حداکثر دهانه در اسکلت فلزی

حداکثر دهانه در اسکلت فلزی

 از ویژگی‌های مهم در هر سقفی می‌توان به حداکثر دهانه آن اشاره نمود. در این مقاله قصد داریم تا برای شما عزیزان حداکثر دهانه در اسکلت فلزی را مطرح نماییم و تفاوت میان آن را با حداکثر دهانه دال بتنی را به شما بگوییم.

 از ویژگی‌های مهم در هر سقف می‌توان به ماکزیمم طول دهانه آن اشاره نمود که با آن می‌شود سیستم سقف را اجرا نمود. در اینجا می‌خواهیم حداکثر دهانه سقف از نوع دال فلزی و بتنی را برای شما توضیح دهیم. از دال‌های فلزی می‌توان به سقف عرشه فلزی و از دال‌های بتنی می‌توان به دال‌های وافل و مجوف اشاره داشت. برای مطالعه موارد بیشتر تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

 

دهانه انواع مختلف سقف‌ های اسکلت فلزی

سقف‌های اسکلت فلزی انواع مختلفی دهانه دارند، در این بخش می‌خواهیم به شما برخی از آن‌ها را معرفی کنیم.

1- حداکثر دهانه سقف عرشه فلزی( متال دک)

سقف عرشه فلزی نوعی دال مرکب( کامپوزیت) می‌باشد که در سازه‌هایی که توسط فولاد ایجاد می‌گردند، اجرا می‌شود. در این سقف از ورق‌های گالوانیزه به عنوان پوششی برای دال‌ها استفاده می‌شود. همچنین برای عملکردی منظم بین ورق  و بتن پوششی دال، گل میخ‌ها را در ورق می‌گذارند.

حال سوال این است که حداکثر دهانه سقف عرشه فلزی چه مقدار است؟

معمولا عرض ورق‌های گالوانیزه بین 91 تا 93 سانتی متر و طول آن 12 متر می‌باشد. چه بسا نکته حائز اهمیت این است که این ورق‌ها می‌تواند با سفارش مشتری با طول‌هایی کمتر از 12 متر نیز آماده شوند. حداکثر دهانه این سقف نیز 12 متر می‌باشد. می‌توان گفت حداکثر دهانه در سقف‌هایی که کامپوزیت هستند با در نظر گرفتن خیز و نوع تکیه‌گاه آن، معمولا 20 تا 32 برابر دال می‌باشد.

حداکثر دهانه در اسکلت فلزی

 

 

2- حداکثر دهانه سقف طاق ضربی

سقف طاق ضربی از قدیم در ایران از توجه بسیاری در بین معماران برخوردار بوده است و در ساختمان‌های بی‌شماری مورد استفاده قرار گرفته شده است. این سقف به علت قوسی که در طاق آن وجود دارد، توانایی تحمل بار‌های قائم به خود را داراست ولی نمی‌تواند از پس بار‌های جانبی برآید. طاق ضربی که در سازه‌های فلزی به منظور پوشاندن تراز کف طبقه‌ها استفاده شده، در بناهایی که تاریخی یا فرهنگی هستند بیشتر برای ظاهر مطلوب و معماری زیبا مورد استفاده قرار می‌گیرد. ولی کار آن در هر دو این‌ها یکی است.

در ساخت بنا‌هایی که تاریخی هستند به طور معمول از طاق بیشتر استفاده می‌کنند و دهانه‌ها فاصله بیشتری دارند، ولی در سازه‌های فلزی که اغلب مورد استفاده قرار می‌گیرند به طور معمول تیرچه‌هایی با فاصله‌ 70 سانت تا یک متر وجود دارد. همچنین در دهانه‌ای تا 6 متر برآورد می‌شود. بر همه پیداست که ما سازه‌هایی را در یزد می‌بینیم که دهانه‌ای بیش از 6 متر نیز دارد. 

3- سقف کرومیت

این سقف در واقع تیرچه و بلوک می‌باشد و تفاوت آن در این است که تیرچه‌ها از نوع کرومیت( فلز با جانی باز) هستند. می‌توان گفت اجرای آن نیز بسیار شبیه به پیاده سازی تیرچه بلوک است. به علت بار مرده کمتری که دارد، ممکن است که پیاده سازی آن بر دال بتنی کرومیت با دهانه‌‌ای بلندتر به نسبت تیرچه بلوک قابل انجام باشد. حداکثر دهانه سقف کرومیت ۱۲٫۵ متر می‌باشد.

حداکثر دهانه در اسکلت فلزی

 

بیشترین میزان دهانه سقف دال بتنی

انواع مختلفی از دال‌ها برای طراحی و پیاده سازی در اسکلت‌های بتنی و فلزی وجود دارد. ولی باید مناسب نوع آن سازه باشد، میزان باری که وارد می‌شود و چیز‌هایی که معماری احتیاج دارد، نوع سقف را مشخص می‌کند. یکی از مواردی که باید در معماری حواستان باشد، حداکثر دهانه سقف می‌باشد. حداکثر دهانه سقف دال بتنی بر اساس ضخامت و ارتفاعی که دارد مشخص و طراحی می‌شود که به طور معمول نظام مهندسی که در هر ناحیه صورت می‌گیرد با توجه به یکی سازی طراحی سازه‌ها و نیاز ضخیم بودن سقف‌ها طول آن را تعیین می‌کند.

1- بیشترین میزان دهانه سقف تیرچه بلوک

سقف تیرچه بلوک سیستمی تیر-دال به صورت یک طرفه می‌باشد و در ایران استقبال خوبی از آن شده است که در سازه‌هایی که بتنی هستند از آن استفاده می‌کنند. این دال بتنی از بلوک‌ها و تیرچه‌ها به وجود آمده است. بلوک‌ها انواعی مختلف دارند؛ مثل بلوک یونولیتی، سیمانی، سفالی و غیره. ولی امروزه به علت سبکی بلوک‌های یونولیتی یا پلی استایرن اغلبا از آن استفاده می‌شود. به همین سبب می‌باشد که به تیرچه و بلوک، تیرچه یونولیت نیز گفته می‌شود. حداکثر دهانه آن 7 تا 8 متر می‌باشد. به این نکته دقت کنید که  برای اجرای این نوع دال بتنی در دهانه‌ای که 7 یا 8 متر می‌باشد الزاما از تیرچه دوبل استفاده نمایید.

اگر دهانه از این مقدار بزرگتر بود باید از تیرچه پیش تنیده استفاده نمایید. این تیرچه در طول 8 تا 12 متر تولید شده و به عنوان بیشترین مقدار دهانه سقف تیرچه بلوک در این مواقع باید از تیرچه پیش تنیده استفاده شود که 12 متر است.

2- سقف پیش تنیده

معمولا در دال بتنی پیش تنیده در اول کابل‌ها کشیده و سپس بتن ریزی شروع می‌شود و موقعی که بتن به مقاومت خوبی رسیده باشد، آن زمان کابل‌ها رها می‌شوند. با این کار به المان بتنی فشار وارد می‌شود. با زیر فشار بودن این سقف، قابلیت کششی آن بیشتر می‌شود به همین علت امکان پوشاندن دهانه با ضخامتی کمتر نسبت به دیگر سیستم‌های دال وجود دارد.

ضخامت کم این دال سبب کم شدن بار مرده آن می‌شود و فرصتی می‌دهد که در دهانه‌ها و کنسول‌هایی که بلندتر هستند، از این دال استفاده شود. فاصله ستون‌ها در این سقف محدودیتی ندارد و این دال بتنی را برای هر دهانه‌ای می‌توان استفاده کرد. با اینکه اجرای آن در دهانه‌هایی که بیش از 30 متر هستند مشکل است. این ویژگی دال بتنی پیش تنیده سبب شده که متخصصان در طراحی‌شان با محدودیتی روبرو نشوند و از جای استفاده‌ای بهینه‌تر داشته باشند. همچنین از قابلیت‌های این دال می‌توان به ستون‌گذاری نامنظم اشاره نمود که بسیار کاربرد دارد.

3- سقف کوبیاکس

سقف کوبیاکس نوعی دال مجوف می‌باشد. این دال به کمک المان پرکننده کروی شکل، داخل دال خالی از بتن شده و مقطعی به شکل   به وجود می‌آورد. با از درون خالی شدن دال، بار مرده کم شده و به این وسیله می‌توان دهانه سقف کوبیاکس را در طول‌های بلندتری اجرا نمود. بیشترین میزان سقف کوبیاکس در مواقعی که دال تخت باشد، تا 5 الی 6 متر قابلیت پیاده سازی دارد. ولی اگر دال بتنی کوبیاکس با سیستمی به نام( قاب خمشی بتن مسلح) که از تیر و ستون‌های جدا تشکیل شده یکی شود، در این حال طول دهانه به 18 متر خواهد رسید.

 

حداکثر دهانه در اسکلت فلزی

 

4- سقف یوبوت

نوعی دال مجوف است که به وسیله المان‌های پرکننده مکعب-مستطیل شکل تو خالی شده و این کار باعث شده امکان پیاده سازی آن در دهانه‌های بلند فراهم گردد. این المان در چهار نوع فرد، دو برابر، یوبوت اصلاح شده و یوبوت از جنس کامپوزیت تولید می‌گردد.

5- سقف وافل

دال بتنی وافل از نوع مشبک می‌باشد. این دال با در نظر گرفتن چگونگی جا‌به‌جایی بار در دو نوع وافل یک طرفه و دو طرفه پیاده سازی می‌شود. در دال بتنی وافل یک طرفه از قالب‌هایی مستطیلی استفاده می‌شود که کاربردی مثل تیرچه بلوک دارند. بیشترین میزان دهانه سقف وافل یک طرفه 8 الی 9 متر است. در دال بتنی وافل دو طرفه از قالب‌هایی مربعی استفاده می‌شود. به علت کاربرد دو طرفه آن می‌توان آن را تا ۱۸ متر نیز اجرا نمود. از این نوع دال در سالن‌های بزرگ مثل سینماها و فرودگاه‌ها بسیار استفاده می‌شود.

 

در این مقاله درباره حداکثر دهانه سقف‌ها گفته شد. همچنین انواع سقف‌های دال فلزی و بتنی نام برده شد و توضیحی درباره کارکرد آن‌ها و ویژگی‌هایشان داده شد. اگر پرسشی در ذهنتان دارید می‌توانید آن را در بخش کامنت مطرح نمایید، کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن پاسخ شما را خواهند داد.

 

حداکثر دهانه در اسکلت فلزی