اصول و ضوابط طراحی سوله | آیین نامه طراحی سوله

ضوابط طراحی سوله

از آنجایی که یک سوله می تواند کاربرد های ‌گسترده ای در حوزه های صنعتی، کشاورزی، تجاری و غیره داشته باشد، رعایت کلیه ضوابط و مقررات آن جزو ضروریات است.
ضوابط طراحی سوله شامل تمام نکاتی است که سبب می شود یک سازه ساختمانی در صحت کامل ساخته شده، و در حین دوری از هرگونه نقص یا ایرادات فنی، بالا ترین استاندارد های کیفیتی را در خود داشته باشد.
فرقی نمی‌ کند که یک سوله در چه زمینه ای مفید واقع شود، رعایت اصول ساخت سوله برای تمام سازه های این حوزه الزامیست حتی اگر برای استفاده های کوچک و کم اهمیتی تولید شده باشند.
برخی از اصلی ترین ضوابط طراحی سوله عبارت است از:

  1. طراحی و ارائه دفترچه محاسبات به طور دقیق
  2. ارائه ایده های کاربردی و قابل اجرا جهت کاهش میزان دور ریز
  3. طراحی و تولید پرلین های سازه
  4. طراحی و تولید میل مهار ها
  5. طراحي و تولید حمل کننده جرثقیل
  6. اندازه گیری میزان شیب سقف سوله
  7. بررسی بار های جانبی
  8. بررسی محل احداث سا
  9. بررسی بار مرده
  10. مسئله بار های جانبی

 

اصول طراحی سوله

دستیابی به یک سرپناه ایمن، هدفی است که تنها به واسطه رعایت اصول و آیین نامه طراحی سوله امکان پذیر است، برخی از این اصول عبارت است از:

  1. طراحی نقشه و پلان
  2. طراحی سوله با نرم افزار
  3. اجرای فونداسیون
  4. مونتاژ سوله
  5. دیوار چینی سوله
  6. کف سازی سوله
  7. نصب سوله
  8. پوشش سقف
  9. پوشش بدنه

اصول طراحی سوله

طراحی نقشه و پلان

اولین اصلی که باید قبل از ساخت سوله به آن توجه کنید، طراحی نقشه آن است، برای تکمیل این عملکرد می توان از نقشه های از پیش آماده نیز استفاده کرد، با اینکه نرم افزار های مخصوصی برای طراحی سوله تولید شده اند، کشیدن نقشه به صورت دستی هنوز هم اعتبار دارد.
بهتر است طراحی سوله مد نظرتان را به شرکتی واگذار کنید که علاوه بر داشتن سابقه طولانی مدت در این حوزه، نمونه کار های قابل دفاعی را از انواع سوله در دسترس خود داشته باشد.
مجموعه بزرگ دانیال صنعت یکی از معتبرترین شرکت های ساخت سوله و سازه های سبک و سنگین است این تولید کننده می‌ تواند شما را در کلیه مراحل طراحی و ساخت یک سوله یاری کرده، و سازه ای با کیفیت و متناسب با آیین نامه طراحی سوله را در اختیارتان قرار دهد.
برای اطلاع از شرایط و استارت همکاری‌ با دانیال صنعت می‌توانيد از طریق اطلاعات درج شده در وبسایت اقدام نموده و اطلاعات خود را وارد کنید.

طراحی سوله با نرم افزار

پس از‌ آغاز فرایند انقلاب صنعتی در دهه گذشته، تمام عرصه های ساخت و ساز شاهد توسعه ویژه ای در ساختار خود بودند که این توسعه به اصطلاح CAD/CAM نامیده می شود، وجود این نام نشان دهنده آن است که طراحی و ساخت یک سازه به واسطه کامپیوتر انجام خواهد شد.
این طراحی به افراد این امکان را می دهد که علاوه بر دسترسی به زوایای پنهان سازه، کلیه نکات طراحی تولید و نصب آنها را نیز در نظر داشته باشند.
پس از آن که نقشه مد نظر شما طراحی شد و با مطابقت با ضوابط طراحی سوله به تایید اولیه کارفرما و کارشناسان رسید، می‌توانيد نسبت به ساخت آن اقدام کنید‌.

اجرای فونداسیون

ممکن است در نگاه اول اجرای عملیات فونداسیون سوله برایتان ساده و دم دستی تلقی شود، غافل از اینکه یکی از‌مهم ترین و اصولی ترین مراحل دستیابی به یک سوله با کیفیت انجام صحیح فرایند فونداسیون آن است.
در این مرحله زمین سوله از هر گونه موانع پاک شده و پس از کف سازی آماده اجرای فونداسیون خواهد شد، تراز بودن سوله، مقاومت سوله در برابر عوامل فرسایشی و طبیعی، و داشتن عمر مفید بالا از جمله مزیت های اجرای صحیح فونداسیون سوله و توجه به آیین نامه طراحی سوله محسوب می شوند‌.

مونتاژ سوله

در این بخش از فرایند طراحی و تولید سوله، پیمانکاران و کارشناسان این حوزه با مراجعه به نقشه های از پیش تعیین شده، ابعاد، ضخامت و حجم تجهیزات مختلف را مشخص کرده و آنها را تولید می کنند.
پس از تولید این قطعات مطابق با آیین نامه طراحی سوله، عملیات سوراخکاری آغاز شده و این اجزا بر حسب نقشه شان به یکدیگر مونتاژ خواهند شد. انجام صحیح فرایند جوشکاری در چگونگی مونتاژ این قطعات به یکدیگر تا حد زیادی تاثیر گذار است.

دیوارچینی سوله

دیوار های یک سازه نقش مهمی در ایستادگی در مقابل فشار های وارد شده به یک سوله دارند، به همین خاطر عملیات دیوار چینی یک سوله باید به صورت اصولی و با تطبیق بر جدید ترین استاندارد های ساختاری این حوزه و اصول طراحی سوله انجام شود.

اصول طراحی سوله

کف سازی سوله

کف سازی سوله امری است که با وجود ماشین ها و تجهیزات سنگینی که در حوزه نصب سوله تردد می کنند غیر قابل چشم پوشی است،
یک کف سازی اصولی معمولا با در نظر گرفتن درز ها و میزان مقاومت سازه طراحي و تولید می شود.

نصب سوله

پروسه نصب یک سوله با منسجم کردن تجهیزات مختلف به اسکلت آن آغار خواهند شد، از آنجایی که عمده این تجهیزات به واسطه پیچ و مهره و کمی هم جوشکاری به یکدیگر منسجم می شوند، پروسه نصب یک سوله عملیات زمان بری تلقی نمی شود. عملیات نصب باید مطابق با اصول طراحی سوله انجام شود.

پوشش سقف سوله

انتخاب نوع پوشش دهنده سقف سوله بر اساس نوع کاربری آن متغیر است، این پوشش باید بسته به نوع سوله در ابعاد و ضخامت مناسبی انتخاب شود، برخی از متداول ترین پوشش هایی که در ساختار یک سوله یافت می شوند عبارت است از:

ساندویچ پانل

پلی کربنات، ورق کرکره و پشم شیشه
توری، پشم شیشه و ورق کرکره
کارتون پلاست و فوم

پوشش بدنه سوله

در این مرحله برخی از کارفرمایان به جای طراحی و ایجاد پنجره های سوله از نوعی قوطی کشی پلی کربنات استفاده کرده و به جای کارگذاری دیوار در ارتفاع بالایی سوله از نوعی قوطی عایق بندی شده بهره می گیرند.
این جایگزینی علاوه بر داشتن زیبایی صرفه اقتصادی بسیاری را به همراه دارد که با قوانین و آیین نامه طراحی سوله مغایر نیست.

 

آیین نامه طراحی سوله

در هنگام طراحی یک سوله و اعمال ضوابط طراحی سوله از آیین نامه های متعددی جهت طراحی استفاده می شود که هر یک در موقعیت های بخصوصی کاربرد ویژه ای را از خود بروز می دهند.
در ادامه این مطلب برخی از‌ مهمترین آیین نامه ها و اصول طراحی سوله درج خواهند شد.
آیین نامه شماره 519 ایران جهت بارگذاری نیروی باد اعمال می شود.
آیین نامه شماره 2800 ایران جهت بارگذاری نیروی زلزله اعمال می شود.
برای طراحی و تولید سوله های فولادی از آیین نامه AISC استفاده می شود.
برای طراحی و تولید مقادیر بتنی از آیین نامه آبا استفاده می شود.

 

استاندارد های طراحی سوله

مقوله طراحی یک سوله و انجام محاسبات آن با توجه به استاندارد های از پیش تعیین شده و با کمک سه نرم افزار SAP، ETABS و AUTOCAD انجام می شود، ادامه این پروسه باید با رویکردی اقتصادی و فنی پیشروی داشته باشد.

 

عوامل موثر در طراحی سوله

عوامل کوچک و بزرگ بسیاری می‌ توانند در طراحی یک سوله نقش داشته باشند، برخی از این عوامل عبارت است از:
پوشش رنگ
ضخامت ورق
کف سازی
زلزله
باد
برف
ابعاد و طراحی ستون
جرثقیل

 

استاندارد میزان بار سوله

بارهای وارد شونده بر سازه در واقع همان بارهایی هستند که به واسطه عوامل طبیعی به سوله وارد می شوند، به طور کلی سازمان نظام وظیفه هر شهری موظف است با تکیه بر آمار شرایط آب و هوایی آن منطقه، مقادیر استاندارد طراحی سوله برای بار هر سازه را مشخص کند.

آیین نامه طراحی سوله

ابعاد استاندارد سوله

ابعاد استاندارد سوله از جمله پارامتر های مهمی است که باید قبل از ساخت و بهره برداری از سازه به تایید سازمان مقررات ملی ساختمان برسد.
بر طبق یک بررسی کلی می توان گفت عرض استاندارد طراحی سوله 8 الی 60 متر، و طول آن 4 الی 10 متر است.

 

طول سوله استاندارد

ابعاد طول نرمال یک سوله معمولا 90 متر، و فاصله میان تجهیزات داخلی آن بین 3 الی 9 متر است، تیرها ستون ها و شرایط آب و هوایی قادر اند تاثیرات بالایی را بر میزان مقاومت این نوع سازه بگذارند.

 

نکات مهم طراحی سوله

سوددهی و بازگشت سرمایه اولیه
توجه به میزان انعطاف پذیری سوله
استفاده از مواد اولیه مرغوب

اصول و ضوابط طراحی سوله | آیین نامه طراحی سوله