در اصل دامداری یکی از زیر شاخههای رشته کشاورزی است. گوشت یکی از مواد غذایی مورد نیاز انسانها است. در زمان های قدیم انسانها گوشت را از راه شکار حیوانهای مختلفی آماده میکردند. پس از آغاز تمدن انسانها فهمیدند که بهتر است مواد غذایی مورد نیاز خود را پرورش دهند که این مواد غذایی شامل حیوانات و گیاهان میشد.
به همین خاطر رفته رفته دامداری و نگهداری از حیوانات برای تامین گوشت مصرفی یک روش نرمال شد. پرورش و نگهداری دام یک فضای مناسب لازم دارد که یکی از روش های ایجاد آن سوله دامداری میباشد.
برای نگهداری از دام، گوسفند، گاو و بز میتوان از سوله دامداری استفاده کرد. دامها حیوانات متفاوتی هستند که از آنها برای استفاده از گوشت، پشم، پوست، شیر و انواع قسمتها مراقبت میشود. در پرورش دام بیشتر حیواناتی مواظبت و پرورش مییابند که شامل گوسفند و گاو یا بز باشند چون دارای بیشترین استفاده برای انسانها هستند. ایجاد فضای سبز در اطراف محوطه به لطافت هوای زیبا کمک کنید.
ساختمان سوله دامداری و اداری در قسمتی باشند که از وزش باد های گرم و سرد در امان باشند پس بهتر است جهت وزش باد را در نظر بگیرید. همچنین باد با گسترش آتش سوزی کمک می کند. باید طراحی محوطه جوری باشد که جهت باد از طرف ساختمان دامپروری به قسمت مسکونی نباشد. این کار برای جلوگیری از آزار بوی بد دامداری و جلوگیری از انتقال بیماری است. برای پیشگیری از باد می توان از ساخت موانع مصنوعی با کمک موانع طبیعی استفاده کرد.
انبار علوفه برای نگهداری غذای دام طراحی و ساخته می شود. در انبار غذایی سوله دامداری یونجه و علف و موادی نگهداری می شوند که به آسانی قابلیت اشتعال دارند. به همین دلیل فاصله این محل تا ساختمان های دیگر نباید خیلی نزدیک باشد.
زمین مورد احداث دامداری خوب است ارتفاع داشته باشد. دلیل آن عدم ورود آب های بارشی و سطحی به داخل محوطه است. این امر برای سلامت دام و انسان کمک چشمگیری است. امکان زهکشی مناسب برای آن باید فراهم باشد. همچنین شیب دار بودن زمین سبب تخلیه آب فاضلاب و باران به خارج از محوطه می شود.
محل زمین سوله دامداری باید جایی باشد تا باد از سمت منطقه مسکونی به سمت آن بوزد تا بوی بد آن باعث آزار مردم نشود. نور خورشید ویتامین D را تامین می کند و ضد عفونی کننده طبیعی می باشد. بنابراین آفتاب خور بودن زمین برای سوله باید جهت ساختمان طوری باشد که بیشترین نور خورشید را دارا باشد. برای کشورهایی مثل ایران که در نیمکره شمالی هستند پنجره های سوله دامداری رو به جنوب باشد تا از نور خورشید استفاده کافی ببرند.
دستگاه های خاموش کننده آتش در نزدیکی سوله دامداری باید تعبیه شود. این محل بسیار هم نباید دور ساخته شود تا حمل و نقل دچار مختل شود. ساخت این سازه به دو طریق استفاده از سوله دامداری نو و سوله دامداری دست دوم ممکن است.
گوسفند و دام همانند تمامی موجودات دچار انگل های خارجی مثل کنه می شود. به همین دلیل در هنگام تولید سوله دامداری مکانی را برای حمام کردن حیوان ایجاد می کنند. استحمام برای سم زدن و کنه زدایی انجام می شود. ساخت این حمام با دیوار بلوکی، سیمان و آجر ممکن است. ابعاد حمام بستگی به تعداد گله دارد. برای مثال برای یک گله ۳۵۰ راسی عرض ۳۰ سانتی متر و عمق ۱۳۰ سانتی متر مساعد است. طول حمام در پایین۱۲۰ سانتیمتر و بالا ۲۵۰ سانتیمتر است.
برای جلوگیری از آسیب به بره، گوسفند در حال زایمان از بقیه گله جدا و سوا می شود. این حیوان به مکانی به نام زایشگاه منتقل می شود. حدود ۵ الی ۱۵ درصد از کل محوطه دامداری بسته به میزان و نوع دام به این کار اختصاص می یابد. با افزایش تعداد دام جا و فضای کمتری مورد نیاز است. ابعاد زایشگاه ۱٫۵در ۱٫۵ متر است. محل زایمان برای قوچ و میش بزرگتر می باشد. آخور و آبشخور در زایشگاه لازم است.
یکی مورد دیگر از موارد دامداری استعمال از پشم حیوان در صنعت نساجی است. دام هنگامی که دارای پشم مناسب شد برای پشم چینی به سالن پشم چینی برده می شود. برای پشم چینی هر راس گوسفند فضای ۲٫۴ در ۱٫۸ متری مورد نیاز است. ساختن کف سالن پشم چینی با بتن انجام می شود. محل پشم چینی مستلزم نور کافی برای انجام کار و همین طور تهویه مناسب باشد. برای پیشگیری از آلوده شدن می توان پارچه و برزنت به کار برد.
یکی از شروط محل نگهداری دام این است که باید باکیفیت و از استحکام کافی نیز دارا باشد. افزون بر این قابلیت نصب تجهیزات جانبی دیگر هم برای چنین مکانی لازم و ضروری است. بعضی از این تجهیزات شامل تهویه هوای مناسب، وسیله سرمایش و گرمایش، روشنایی، مکان علوفه دام و… که باید قابل نصب باشند.
یک مورد مناسب برای دامداری سولهها هستند که افزون بر دارا بودن این قابلیتها، دارای قیمت ارزان و همینطور نصب ساده و آسان هستند. این عوامل، سبب استعمال گسترده آنها مخصوصا در سوله دامداری شده است. سوله سبک دامداری نوعی سوله دامداری با سقف قوسی مانند است که با استفاده از راه هایی مانند UBM، خرپایی و سازه فضایی تولید و ساخته میشود. اما معمولا برای ساخت سوله سبک دامداری از روش UBM مورد استفاده میگردد. در این روش از خود ایستا، ورق گالوانیزه خودنگهدارو بدون نیاز به اسکلتبندی (ستون و تیر) استعمال میگردد.
اما نوع جدیدی از سوله دامداری که امروزه به وجود آمدهاند، سولههای دامداری خرپایی هستند که با خصوصیت هایی مثل وزن کم، استحکام بالا، قابلیت تحمل وزن بالا، مقاومت در شرایط جوی متفاوت، قیمت تمام شده کمتر، امنیت بالا و … در حال جایگزینی با سایر سولههای دامداری میباشند.
ارتفاع این نوع سوله سبک دامداری را در صورت لازم میتوان کاهش داد. اما نکته مهم این است که باید ارتفاع مناسب برای خروج و ورود دام، ماشین های مخصوص و عواملی مانند این ها را مورد توجه قرار داد. همینطور باید توجه کنید که ارتفاع سولههای دامداری نگهداری گوسفند نسبت به گاومشابه نیست.
برای ساخت سوله سبک دامداری باید نکته هایی را مورد توجه قرار داد که از جمله میتوان به مواردی مثل جنس متریال، ابعاد سوله دامداری، ارتفاع، طول و عرض سوله دامداری و اسکلت سازه اشاره نمود. مواردی که گفته شد باید با توجه به نوع استعمال سوله و همینطور محل مورد استفاده، با دقت و به صورت تخصصی محاسبه شوند. ارتفاع سوله دامداری، به طور معمول از ۲.۵ تا ۳ متر و طول ۱۲ متر است.
در ساخت سوله دامداری به جای استعمال از ورقهای گالوانیزه، ورقهای فولادی را می توان به کار برد. این موضوع سبب بالا رفتن امنیت سوله دامداری میگردد؛ اما در عین حال سبب افزایش وزن سوله دامداری میشود. برای کاهش هزینه ها میتوان در ساخت انبار علوفه از ورقهای گالوانیزه استفاده کرد.
از سالنهای فری استایل، یا سالنهای سنتی با متراژهای کوچکتر از ۳۰۰ متر می توان استفاده کرد. از فواید ساخت سوله فری استایل این است که بهرهوری از امکانات و فضا محوطه را به طرز قابل توجهی بالا میبرد. همچنین راندمان شیردهی دامی مثل گاو تهویه مناسب هوا، افزایش می یابد.
یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر قیمت سوله دامداری، نوع متریال کیفیت فولاد و ساخت آن است. ناگفته نماند به دلیل تنوع بسیار مواد اولیه ساخت سوله و قابلیت های بی شمار سوله جهت تصمیم گیری بهتر تیم مشاوران شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت اماده پاسخ به سوالات شما عزیزان می باشد.
سولههای دامداری در هر ابعادی که مشتری بخواهد توسط ما قابل اجرا و امکان پذیر است. استفاده از سولههایی که دهانه بزرگتری دارند سبب میشود که فضای بیشتری به وجود بیاید و در پی آن بالا رفتن حجم مراقبت تعداد دام و دستگاههای دامداری را مشاهده خواهیم کرد.