فونداسیون سوله و مراحل اجرای آن

فونداسیون سوله

فونداسیون ، پایه و اساس یک سازه است. از این رو پایه و فونداسیون سوله نیز این گونه است. در هر ساختار ساختمان قسمت پایینی به هم پیوسته کف سازه را  فونداسیون می گویند که در تماس مستقیم با زمین است و وظیفه انتقال وزن بارهای ساختمان به زمین را بر عهده دارد. به عنوان مثال ، تمام وزن سوله ها بر روی پایه و یا همان فونداسیون سوله قرار می گیرد ، و این برای درک اهمیت بالای این بخش در صنعت سوله سازی بسیار مهم است.

پدیده فرونشست در ساختمان یک مسئله غیر قابل اجتناب است و قطعاً با وقفه رخ خواهد داد. با این حال ، پایه و فونداسیون دقیق و اجرای یک بنیاد سوله با کیفیت می تواند میزان و شدت فرونشست در ساختارها را کاهش دهد و در عین حال به حفظ همان میزان فرونشست در طول ساختار کمک کند ، که از منظر مدنی یک مسئله بسیار مهم است. حساب می کند کار دیگری که انتظار می رود از آن پیروی کند، محافظت از ساختار در برابر واژگون شدن و تخریب ناشی از نیروهای جانبی نیز بر عهده  فونداسیون سوله است. بدیهی است ، اگر یک پایه ضعیف در طراحی سوله در نظر گرفته شود ، به دلیل حداقل فشار جانبی (مانند باد و زلزله) امکان تخریب سازه وجود دارد.

 

ساختار فونداسیون سوله

در نگاه اول ، بدون توجه دقیق، هیچ تفاوتی بین فونداسیون سوله و فونداسیون ساختمان وجود ندارد ، و هر دو عملیات از فرآیندهای مشابه پیروی می کنند. بتن مسلح به عنوان ترکیبی از بتن و میلگرد ، ماده اصلی ساخت فونداسیون سوله محسوب می شود و عملکرد قرار دادن میلگردها در بستر فونداسیون، تقویت می شود. در حقیقت ، آنچه قدرت لازم در فونداسیون را فراهم می کند تقویت کننده ها هستند.

آنچه در ساخت فونداسیون سوله اتفاق می افتد ، شبکه ای است که توسط میلگردهای مختلف با ضخامت های مختلف بافته می شود و مسافت بین ردیف های طولی و عرضی باید یک ارزش قطعی و ثابت باشد. اگر این فاصله بیش از حد باشد، احتمال سقوط بتن و از بین بردن پایه وجود دارد.

فونداسیون سوله

دلیل ترکیب فولاد و بتن در فونداسیون سوله

ترکیبی از فولاد و بتن در ساخت بتن مسلح ترکیبی شگفت انگیز است که منجر به خواص مکانیکی قابل توجه خواهد شد. در حقیقت ، هر یک از این دو ماده دارای خواص منحصر به فردی هستند که با استفاده از هر دو آنها ، تمام خصوصیات لازم را به ساختار فونداسیون سوله می بخشد. بتن ذاتاً از قدرت فشاری بسیار بالایی برخوردار است و در برابر فشارها بسیار خوب عمل می کند ، که در زیر ساخت مورد نیاز است. بنابراین ، مناسب ترین فونداسیون سوله برای کف قطعاً با بتن ریزی انجام می شود.

 

مشکل ما این است که بتن در برابر نیروهای کششی عملکرد ضعیفی دارد و به سرعت تجزیه می شود. از طرف دیگر ، فولاد دارای استحکام کششی بی نظیر است ، به همین دلیل بر اساس پایه ریخته شده است که بتن را با فولاد تقویت می کند. بتن در ترکیب با میلگردهای فولادی چنان چسبندگی ایجاد می کند که فونداسیون سوله عملاً به یک ساختار یکپارچه تبدیل می شود و تغییر شکل فولاد و بتن در فشار و گرما رخ می دهد. این باعث افزایش منحصر به فرد در سطح ثبات ریخته شده استاندارد خواهد شد.

 

تفاوت بین فونداسیون سوله و یک ساختمان

کلیات اجرای فونداسیون سوله بسیار شبیه به فونداسیون ساختمان است و فقط در چند مورد جزئی با یکدیگر متفاوت است. یکی از اولین تفاوت ها در زیرساخت های این دو فونداسیون است. چه ساختمان های مسکونی ، اداری و چه تجاری ، به طور معمول به یک یا چند زیرزمین نیاز دارند که برای ایجاد امکانات و فراهم کردن فضای پارکینگ ماشین ساخته شده اند ، و بنابراین نیاز به کاوش های عمیق و حفاری گسترده دارند. درعوض ، معمولاً نیازی به گود برداری زیادی در ساخت فونداسیون سوله نیست و عملیات ساخت و ساز پایه تقریباً در سطح انجام می شود. حداقل ارتفاع مناسب برای فونداسیون معمولاً 50 سانتی متر در نظر گرفته می شود که هرگز نباید از این مقدار کمتر باشد و حد بالایی برای این ارتفاع حداکثر یک متر در نظر گرفته می شود. البته ، در تعیین اصول ارتفاع پایه ، لازم است که خاک را با دقت مطالعه کرده و بار کل ساختار را محاسبه کنید.

 

الزامات مهم اجرا فونداسیون سوله

در برخی از پروژه های ساخت و ساز سوله ، قبل از ورود پیمانکار این پروژه ، صاحب زمین یک پایه و یا فونداسیون را ایجاد می کند و سپس یک قاب فولادی را خریداری می کند. بنابراین ، اگر کار با دقت بالا و محاسبات دقیق انجام شود ، بخشی از کار در پیش است و این یک مزیت است. با این حال ، اگر خطایی در آماده سازی و تراز کردن زمین ، یا در مرحله تقویت و بتن ریزی یا در انتخاب بتن و میلگرد وجود داشته باشد ، خطر اجرای پروژه ساخت یک سوله بر روی جنین زیرساخت های متزلزل خواهد بود بسیار افزایش یافته است بر این اساس ، شرکت های ساختمانی سوله سازی معمولاً اجرای مرحله پایه ریخته شده را انجام می دهند ، یا حداقل از نزدیک اجرای صحیح این مرحله را کنترل می کنند. بدیهی است ، بهترین و بالاترین کیفیت ساختار فلزی ، در صورت نصب بر روی یک پایه نامناسب ، دیر یا زود با مشکلات و عملکرد ضعیف روبرو خواهد شد.

 

انواع فونداسیون سوله

با توجه به نتیجه بارهای محاسبه شده در سوله و با توجه به محاسبات منطقه سوله ، انواع مختلفی از فونداسیون را می توان برای اجرای فونداسیون سوله در نظر گرفت. در مواردی که ساختار دارای بار متمرکز است و فشارهای اصلی روی ستون ها متمرکز می شود ، از یک پایه واحد یا شناژ استفاده می شود. این بدان معنی است که همه پایه ها در سکوهای بتنی مسلح خلاصه می شوند که به عنوان پایه ستون در نظر گرفته می شوند و بنابراین ، فشار روی زمین توسط ساختار کنترل می شود.

 نوع دیگری از فونداسیون سوله که بسیار رایج است، پایه وسیعی است که به دلیل عدم غلظت بار نقطه در ساختار فلزی استفاده می شود. این نوع پایه در سوله هایی استفاده می شود که وزن تقریباً به طور همگن بر روی سطح توزیع می شود. حالت سوم یک حالت میانی است و به آن پایه نوار گفته می شود که در آن نوار بتن مسلح با عرض مشخص در اطراف سطح زیر ساختار برای مدیریت فشار اجرا می شود. ما مجدداً تأکید می کنیم که انتخاب فونداسیون سوله بهینه به عوامل زیادی بستگی دارد که باید با دقت در نظر گرفته شوند.

در کشور ما ، ایران ، از پایه های کم عمق برای فونداسیون استفاده می شود. برخی از بیشترین استفاده از این فونداسیون ها عبارتند از:

 فونداسیون منفرد: از این مدل فونداسیون برای حمل ستون یا دیوار استفاده می شود.

فونداسیون کامپوزیت: از این پایه به دلیل قدرت بالاتر از مدل واحد ، برای حمل دو تا چهار ستون یا دیوار استفاده می شود.

فونداسیون گسترده: این نوع فونداسیون سوله در بخشی یا کل محیط سازه واقع شده است. بنابراین ، فشار و نیرویی را که در چندین ستون در مسافت های نامنظم یا موازی اعمال می شود ، حمل می کند. به عبارت دیگر ، می توان گفت که این مدل از بنیاد ترکیبی از عملکرد دو مدل قبلی است و برای همه انواع سوله ها مناسب است.

فونداسیون سوله

مراحل اجرای فونداسیون در ساخت و ساز سوله

در ادامه به مراحل مختلف اجرای فونداسیون در ساخت سازه های فلزی اشاره خواهیم کرد. با دنبال کردن مراحل زیر می توان یک فونداسیون سوله استاندارد را ساخت.

برای ساختن فونداسیون سوله ، باید قدم به قدم و با دقت پیش رفت تا به یک نتیجه اصولی رسید. مراحل اجرای فونداسیون سوله عبارتند از:

 

آزمایش خاک

اولین قدم ایجاد فونداسیون سوله آزمایش خاک است ، لازم به ذکر است که نوع خاک در مناطق مختلف متفاوت است. در مرحله اول، آنها سختی خاک را آزمایش می کنند تا دریابند که در برابر وزن سوله چقدر قوی است. اگر استقامت زمین بیش از یک کیلوگرم باشد، زمین برای ساخت و ساز سوله مناسب است.

 

وزن سوله را تعیین کنید.

برای انتخاب نوع مناسب فونداسیون سوله ، به وزن سوله نیاز داریم. به همین دلیل ، ابتدا باید وزن سوله محاسبه شود.

 

تهیه طرحی برای پایه و فونداسیون سوله

در برنامه فونداسیون سوله ، با توجه به اندازه ریخته گری ، دو بخش از برنامه اصلی و برنامه کلی مشخص می شود. از آنجا که فونداسیون نقش بسیار مهمی در قدرت سوله دارد ، نباید در اجرای مراحل آن سهل انگاری وجود داشته باشد زیرا این امر بر نتیجه نهایی سوله تاثیر می گذارد.

 

عوامل آزار دهنده را از بین ببرید

در این مرحله ، همه موانع و عوامل مزاحم از زمین فونداسیون سوله برداشته می شوند. به عنوان مثال ، درختان و درختچه ها ، سنگ ها و تمام اشیاء موجود در زمین سوله جمع آوری می شوند.

 

مکان فونداسیون سوله را مشخص کنید

پس از طی مراحل قبلی ، زمان آن رسیده است که نقاط پایه را روی زمین تعیین کنیم ، که با کمک ابزارهایی مانند کنتورها ، رشته ها ، گونیا و .. انجام می شود.

 

تراز کردن زمین سوله

در این مرحله ، زمین ریخته شده صاف و یک دست ساخته شده است. برای تراز کردن زمین ، خط الراس و شیب برداشته می شود و چاله ها پر می شوند.

 

خاکبرداری از زمین

در این مرحله، آنها از سطح زمین حفر می کنند. دانستن اطلاعاتی مانند استحکام فشاری خاک ، آبهای زیرزمینی و… در خاکبرداری خاک بسیار مفید است.

 

زیرساخت فونداسیون

هنگام حفاری پایه و فونداسیون یک ساختار فلزی، در صورت مواجهه با چاه ها یا قنات های خالی ، آنها باید از پایه های کامپوزیت یا پایه های مسطح استفاده کنند. همچنین ، به منظور جمع و جور کردن خاک ، ابتدا خاک را مرطوب کرده و در مرحله بعدی ، آنها با استفاده از غلتک به خاک اصابت کردند.

 

بتن مگر

به جز بتن یا مگر بتن بتنی است که قبل از بتن ریزی اصلی ریخته می شود. در این بتن مقدار سیمان مورد استفاده کم است. بتن استفاده می شود مگر اینکه در محل مشخص 10 تا 15 سانتی متر ضخامت داشته باشد.

 

تشکیل پایه فونداسیون

برای تشکیل پایه و فونداسیون از 3 سانتی متر و ورق فلز استفاده می کنند.

 

سنگ زیر پی

سنگهای معدنی شکسته و سنگهای شن و ماسه برای صاف کردن و تراز کردن پایه و فونداسیون سازه استفاده می شود.

 

پیچ و مهره فونداسیون سوله

در این مرحله از پیچ های طولانی و ضخیم برای قرار دادن و تثبیت ستون روی پایه استفاده می شود.

به منظور رفع پیچ ها ، از یک استنسیل در محل مورد نظر استفاده می شود و پس از قرار دادن پیچ ها ، بتن ریزی انجام می شود.

فونداسیون سوله

فونداسیون سوله از صفر تا صد

تمام توجه سازنده سوله، که ادعا می کند سازه های فولادی با کیفیت بالا را ایجاد می کند ، نباید در ساخت و مونتاژ اجزای فلزی متمرکز شود. غفلت از سایر مراحل این پروژه ، به ویژه مراحل زیرساختی ، ممکن است منجر به تخریب همه تلاش های تیم ساختمانی شود. این بنیاد ، به عنوان بیشترین زیرساخت از طراحی ریخته شده تا ساخت آن ، توجه و دقت زیادی را به تیم بزرگ بانک ایران جلب می کند.

 از آنجا که این تختخوابی است که قرار است تمام فشار ناشی از ساختار فولاد را تحمل کند. این شرکت بزرگ با سابقه سه دهه فعالیت درخشان در زمینه ساخت و ساز ، تحویل فوری ریخته های دست دوم و صادرات ریخته ها ، آماده ارائه مشاوره تخصصی در مورد ویژگی های یک فونداسیون خوب، روش های اجرا و مواد بهینه به همه صنعتگران و صاحبان مشاغل صنعتی و تولیدی هستند.

 

نکات تکمیلی فونداسیون سوله

  • آزمایش زمین از نظر قدرت ، پایه و بافت خاک سه مرحله اصلی در پایه و فونداسیون سوله است.
  • استفاده از پایه های منفرد در ساخت سازه های کم ارتفاع مانند سوله ها بسیار متداول و مقرون به صرفه است.
  • در اجرای زیرساخت های ریخته شده در یک نوار یا تک ، این اتفاق می افتد که اجرای آن متناوب و جداگانه است.
  • در صورت ساخت دو قطعه و برش بنیاد ، ارتباط بین بخش ها باید از طریق شناز برقرار شود.
  • زونا در واقع سیم پیچ در نقش رابط کاربری است که از تحرک نسبی پایه ها در دو جهت عمدتاً متعامد جلوگیری می کند.
  • سرانجام ، فونداسیون باید به عنوان یک واحد عمل کند تا به طور مداوم در هنگام زمین لرزه و زمین لغزش واکنش نشان دهد.
  • طبق مقررات ملی ساختمان ، ارتفاع فونداسیون سوله حداقل 30 سانتی متر است که می تواند تا 50 سانتی متر برسد.

 

در این مقاله ، ما اطلاعات کاملی در مورد پایه و فونداسیون سوله و مراحل اجرای آن ارائه دادیم ، و فونداسیون سوله را با پایه و فونداسیون ساختمان و انواع پایه های ساخت و ساز سوله مقایسه کردیم. ما گفتیم که قسمت پایین کف سوله ، که نقش انتقال بار به زمین را ایفا می کند ، فونداسیون سوله نامیده می شود. این قسمت در تماس مستقیم با زمین است و وزن سازه به آن تحمیل می شود. به همین دلیل ، پایه و اساس یکی از ستون های اصلی ساخت و ساز سوله است.

فونداسیون سوله و مراحل اجرای آن