طراحی سوله صنعتی

طراحی سوله صنعتی

آنچه که مشخص است قبل از اقدام به ساخت هر سازه مناسب و استاندارد، باید یک طراحی دقیق و حرفه ای برای آن انجام شود تا هدف از ساخت آن سازه فراهم گردد. طراحی سوله صنعتی نیز از این قاعده پیروی می کند بنابراین قبل از ساخت هرگونه سوله باید طراحی دقیقی از سوله صنعتی انجام شود.
سوله های صنعتی کاربری های متفاوتی دارند که این تفاوت در کاربری، طراحی آن را نیز مطابق با کاربرد سوله تغییر می دهد. طراحی هر یک از انواع سوله صنعتی محاسبات ریاضی و فنی مختص به خود را دارد ولی معمولا سقف تمامی سوله های صنعتی به صورت شیب دار طراحی و ساخته می شوند.

 

سوله صنعتی چیست؟

در نگاه اول سوله صنعتی یک سازه فلزی است که برای مصارفی از جمله مرغداری ها، انبار کالا، سالن های ورزشی، تعمیرگاه ها، کارخانه ها و کارگاه ها، اسکلت ساختمان های صنعتی و سایر مصارفی از این قبیل کاربردی است. سقف سوله های صنعتی یکی از بخش های مهم این سازه است که شیبی محاسبه شده و فنی دارد. دهانه ورودی سوله های صنعتی نیز معمولا بزرگ هستند که این ویژگی سبب جا به جایی آسان تجهیزات صنعتی به داخل و بیرون سوله می گردد. طراحی سوله صنعتی تا حدود زیادی به کاربرد آن بستگی دارد.

 

تاریخچه طراحی سوله صنعتی

پس ار انقلاب صنعتی در اروپا و با رونق گرفتن تولید، ساخت سوله های صنعتی رواج زیادی پیدا کرد. از این سوله ها به عنوان کارخانه ها و کارگاه های تولیدی استفاده می شد. از سوله ها به عنوان طویله، مرغداری و حتی در مواردی به عنوان سرپناه برای انسان ها استفاده می کردند.
سوله ها به علت کاربردی بودن، فضای مناسب و هزینه پایین ساخت در بین افراد نسبت به سایر سازه های عظیم طرفدار بیشتری پیدا کردند. بعد از گذشت چند دهه فناوری ساخت و طراحی سوله صنعتی وارد کشور شد و استفاده از این سازه در ایران نیز رواج یافت.

طراحی سوله صنعتی

مزایای سوله صنعتی

ساخت و طراحی سوله صنعتی مزایای بسیار زیادی دارد که در ادامه به آن می پردازیم:

قابلیت استفاده برای مصارف متفاوت

سوله ها سازه های بزرگی هستند که فضای کافی را متناسب با هر نیاز صنعتی فراهم می کند. از سوله ها می توان به عنوان انبار، کارگاه، کارخانه و… استفاده کرد.

هزینه طراحی و ساخت سوله پایین است

برای ساخت و طراحی سوله صنعتی در مقایسه با ساخت ساختمان هایی که در آن ها مصالح به کار میرود، هزینه بسیار کمتری مصرف خواهد شد. ساختن سوله نیاز به زمان انتظار زیادی ندارد و معمولا خیلی سریع تر از سازه های آجری طراحی و ساخته می شود.

ظاهر بسیار زیبا و مناسب

بخش بیرونی سوله های صنعتی قابلیت زیباسازی و طراحی متناسب با هر صنعت را دارد. تنها کافیست سوله را با در و پنجره های زیبا و هوشمند، سیستم تهویه مناسب و دیوارپوش های و سایر امکانات تجهیز کنید.

هزینه تعمیر و نگهداری پایین

سوله ها هزینه تعمیر و نگهداری بالایی را به صاحب کسب و کار صنعتی تحمیل نمی کنند، به همین جهت استفاده از سوله ها بسیار مقرون به صرفه تر از ساختمان های دیگر است.

استهلاک کم در سوله

از آنجا که سوله ها استهلاک بسیار کمی نسبت به سایر ساختمان ها دارند، یک گزینه مناسب برای استفاده های مختلف صنعتی به حساب می آیند.

اجاره طولانی مدت

سوله ها را می توان برای مدت طولانی از سه تا ده سال اجاره نمود. این مزیت علاوه بر اینکه به نفع شخص اجاره کننده است، برای صاحب سوله نیز درآمدزایی ایجاد می کند.

طراحی سوله صنعتی

مشخصات سوله صنعتی

سوله های صنعتی کاربرد و مصارف مختلفی دارند، هر کدام از این کاربردها نیازمند طراحی منحصر به فرد و متفاوتی است و استاندارد مخصوص به خود را دارد. در قدم اول برای ساخت سوله، کاربرد مورد نظر خود را از این سازه فلزی مشخص کنید و پس از آن کار ساخت و طراحی سوله صنعتی را به مهندسان و سوله سازان بسپارید. در این صورت تمام استاندارد های مهندسی و فنی در ساخت سوله مورد توجه قرار می گیرد.
برای اینکه بیشتر با مشخصات، ساخت و طراحی سوله صنعتی سوله استاندارد آشنا شوید ابتدا باید بدانید رعایت چه آیتم هایی در ساخت سوله می تواند یک سوله را تبدیل به سوله صنعتی استاندارد کند.

ابعاد سوله استاندارد

ابعاد سوله یکی از مهمترین مسائلی است که پیش از طراحی سوله صنعتی و ساخت آن بسته به نیاز کاربر باید تعیین شود و تاییدیه سازمان ملی ساختمان را بگیرد. ابعاد یک سوله تاثیر مستقیم بر بهای آن دارد. ابعاد سوله صنعتی شامل اندازه دهانه آن یا به عبارتی عرض سوله و همچنین ارتفاع سوله است. طول سوله نیز که متناسب با محل قرارگیری آن تعیین می گردد در بدست آوردن ابعاد سوله و قیمت نهایی آن تاثیرگذار است.

طول سوله استاندارد

سوله ها طبق کاربری که قرار است داشته باشند در طول های متفاوتی طراحی می شوند اما به طور کلی طول استاندارد برای یک سوله تقریبا 90 متر است. هر چه طول سوله بیشتر باشد استهلاک این سازه نیز در برابر تغییرات آب و هوایی بیشتر خواهد بود.

عرض سوله استاندارد

عرض سوله نیز در موارد مختلف متفاوت طراحی می شود ولی استاندارد دهانه یک سوله بین 20 تا 35 متر تعریف شده است. هر چه طول دهانه یک سوله بزرگتر باشد، میزان آهن مصرفی در آن بیشتر و در نتیجه بهای تمام شده آن سوله بیشتر خواهد بود.

ارتفاع سوله ی استاندارد

ارتفاع یک سوله صنعتی در درجه اول به نوع کاربری آن بستگی دارد، مطابق این که چه نوع ماشین آلات و با چه ارتفاعی در سوله جایگذاری خواهد شد، طراحی و ساخت ارتفاع یک سوله صنعتی می تواند تغییر کند. همچنین اگر به عنوان انبار از آن استفاده شود، ارتفاع سوله با توجه به اندازه کالا مورد انبار طراحی می گردد، علاوه بر موارد گفته شده، ارتفاع سوله در میزان انبار کردن کالا موثر است.
ارتفاع سوله های استاندارد معمولا 8 متر است اما در صورتی که به ارتفاع 8 متر نیاز نداشته باشید، ساخت و طراحی سوله صنعتی با حداقل ارتفاع 4 متر نیز امکان پذیر است. ارتفاع حداکثری در ساخت سوله 20 متر است، البته سوله هایی با ارتفاع بالای 20 هم ساخته می شوند که تعداد آنها زیاد نیست.

شیب سوله استاندارد

برای داشتن یک شیب سوله استاندارد و مطلوب به طراحی سوله صنعتی توسط یه مهندس سازه نیازمندیم. با محاسبات مهندسی می توان شیب مناسبی را مطابق با دهانه سوله و آب و هوای منطقه پیدا کرد که بار باد و بار برف بر روی آن بیشترین توازن را داشته باشد.
شیب سوله ها معمولا بین 10 تا 30 درصد است که بسته به دهانه سوله تعیین می شود.

 

وزن سوله صنعتی

یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر طراحی سوله صنعتی وزن آن است، وزن سوله به عوامل مختلفی بستگی دارد که در ادامه به ذکر آنها خواهیم پرداخت.

عرض دهانه سوله

پهر چه عرض دهانه سوله بیشتر باشد، وزن سوله نیز بیشتر خواهد بود. برای بزرگ شدن عرض دهانه باید طول تیر آهن را افزایش داد که در نتیجه آن وزن سوله نیز بیشتر می شود.

ارتفاع سوله

افزایش ارتفاع سوله باعث تاثیرگذاری بیشتر اثر باد بر روی آن شده که در نتیجه سبب افزایش وزن سوله می شود. در سوله هایی با ارتفاع بیشتر، ارتفاع ستون ها نیز بیشتر خواهد بود که باعث بالا رفتن وزن سازه می گردد.

طول سوله

طول سوله نیز از دیگر عوامل تاثیرگذار بر وزن آن می باشد ولی به طور کلی افزایش طول تاثیر چشمگیری بر افزایش وزن سوله ندارد بلکه سبب توزیع بار وزنی نیز خواهد شد. در این حالت افزایش طول سوله سبب بهبود بار وزنی آن می شود.

طراحی سوله صنعتی

میزان بار برف

بار برف یکی از عواملی است که بر وزن سوله تاثیر می گذارد بنابراین در طراحی سوله صنعتی باید بار برف را به طور دقیق محاسبه نمود و در نظر داشت. توجه داشته باشید که سوله هایی که عرض دهانه بیشتری دارند بار برف بیشتری را تحمل می کنند.

بار جرثقیل

یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر وزن سوله، بار جرثقیل است. انتقال بار دینامیکی توسط جرثقیل به سازه، ابعاد سطح مقطع ستون های سازه را افزایش می دهد و در نتیجه سبب افزایش وزن سوله می گردد.

وزن طبقه

به طور معمول سوله های دارای نیم طبقه وزن بیشتری نسبت به سوله های بدون طبقه دارند و تفاوت وزنی بین این دو نوع سوله 50 درصد است. در سوله های طبقه دار به علت به کار رفتن مصالح بیشتر در آن، وزن سوله نیز بیشتر می شود.

 

روش محاسبه وزن سوله چگونه است؟

روش های متفاوتی برای محاسبه وزن یک سوله وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم

فرمول محاسبه وزن سوله

برای محاسبه وزن سوله صنعتی فرمول دقیق و تعریف شده ای وجود ندارد ولی در طراحی سوله صنعتی از مصالح مختلفی مانند آهن آلات، میلگرد، ورق های فلزی و … استفاده شده است که با مراجعه به جدول وزنی هر کدام و میزان به کار رفته هر یک از آنها در ساخت سوله، میتوان یک فرمول تقریبی بدست آورد.

محاسبه وزن سوله با استفاده از جرثقیل

محاسبه وزن سوله با جرثقیل توسط نرم افزار اتوکد به آسانی قابل انجام است. برای محاسبه وزن در این روش باید از فرمول محاسبه وزن با جرثقیل استفاده کرد. این فرمول به متغیرهایی مانند تناژ جرثقیل، اندازه دهانه سوله مورد نظر و استانداردهای لرزه ای وابسته است.

محاسبه وزن پوشش سقف سوله

یکی از عوامل موثر در وزن سازه فلزی سوله، پوشش سقف آن است. سقف در وزن یک سوله تاثیر بسزایی دارد و بر قیمت تمام شده سوله نیز موثر خواهد بود. پوششی که برای سقف انتخاب می شود مطابق با کاربری سوله متفاوت است. این انواع مختلف از پوشش سقف وزن سوله را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.

نرم افزار محاسبه وزن سوله

نرم افزارهای مهندسی زیادی برای محاسبه وزن سوله وجود دارند که یکی از آنها اتوکد است، همچنین نرم افزار SAFE جهت محاسبه کردن زیرساخت های سوله، کاربردی و دقیق است. مهندس های سازه نیز معمولا از برنامه‌ SAP2000 جهت محاسبات دقیق سوله استفاده می‌کنند.

محاسبه آنلاین وزن سوله

علاوه بر مواردی که شرح داده شد، یک روش بسیار راحت و بی دردسر برای محاسبه وزن سوله که نیاز به مهارت خاصی ندارد، محاسبه آنلاین است. برای این منظور سایت هایی وجود دارند که این خدمات را به صورت آنلاین ارائه می دهند. کافیست اطلاعات مربوط به ابعاد دهانه سوله، ارتفاع آن و طول سوله را داشته باشید و در فیلد های مربوط جایگذاری کنید.

 

انواع سوله صنعتی

سوله ها با توجه به اندازه، کاربرد و نوع ساخت انواع مختلفی دارند که به تفکیک به هر کدام از این انواع اشاره می نماییم.

انواع سوله صنعتی

سوله های چند ضلعی
سوله قوسی
سوله صنعتی با یک دهانه
سوله صنعتی با دو دهانه
سوله صنعتی با دو یا بیشتر از دو دهانه و با ستون مشترک

 

انواع سوله از لحاظ کاربری

سوله جهت برپایی کارخانه
سوله جهت احداث کارگاه
سوله های سردخانه ای
سوله های انبار
سوله جهت آشیانه هواپیما
سوله سالن همایش و آمفی تئاتر
سوله های ورزشی
سوله جهت کاربرد رستوران و تالار
سوله های مرغداری
سوله های گاوداری

 

انواع اندازه سوله ها

مساحت 200 متری سوله
مساحت 300 متری سوله
مساحت 500 متری سوله
مساحت 1000 متری سوله
مساحت 2000 متری سوله
مساحت 5000 متری سوله

طراحی سوله صنعتی

انواع سوله از لحاظ نوع ساخت

سوله های سرپایی
سوله های قوسی
سوله های UBM
سوله های HSS
سوله های سبک

 

انواع طراحی سوله صنعتی از لحاظ اتصالات به کار رفته در آن

ساخت سوله به همراه اتصالات پیچ و مهره
ساخت سوله با جوشکاری

 

ضوابط طراحی سوله صنعتی

ساخت و طراحی سوله صنعتی بر اساس محاسبات مهندسی و فنی دقیق صورت میگیرد. البته برای ساخت این سازه فلزی استانداردها و ضوابطی نیز وجود دارد که ساخت و طراحی سوله صنعتی باید کاملا مطابق با این ضوابط و استانداردها انجام شود. این محاسبات را می توانید به نرم افزارهای طراحی و مهندسی نیز بسپارید.

 

عناصر مهم در ضوابط طراحی سوله

باد
زلزله
بار برف
جرثقیل
اصول و ضوابط

 

اصول قابل توجه برای ساخت و طراحی سوله صنعتی

قبل از هر اقدامی بارهای جانبی را که به سوله وارد می شود بررسی و محاسبه کنید.
اندازه طول سوله و همچنین دیافراگم به صورت قابل ملاحظه ای بر طراحی سوله صنعتی تاثیرگذار است.
جرثقیل یکی از موارد مهمی است که باید در ساخت و طراحی سوله صنعتی مورد توجه قرار بگیرد.
توجه به مکان قرارگیری سوله به ویژه نوع خاک آن منطقه مهم است.
به طور دقیق دیوارهای سوله و ارتفاعات جانبی سازه فلزی را مورد بررسی قرار دهید.
طراحی سوله صنعتی تحت تاثیر طول سوله و دهانه سوله است.
طول قاب ها و تعداد قاب های به کار رفته در ساخت و طراحی سوله صنعتی مفید است.
درز انقطاع
شیب سقف سوله و پوشش آن
ساخت و طراحی پرلین سوله، تیرهای حامل و محورهای مهار
ارائه دادن یک دفترچه محاسباتی کامل و جامع
استفاده از ابزارهای اندازه گیری با دقت بالا در ساخت و طراحی سوله صنعتی

 

مراحل ساخت و طراحی سوله صنعتی

مراحل ساخت و طراحی سوله صنعتی شامل محاسبات و اندازه گیری های دقیق فنی مهندسی طراحان و مهندسان سازه است. این مراحل به شرح زیر است.

محاسبه دقیق وزن بارهای وارد شده بر سوله

بارهای وارد شده بر سازه فلزی شامل بارهای زنده، بارهای مرده و بارهای جانبی هستند که در اولین مراحل طراحی سوله صنعتی، توسط مهندسان سازه اندازه گیری می شوند. اصطلاح بار بر سازه زمانی کاربرد دارد که بارهای طبیعی مانند بار باد، برف، باران و زلزله به سوله وارد می شود. بنابراین آب و هوا تاثیر مستقیم بر میزان بار وارد شده به سوله دارد.

ترسیم کردن اجزا و سایر جزئیات سوله

اولین قسمتی که برای ساخت و طراحی سوله صنعتی باید مورد بررسی قرار گیرد، خاک محلی است که قرار است سوله در آنجا قرار گیرد. پس از آن محاسباتی در خصوص طول سوله، دهانه سوله، ارتفاع دیوارهای سوله، تعداد و اندازه و طول قاب ها، میزان قطع درز، شیب سقف سوله و نوع پوششی که در سقف و دیوارهای سوله استفاده می شود، انجام می شود.
مهندسان طراح در هنگام افزایش طول سوله ها، تاثیر تغییرات دما را روی مقاومت این سازه بررسی می کنند.

طراحی سوله صنعتی

دفترچه محاسبات سوله

محاسبه طراحی سوله صنعتی با کمک ابزارهای دقیق و نرم افزارهای مهندسی تخصصی تکمیل می شود و در دفترچه محاسبات درج خواهد شد. پس از آن دستور ساختن سوله داده شده و مراحلی از جمله بازرسی فنی و همچنین کنترل کیفیت انجام می شود.

نمای سوله صنعتی

نمای سوله صنعتی می تواند بسیار ساده باشد و یا اینکه بر روی آن طراحی و رنگ آمیزی های خاصی صورت گیرد که آن را جذاب و زیبا کند. برای نمای بیرونی میتوان از پوشش هایی مانند آجر قرمز، سنگ های کامپوزیت و یا ترکیبی از ترکیب این دو پوشش را استفاده کرد.

 

هزینه طراحی سوله صنعتی

هزینه طراحی سوله به عوامل متعددی بستگی دارد که در ادامه به آن می پردازیم:
محل ساخت سوله صنعتی
طراحی نقشه سوله
نوع کاربری سوله صنعتی
نوسانات قیمت آهن آلات شامل آهن، میلگرد و فولاد
نوسانات ارز
قیمت دقیق مواد اولیه شامل( قیمت پشم شیشه، پشم سنگ، فوم های سقفی، کارتن پلاست و…)
ابعاد سوله، ارتفاع سوله و وزن آن در هر متر مربع
نوع ورق گالوانیزه به کار رفته در سقف سوله

تعدادی دیگر از اقلام وجود دارند که در ساخت سوله به ازای هر متر مربع محاسبه می شوند، اقلامی که بر این اساس محاسبه می شوند شامل:

مهره
پیچ
جوش به کار رفته در سوله
رنگ آمیزی سوله
هزینه حمل و نقل
دستمزد اجرا

شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت با سال ها تجربه کاری در زمینه انواع سازه های فلزی آماده ارائه خدمات است. دانیال صنعت محصولاتی از قبیل انواع اسکلت های فلزی، جرثقیل سقفی و ساخت و طراحی سوله صنعتی و سایر انواع سوله را عرضه می کند. ساخت انواع این سازه ها با کمک مهندسان دقیق و با تجربه و محاسبات فنی بسیار حساب شده و علمی انجام می شود تا شما سازه ای مستحکم، کاربردی و قابل اعتماد داشته باشید.
جهت اطلاع از برآورد هزینه های ساخت و طراحی سوله صنعتی از طریق راه های ارتباطی با ما تماس بگیرید.

طراحی سوله صنعتی