستون ها، بالشتک ها، سقف ها و پل ها ا‌ز جمله قطعاتی هستند که در این پروسه دخیل اند.
از آنجایی فرایند طراحی، ساخت و نصب ساختمان های صنعتی با سازه معمولی تفاوت های برجسته ای دارد، معمولا از لفظ سازه های فلزی صنعتی برای نام گذاری اجسامی از این قبیل استفاده می کنند.
اگرچه اقلام کوچک و بزرگ بسیاری در پروسه ساخت سازه های صنعتی سهیم هستند، اما فولاد اصلی ترین و بیشترین ماده ای است که در تشکیل آن نقش دارد، استفاده فراوان از این فلز مقاوم سبب شده است که یک سازه صنعتی خصوصیاتی همچون استحکام و دوام بالا در برابر اجسام سنگین را در خود داشته باشد‌.

 

انواع سازه های صنعتی

از آنجایی که سازه ها ساختمان های صنعتی دارای تنوع بالایی هستند، دسته بندی های بسیاری برای این اقلام تعریف شده است، با این حال اصلی ترین دسته بندی سازه های صنعتی عبارت است از:

  1. سازه های صنعتی سبک
  2. سازه های صنعتی سنگین

سازه های ص‎نعتی سبک

واضح است که همه ی سازه ها و ساختمان های فعال در حوزه صنعت به تحمل بار های سنگین و حجیم نیازی ندارند، به همین خاطر برای ایجاد آنها از سازه های صنعتی سبک استفاده می شود.
سیستم ساخت اسکلت فولادی سبک که به اختصار LSF نیز نامیده می شود، یک نقشه و یا برنامه ریزی شناخته شده ی ساختمانی است که عموما برای طراحی و ساخت ساختمان های کوچک تر از 5 طبقه کاربرد دارد.
جهت تکمیل این عملکرد، برای ساخت چارچوب از فولاد سبک جوش داده شده، و برای ایجاد جداره و تیر های دیوار از پرلین های فولادی نوع Z یا C استفاده می شود، اجزایی مانند صفحات نازک فولادی و پیچ مهره های مقاوم نیز قادر اند علاوه بر پوشش محفظه های اضافی، سبب انسجام و استحکام بیشتر سازه صنعتی سبک شوند‌.

کاربرد های سازه صنعتی سبک

عمده کسانی که در انجام فعالیت های صنعتی دخیل هستند، با کاربرد های بی شمار این نوع سازه ها آشنایی دارند، برخی از اصلی ترین کاربرد های یک سازه صنعتی سبک به شرح زیر است:

  • ساخت جرثقیل سقفی
  • ساخت سالن های ورزشی
  • ساخت کارخانه های صنعتی با دهانه کوچک
  • ایجاد ساختمان های موقت و یا سازه هایی که نیاز به بازسازی دارند‌.

سازه های صنعتی

مزیت های سازه صنعتی سبک

هنگامی که یک سازه صنعتی ساختمانی سبک به درستی انتخاب شود، می تواند مزیت های بسیاری را به دنبال داشته باشد، برخی از این مزایا عبارت است از:

  • پروسه ساخت سریع و مقرون به صرفه
  • سازگاری با شرایط آب و هوایی مختلف
  • عایق بودن در برابر صوت و حرارت
  • فزایش قطر دهانه سازه در صورت لزوم
  • سازگاری با محیط زیست
  • داشتن عمر مفید طولانی
  • سازگار بودن با استاندارد های ساخت سازه صنعتی

سازه های صنعتی سنگین

بر خلاف اجسام سبک این حوزه، سازه های صنعتی سنگین برای به دوش کشیدن بار های سنگین و حجیم طراحی و تولید شده اند، چرا که اسکلت های سنگین به کار رفته در ساختار این سازه ها، عموما در کارخانه ها و کارگاه های تولیدی یافت می شود.
یک سازه فولادی سنگین دارای دو ویژگی بخصوص است، در گام اول فولاد به کار رفته در ساختار آن مساوی یا بیشتر از 50 کیلوگرم است، و در گام دوم، میزان ضخامت اجزای اصلی سازه مساوی یا بیشتر از 10 میلی متر است، به همین خاطر این نوع سازه ها ظرفیت نصب جرثقیل هایی با تحمل وزن بیش از 25 تن را دارند‌.
انواع مختلفی از سازه های فولادی سنگین وزن به بازار های مصرف ارائه شده اند، که سازه فولادی تک دهانه، دو دهانه و چند دهانه برخی از اصلی ترین محصولات این حوزه هستند، سازه هایی که با عنوان تک‌ دهانه وارد بازار می شوند دارای دو ردیف ستون فولادی، و سازه های دو دهانه دارای سه ردیف فولادی هستند.
لازم به ذکر است که تمامی تولیداتی که در گروه‌ بندی سازه های سنگین قرار می گیرند قابلیت نصب و استفاده از جرثقیل های سقفی را برای صاحبان خود فراهم می کنند.

کاربرد سازه های صنعتی سنگین

سازه های صنعتی سنگین امروزه در پروسه ساخت اجسام صنعتی بسیاری دخیل هستند، برخی از اصلی ترین کاربرد های این اقلام عبارت است از:

  • سوله های ذخیره ساز فولادی
  • انبار های سازه فولادی
  • کارگاه های سازه فولادی
  • سازه های پشتیبانی از تجهیزات
  • کارخانه های صنعتی سنگین

سازه های صنعتی

مزیت های سازه صنعتی سنگین

همانند سازه های سبک، سازه های سنگین نیز دارای مزیت های بخصوصی هستند که تنها مختص به ساختار خودشان است، برخی از این مزایا عبارت است از:

  • داشتن عمر مفید طولانی
  • داشتن خاصیت انعطاف پذیری
  • سازگاری با طبیعت
  • داشتن مقاومت بالا
  • پروسه ساخت سریع

 

مراحل طراحی، آماده سازی، و نصب سازه های صنعتی

تفاوتی نمی کند که سازه انتخابی شما در کدام دسته بندی قرار داشته باشد، کلیه سازه های صنعتی پس از آماده سازی توسط شرکت های عرضه کننده، به محل نصب منتقل می شود، پس از انتقال سازه به یک مکان مشخص، طرح سازه را آماده کرده و پروسه آماده سازی آن را آغاز می کنند‌.
فرایند ساخت اسکلت فلزی سازه های صنعتی اصولا به دو شیوه سازه فلزی پیچ و مهره و سازه فلزی جوش امکان پذیر است، محققان فعال در حوزه های صنعتی بر این باورند که اتصال به شیوه پیچ و مهره مطمئن تر است‌.
همانطور که انتظار می رود ابزار آلات گوناگونی در پروسه ساخت سازه های صنعتی دخیل هستند، مشارکت این ابزار های هوشمند می تواند در کیفیت نهایی سازه بدست آمده تاثیر فوق العاده ای داشته باشد.
یکی از مهم ترین ابزار های این حوزه، دستگاه جوش است، هرچه این سازه از فناوری های بروز تری برخوردار باشد، میزان انسجام قطعات بیشتر بوده و در نتیجه استحکام سازه بیشتر می شود، پیشنهاد می شود پس از فرایند جوشکاری، کیفیت اتصالات به روش تست جوش RT چک شود.
پس از پشت سر گذاشتن این مرحله فرایند رنگ آمیزی و سندبلاست آغاز می شود، هنگامی که کیفیت رنگ سازه توسط پشتیبانی تایید شد، کلیه اقلام مرتبط بارگیری شده و به محل نصب منتقل می شود. در نهایت کلیه اقلام درخواستی، به واسطه پیچ و مهره یا جوشکاری، در محل مورد نظر مشتری مونتاژ و جایگذاری می شوند.
انتخاب صحیح شرکت یا مجموعه سازه های صنعتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چرا که تنها مراجعه به یک مجموعه معتبر می تواند کیفیت و کارایی سازه به دست آمده را تضمین کند، مجمعه بزرگ دانیال صنعت مثالی واضح در این حوزه است.
این عرضه کننده با پشتیبانی از مراحلی همچون طراحی، ساخت و نصب سازه های صنعتی، می تواند شما را در ایجاد یک سازه مفید یاری رساند.

سازه های صنعتی

اجزای سازه های صنعتی

بی شک سازه ای این چنینی دارای قطعات کوچک و بزرگ بسیاری است، با این حال برخی از مهم ترین اجزای یک سازه صنعتی عبارت است از:
ستون های فولادی
تیر های فولادی
سقف فولادی
ورق های فولادی
تیر های باند جرثقیل سقفی
پرلین های z یا c
پانل های ترنزپرنت
مزایای سازه های صنعتی
استحکام بالا
ماندگاری
خواص کشسانی
خواص همگن
شکل پذیری
برگشت پذیری کامل اقلام
امکان افزایش کیفیت اسکلت
اشغال فضای اندک
وزن سبک
سرعت نصب بالا
کاهش ضایعات مواد
نصب آسان

سازه های صنعتی