اسکلت های فلزی مجموعه ای از فولاد، تیر و ستون هستند که در یک خط مستقیم پرچ ، جوش و یا با پیچ و مهره به هم متصل می شوند. تیرهای فولادی به منظور تحمل بار ساختمان و براساس فاکتورهایی مثل شرایط محیطی، آب و هوا و بودجه طراحی می شوند.
برای آشنایی با طراحی اسکلت فلزی و اطلاعات تکمیلی در مورد آن تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
طراحی اسکلت فلزی به سه روش زیر صورت می پذیرد:
این روش قدیمی ترین روش طراحی اسکلت فلزی است که عناصر سازه بر حسب ضریبی به نام ضریب اطمینان طراحی می شود، به طوری که بتواند بار وارد شده بر ساختمان را تحمل کند. در طراحی تنش مجاز، به اعضا سازه اجازه داده می شود تا از حد الاستیک فراتر رفته و به حد پلاستیک یا خمیری در آید.
فرمول در روش طراحی تنش مجاز به صورت زیر است:
(ضریب اطمینان)/(تنش خرابی)= تنش مجاز
ضریب اطمینان همیشه از یک بیشتر است؛ این ضریب برای ستون ها عددی بین ۱.۹۲ الی ۱.۹۷ است و برای تیرها اگر فشرده باشد، ۱.۵ و اگر غیر فشرده باشد 1.67 است.
این روش به دلیل رعایت استانداردهای لازم و بالا بودن کیفیت اجرا در بیشتر کشورها از جمله ایران استفاده می شود.
این روش طراحی اسکلت فلزی، بر حسب دو فاکتور زیر محاسبه می شود:
در طراحی پلاستیک، مقاومت نهایی یا حداکثر ظرفیت بار در هر مقطع، بزرگ تر یا مساوی با تلاش های موجود در آن مقطع است. این روش طراحی، بسیار کارآمدتر از روش اول است و می توان محاسبات دقیق تری در برابر خطرات احتمالی وارده بر ساختمان مثل بلایای طبیعی انجام داد.
در این روش از طراحی اسکلت فلزی، بخشی از ضریب اطمینان در بارها و بخشی در مقاومت ها دخالت داده می شود؛ یعنی بارها بزرگ شده و مقاومت ها کاهش پیدا می کند. در واقع روش طراحی LSD بر حسب آگاهی نسبت به ضرایب اطمینان انجام می شود.
معیارهای زیر اهمیت زیادی در انتخاب طراحی اسکلت فلزی دارند:
ابعاد اسکلت فلزی در ساختمانهای مختلف، متفاوت است و اندازه ثابتی را نمی توان برای آن در نظر گرفت؛ ابعاد اسکلت فلزی به جنبه های مختلفی مثل میزان بار وارد شده بر ستون، مصالح ساختمانی مورد استفاده، دهانه بین دو ستون، عیار بتن و موارد دیگر بستگی دارد.
ابعاد ستون در ساختمان هایی که زیر ۳ طبقه هستند، معمولاً ۲۰×۲۰ در نظر گرفته می شود، اما ابعاد ستون در بناهای بالای 4 طبقه بر اساس محاسبات مهندس عمران تعیین می شود.
در ساختمان هایی که سقفشان سبک است و متراژ بالایی ندارند از ستون هایی با ابعاد ۲۰×۲۰ یا ۱۰×۱۰ استفاده می شود.
در ساختمان های که اسکلت آن ها به جای فولاد از بتن است، معمولاً ابعاد ستون ۴۰×۴۰ در نظر گرفته می شود؛ البته همان طور که گفته شد به منظور ایمنی بیشتر ساختمان، ابعاد اسکلت فلزی بر حسب محاسباتی که مهندسان ساختمان انجام می دهند، مشخص می شود.
استانداردهایی که در ساخت و طراحی اسکلت فلزی باید رعایت شود به قرار زیر است:
یکی از مواردی که در طراحی اسکلت فلزی باید مد نظر داشت، وزن آن است. وزن آهن آلات مصرفی در هر مترمربع از اسکلت فلزی بر اساس تجربیات به شرح زیر است:
وزن این سازه فلزی تا حدودی بستگی به این موضوع دارد که طراحی اسکلت فلزی به چه منظور و کاربردی انجام می گیرد.
در ساخت هر بنا، باید مراحل معینی طی شود و یک سری اصول و قواعد مشخص در آن رعایت شود. در ساخت و طراحی اسکلت فلزی نیز مراحلی وجود دارد که در زیر به آن اشاره شده است:
مراحل ساخت اسکلت فلزی در همین جا به پایان می رسد، اما باید دقت داشت که همه مراحل به ترتیب و با رعایت اصول انجام پذیرد تا مشکلی در ساخت ساختمان به وجود نیاید.
هزینه طراحی اسکلت فلزی وابسته به فاکتورهایی است که در ادامه به آنها پرداخته خواهد شد:
بسته به نوع طراحی سازه، میزان فولاد مورد نیاز تعیین میشود؛ مواردی که تعیین کننده میزان فولاد مصرفی است عبارتند از:
قیمت فولاد با توجه به نوسانات قیمت دلار در بازار و میزان تقاضا تعیین می شود.
هزینه سوخت به صورت غیر مستقیم بر هزینه های تولید فولاد تاثیر می گذارد.
غالباً سازه های فلزی در کارخانجات مربوطه تولید می شوند که میزان دستمزد ساخت بر حسب موارد زیر تعیین می شود:
با توجه به موارد ذکر شده، محاسبات هزینه طراحی اسکلت فلزی نیاز به دقت در هزینه زیادی دارد، بنابراین در هنگام مشخص کردن این مورد، باید تمامی نکات را مدنظر گرفت تا محاسبه درستی از هزینه نهایی به دست آید.
اسکلت فلزی مجموعه ای از فولاد، تیر و ستون است که در یک خط مستقیم پرچ ، جوش و یا با پیچ و مهره به هم متصل می شود. در این مقاله سعی شد اطلاعاتی کلی در مورد انواع طراحی اسکلت فلزی، مراحل ساخت و نحوه برآورد هزینه توضیح داده شود.
شرکت دانیال صنعت یکی از بزرگترین و مجهزترین کارخانه های تولید کننده سازه های سنگین فلزی است که تمامی پروژه های ساخت در این زمینه را به نحو احسن و در کمترین زمان ممکن اجرا می کند.
می توانید کلیه پروژه های ساختمانی خود را با خیال راحت به دانیال صنعت بسپارید؛ در ضمن این شرکت آمادگی لازم جهت تامین انواع متریال های اختصاصی را دارد؛ با ما ایمن ترین ساختمان ها را بسازید.