تفاوت سوله خرپا و تیر ورقی موجب می شود تا شما بدانید که کدام یک به عنوان سوله ارزان گزینه مناسبی است و چگونه می توان یک سوله صنعتی مناسب را با هزینه کمتر راه ساخت و بهره برداری کرد. به این نکته توجه کنید که به یک سازه فلزی صنعتی که با دهانه های تقریبا بزرگ و همراه با سقف شیبدار یا قوسی ساخته می شود سوله گفته می شود. محاسبات مهندسی پر اهمیت ترین معیار برای ساخت اصولی سوله است.
امکان دارد این نوع سازه را با نام Gable Vents یا Ridge Vents در بازار بشناسند. به دلیل استفاده های متفاوت امروزه می توان مدل های مختلفی را مشاهده کرد و مورد کاربرد قرار داد. در ادامه به تفاوت سوله خرپا و تیر ورقی خواهیم پرداخت. قبل از هر تصمیمی می توانید با تیم متخصص شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت جهت مشاوره تخصصی و پاسخ به سوالات خود در رابطه با طراحی ساخت و نصب سوله در مدل های گوناگون و ابعاد مختلف مراجعه نمایید.
سوله ها با هدف وزن پایین تر و استحکام بیشتر با بکارگیری ورق های فلزی فولادی ساخته می شوند. سازه های تیرورقی نسبتا قدیمی تر هستند و در ساخت سوله های روز از روش های جدید کمک گرفته می شود.
در اصل سازه های فلزی تیرورقی به خاطر داشتن اسکلت فلزی، فاصله نسبتا زیاد قاب ها، بکارگیری متریال فولاد، استفاده از تیر و ستون های بیشتر، قابلیت تحمل بیشتر وزن سازه و دیگر دلایل اصولا سنگین تر هستند اما چون در طراحی و ساختار سازه های فلزی خرپا پروفیل آهن به کار برده شده است و به دلیل شکل هندسی که این سازه ها دارند برعکس سازه تیرورقی، سبک تر و اقتصادی تر است. در ادامه می خواهیم به دو مدل سوله خرپا بپردازیم:
برای ساخت سقفی شیبدار می توان از خرپا هایی تشکیل شده از نبشی و مقاطع T شکل استفاده کرد. در مدل شیبدار نسبت دهانه و عمق 5 الی 10 برای دهانه های بیست متری می باشد.
در اصل عمق نسبت به تیرهای تک و تیرورق بیشتر است. این روش در ساخت سقف مسطح کاربردی است. نسبت دهانه و عمق 150 الی 20 برای دهانه های صد متری است.
برای آشیانه ها، مرغداری ها، کشاورزی و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.
سازه های ورزشگاهی، سازه اسکان های اضطراری، سازه های صنعتی، سردخانه ها، گاوداری ها، ساختمان انبارها، خطوط تولید، استخر و بسیاری از موارد دیگر را می توان در نظر گرفت. توجه کنید که با در نظر گرفتن نوع استفاده و کاربرد تفاوت سوله خرپا و تیر ورقی مشخص می شود و همچنین برای ساخت مقرون به صرفه به همین دلایل باید توجه نمود.
در زمان ساخت سوله های خرپا قاب های سوله با فاصله های سه متری کنار یکدیگر چیده می شوند. این چیدمان موجب می شود تا سازندگان به میلگردهای ضخیم تر نیازی نداشته باشند و از جهتی دیگر نیروی سازه به صورت یکسان پخش می شود اما در سوله تیرورقی قاب ها با فاصله های شش متری از همدیگر چیده می شوند و پی با شناژ و به حالت منفرد متصل می گردد.
با بکارگیری خرپاها می توان برای ساخت سقف سوله ها از اشکال مختلف هندسی بهره گرفت و نسبت به سازه های تیرورقی که تنها به شکل شیبدار و قوسی اجرا میشوند ظاهر زیباتر و متفاوت تری ایجاد کرد.
بر روی سازه های خرپا هم می توان از جرثقیل با تناژ مختلف نصب کرد و این سازه ها هم مانند سازه های تیرورقی قابلیت تحمل وزن زیاد جرثقیل ها را دارند.
در اجرای دهانه های بزرگ، سازه های خرپا مقرون به صرفه تر از سازه های تیرورقی می باشند. در متد های جدید برای احداث سقف سوله ها از خرپاهای فضایی بهره میبرند که از شبکه های دو لایه تشکیل شده از شش ضلعی ها ساخته می شود.
پوشش سوله خرپا به دو حالت پوشانه های مسدود کننده نور و نورگیر دسته بندی می شوند. تفاوت این دو پوشش به حالت نورگیر شامل موارد ورق های پلی کربنات، شیشه و دیگر موارد مشابه و پوشش مسدودکننده از ورق گالوانیزه، ساندویچ پانل، ورق پی وی سی و غیره است.
سوله خرپا به لحاظ کیفیت قابل قبول خود و همچنین استفاده از تمامی قوانین نظام مهندسی توانسته یک سازه سبک و مقرون به صرفه شناخته شود که البته کیفیت پر اهمیت ترین نکته آن به شمار می آید شاید تنها ایراد این نوع سوله دهانه ای باشد که زیر 18 متر مورد استفاده قرار می گیرد و در تفاوت سوله خرپا و تیر ورقی نسبت به تیر ورقی قیمت بالاتری دارد.
سوله تیر ورقی را جز دسته بندی سوله هایی قدیمی می شناسند که سوله های جدید تر با تکنولوژی ساخت خود قطعا امکانات بیشتری را به نمایش می گذارد. وزن بالا و قیمت زیاد از جمله معایب این سوله نسبت به سوله خرپا است.
برای مشاوره در طراحی، ساخت سوله و نصب آن میتوانید به سایت شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت که یکی از با تجربه ترین مجریان نواع سازه های فلزی است مراجعه نمایید.