پوشش ضد حریق اسکلت فلزی

پوشش ضد حریق اسکلت فلزی

قطعاً خساراتی که بر اثر آتش‌سوزی به جان و مال وارد می شود می تواند زندگی افراد را مختل کند و مشکلات بسیار زیادی را برای افراد ایجاد کند. به همین خاطر باید قبل از وقوع حادثه ایمنی لازم را رعایت کنیم تا دچار همچنین حوادث و خساراتی نشویم. جدیدترین روش برای جلوگیری از این حوادث دلخراش بهره گیری از پوشش ضد حریق اسکلت فلزی و بالابردن سطح سازه فلزی استفاده می‌شود. استفاده از پوشش مقاوم حریق می‌تواند از سازه حفاظت کند و از یک آتش سوزی عظیم جلوگیری کند. اگر از این عایق ضد حریق استفاده نکنیم به احتمال بسیار زیاد آتش‌سوزی موجب ریزش کل ساختمان و خسارات جانی زیادی خواهد شد. برای ایمنی کامل ساختمان نیاز به نیروی متخصص است.

 تیم متخصص شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت با تجربه بسیار در انجام انواع پروژه با پوشش ضد حریق اسکلت فلزی آماده همکاری می‌باشد. در اصل با پیشرفت تکنولوژی در ساخت و ساز و بالا رفتن سطح ایمنی ساختمان‌ها بهره گیری از پوشش ضد حریق اسکلت فلزی اهمیت زیادی در بین عموم پیدا کرده است. پوشش ضد حریق به خاطر نوع عملکردی که دارد می تواند تا زمان رسیدن آتش نشان ها به مکان آتش‌سوزی از تخریب سازه فلزی جلوگیری کند. در اینجا نه تنها به اهمیت کاربرد پوشش عایق های ضد حریق اشاره داریم، بلکه به ضرورت استفاده از آن در سازه نیز توجه ویژه داریم.

پوشش ضد حریق چیست؟

امروزه در بسیاری از سازه‌ ها یکی از ‌مهم‌ترین مواردی که در نظر گرفته می شود اهمیت دادن به سطح ایمنی سازه است. یکی از بهترین گزینه‌ها و آسان‌ترین روش‌ها جهت حفاظت از سازه‌های فلزی استفاده از پوشش ضد حریق اسکلت فلزی می باشد. این پوشش مقاومت سازه فلزی را در مواقع آتش‌سوزی تا درصد زیادی بالا می‌برد و میزان خسارت‌ها را به میزان قابل توجه ای کاهش می‌دهد.

بهره گیری از پوشش ضد حریق اسکلت فلزی یکی از مهم‌ترین مواردی در ایمنی سازه است، که باید مورد توجه طراحان و کارشناسان باشد. در واقع این پوشش یکی از رایج ترین روش‌ها برای تقویت ستون‌ها و تیرهای اصلی سازه فلزی است.برای تعیین مقاومت سازه باید از مصالح کم خطر از نظر آتش‌سوزی استفاده شود. تعیین مقاومت به چند معیار وابسته است:

  • ارتفاع ساختمان
  • نوع کاربری ساختمان
  • نوع فضا ها 

پوشش ضد حریق اسکلت فلزی

پوشش ضد حریق پایه سیمانی

پوشش‌های مقاوم حریق سیمانی یک محصول پوشش ضد حریق اسکلت فلزی مقاوم در برابر حریق معدنی با ترکیب چسباننده سیمان تولید یک شرکت ایرانی میباشد. این پوشش ساخته شده از مواد معدنی و سنگدانه های منبسط شونده ، گچ، انواع الیاف و مواد افزودنی دیگر می باشد. مکانیزم عملکرد پوشش های پاششی ضد حریق ایجاد وقفه در مدت زمانی است که طول میکشد تا فولاد به دمای بحرانی خود برسد.

پوشش ضد حریق سیمانی اکثرا در دو رنگ موجود است. رنگ خاکستری کم‌رنگ و رنگ سفید. این پوشش با نام‌های دیگری هم معرفی می‌شود مانند: پوشش مقاوم حریق ماسونری و یا پوشش ضد حریق با مصالح بنایی. تفاوت اصلی این نوع ضد حریق ضخامت آن است که نسبت به بقیه موارد ضد حریق، ضخامت بیشتری دارد و وزن بیشتری هم نسبت به سایر مواد دیگر دارد.

پوشش ضد حریق پایه گچی

ملات‌های پایه گچی در بازار کنونی می‌توانند یکی از موارد پوشش ضد حریق اسکلت فلزی حساب شوند و از سازه در برابر آتش سوزی محافظت کنند. ویژگی‌ خوب این پوشش مقاوم حریق سبک و کم وزن بودن آن نسبت به پایه سیمانی است. این پوشش که با عنوان محصول پوشش مقاوم در برابر حریق پایه معدنی با چسباننده گچ و تولید شرکت ایرانی می باشد شناخته شده است. این پوشش حاوی مواد معدنی، انواع الیاف، گچ، سنگدانه های منبسط شونده و مواد افزودنی می باشد.

چون وزن این پوشش‌ها می‌تواند بر وزن سازه تاثیربگذارد، به همین علت مهندس پروژه بایستی در محاسبات خود قبل از اجرای کار این موارد را در نظر بگیرد. اصولا از پوشش مقاوم حریق پایه گچی در نواحی از سازه فلزی استفاده می‌شود که باید به صورت کامل پوشیده شود. این پوشش شباهت های بسیاری به پوشش ضد حریق سیمانی دارد و هر دو آنها بر روی سازه فلزی به کار می‌روند. انبساطی که در زمان آتش سوزی بر روی پوشش گچی اتفاق می‌افتد، موجب پیشگیری از گرم شدن سازه شده و از سازه در برابر حرارت بالای آتش محافظت می کند.

کاربرد پوشش ضد حریق پایه گچی

  • تیرها، تیرچه‌های داخلی و ستون‌ها
  • پوشش عرشه‌ها، دیوارها، سقف‌ها و کف‌ها
  • پوشش بتن‌های پیش ساخته

اهمیت پوشش ضد حریق پایه گچی و سیمانی

  • زمانی که حرارت محیط اطراف افزایش پیدا میکند سنگدانه های سبک معدنی به سرعت منبسط می شوند. این انبساط موجب میشود مدت زمان بیشتری طول بکشد تا سطح فولادی پوشانده شده توسط این پوشش ضد حریق اسکلت فلزی به دمای بحرانی خود برسد. 
  • رسانش گرمایی پایین عناصر به کار رفته در ترکیبات این دو محصول باعث می شود مقدار زمانی که لازم است تا فولاد پوشش داده شده توسط این محصول به دمای بحرانی خود برسد افزایش پیدا کند.
  • اجرای این پوشش به صورت پاششی و با دستگاه مخصوص پاشش انجام میشود این عمل باعث میشود هنگام اجرا ذرات هوا در داخل پوشش محبوس میشود و هوا بهترین عایق حرارت میباشد. این اتفاق مدت رسیدن فولاد به دمای بحرانی خود را بیشتر می‌کند.

پوشش ضد حریق پایه رنگی

این نوع پوشش ضد حریق اسکلت فلزی با اسپری رنگی بدون هوا و با بکارگیری فشار دستگاه مخصوص بر روی سطوح سازه فلزی پاشیده می شود. این رنگ قابلیت انبساطی دارد. رنگ منبسط شونده ضد حریق، از ترکیب مواد آلی تولید می‌شود و در هنگام آتش سوزی از سطح زیرین در برابر حرارت بالا وآتش محافظت می کند. در حالت کلی جهت حفظ لایه زیرین به یک جرم جامد متخلخل با قابل انبساط نیاز است. برای این امر سه ماده باید در کنار هم بکار روند.

  • ماده ای دارای محتوای کربن
  • اسیدی که می‌تواند در دمای مناسب با مواد اولیه واکنش دهد.
  • ماده‌ای که خاصیت تولید ایجاد یک ساختار اسفنجی و تولید گاز داشته باشد.

این فاکتور ها در کنار یکدیگر قابلیت عمل اطفاء حریق محسوب می‌شود.

پوشش ضد حریق اسکلت فلزی

رنگ ضد حریق

انواع رنگ‌های ضد آتش برای محافظت از ساختمان در برابر آتش‌سوزی استفاده می‌شود. زمانی که میزان حرارت بالا می رود، این رنگ‌ها از به وجود آمدن فوم جلوگیری می‌کند. این رنگ به عنوان پوشش ضد حریق اسکلت فلزی قابل اجراست و در زمانی که سازه دچار حریق می‌شود، ساختار و شکل ظاهری آن تغییر می کند.

 با متورم شدن مانند یک عایق حرارتی عمل می‌کند و از داغ شدن سازه فلزی جلوگیری می‌کند. این رنگ با بکار گیری دستگاهی بر روی سطح، در چند لایه متفاوت اسپری می شود تا تمام نقاط را پوشش دهد. در حال حاضر در کشورمان تنها از یک نوع رنگ منبسط‎ شونده که مورد تایید سازمان آتش نشانی است استفاده می‌شود.

برد ضد حریق

نوع دیگری از پوشش ضد حریق اسکلت فلزی می توان بُردهای ضد حریق را نام برد. بردهای ضد حریق  در مقابل رطوبت مقاومت زیادی دارند و در محیط‌های که شرجی و مرطوب است، قابلیت ماندگاری بالایی دارد.

انواع برد ضد حریق

دورا استیل

این سیستم دارای مقاومت بالایی در مقابل فشارهای ناشی از آتش‌سوزی است و جز پرکاربردترین مدل های پوشش ضد حریق اسکلت فلزی است. بسیار سبک، ضد ضربه و مقاوم است. پس از حریق ساختار خود را حفظ می‌کند و ثابت باقی می‌ماند. معمولا از این سیستم جهت ساخت دیوارهای ضد انفجار، ضد حریق و ضد ضربه استفاده می‌شود. 

پروماتکت اچ

این نوع برد پوشش ضد حریق اسکلت فلزی دارای رنگی مایل به  زرد کم رنگ است. یک سمت آن سطح صاف و سمت دیگر آن سمباده شده است. از این بُرد برای محافظت در برابر آتش سوزی سازه‌های اسکلت فلزی استفاده می‌شود.

پروماتکت 100

به خاطر سطح صافی که این بُردها دارند، پیشنهاد مناسبی برای استفاده در پوشش بخش‌هایی با ارتفاع کم یا زیاد و سقف‌های کاذب جهت پیشگیری از آتش‌سوزی می‌باشد.

پروماتکت 250

این بُرد ضد حریق از جنس کلسیم سیلیکاتی است، غنی از پرکننده های معدنی و به رنگ زرد کم رنگ است. یک سمت آن دارای سطحی صاف و سمت دیگر مقداری متخلخل و درشت است. در اصل از این برد جهت محافظت از سازه‌های فلزی، تیرها و ستون ها در ساختمان استفاده می‌شود.

پروماتکت ال 500

این مدل بُرد پوشش ضد حریق اسکلت فلزی کلسیم سیلیکاتی،با رنگ بژ موجود است. یک سمت آن سطح صاف و سمت دیگر بافت لانه زنبوری دارد. مقاومت زیادی در برابر اسیدهای رقیق و مواد قلیایی دارد.

پوشش ضد حریق اسکلت فلزی

پوشش فایر پروف اسکلت فلزی

دو نوع از این پوشش ضد حریق اسکلت فلزی در سازه بکار می‌رود.

  • رنگ‌های ضد حریق

رنگ‌های ضد حریق همانند دیگر رنگ‌های بازار به صورت پاششی با یک دستگاه مخصوص سطح سازه را می‌پوشاند و مثل عایق حرارتی عمل می‌کند.باعث افزایش مقاومت اسکلت فلزی در برابر حریق می‌شود.

  • پوشش‌های حجیم شونده

عملکرد این پوشش اینگونه است که هنگام بروز آتش تغییر شکل می‌دهد، حجمش افزایش می یابد و حالت جامد و زغالی پیدا می‌کند. مقاومت بالایی را برای سازه در برابر حرارت آتش سوزی به وجود می‌آورد.

اجرای پوشش ضد حریق

اولین و پر اهمیت ترین کاری که باید پیش از اجرای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی انجام شود شستشوی محل با آب پرفشار است تا از مواد اضافی کاملا پاک شود. 

اجرای پوشش ضد حریق پایه سیمانی

برای اجرای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی با پایه سیمانی ابتدا باید زیر‌سازی انجام شود. زیر‌سازی با بکارگیری مصالح گوناگون از جمله میلگرد، توری رابیتس و الکترود انجام می‌شود. رابیتس‌کاری و جوشکاری از المان‌های سازه های فلزی است. نوع رابیتس و نوع میلگرد استفاده شده در زیرسازی دارای اهمیت زیادی است زیرا اگر رابیتس سبک باشد و تعداد میله‌گرد به اندازه کافی جهت نگه داشتن آن استفاده نشود در زمان شاتکریت به دلیل سنگینی بار برجسته شده و کیفیت کار کاهش می‌یابد.

نکته اصلی این است که ضخامت مورد پذیرش برای سازمان تحقیقات و سازمان آتش نشانی است. اکثرا ضخامت مناسب برای پوشش‌ ضد حریق اسکلت فلزی با استفاده از مصالح بنایی برای ستون ها 2/5 سانتی متر و تیر‌ها 4 سانتی متر است. شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت با تجربه کافی در زمینه ساخت سازه با پوشش ضد حریق اسکلت فلزی مطابق با استاندارد های لازم در خدمت شماست.

اجرای پوشش ضد حریق پایه گچی

محل اجرای پوشش ضد حریق باید کاملا پاکسازی شود. پیش از به کار بردن پوشش مقاوم حریق باید سطح سازه را با پرایمرهای که باعث چسبندگی بیشتر بین اسکلت فلزی و پوشش ضد حریق می‌شوند بپوشانیم سپس اقدام به اجرای پوشش مقاوم حریق کنیم. پیش از اجرای پوشش ضد حریق گچی، مهندس پروژه باید بر اساس محاسبات از قبل تعین شده ضخامت مشخصی برای اجرای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی اعلام کند.

اجرای پوشش ضد حریق پایه رنگی

در این روش نیاز به زیرسازی خاصی نیست. اصلی ترین کاری که باید انجام شود این است، که اول المان‌های فلزی کامل با فشار آب شسته شوند. بعد از آن یک لایه رنگ آستر زده می‌شود بعد رنگ نهایی به سازه فلزی پاشیده می‌شود

اجرای پوشش برد ضد حریق

حین اجرای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی مهمترین معیار پاکسازی محلی است تا عملیات پوشش حریق انجام می‌شود. ولی نکته مهم دیگری هم وجود دارد که باید به آن اهمیت داد. توجه به دمای هوا، وزش باد و میزان رطوبت است. اصولا در مکان‌هایی که موقعیت اجرای پوشش‌های ضد حریق دیگر وجود نداشته باشد این مورد گزینه مناسبی است.

پوشش ضد حریق اسکلت فلزی

نکات اجرای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی

  • هنگام افزایش دما، اتصال پوشش مقاوم حریق به سطح  زیرین کار باید درست انجام شود. پیش از اجرای  پوشش ضد حریق، مطابق فرمولاسیون و استانداردها ضخامت پوشش باید دقیق تعیین شود.
  • از اجرای جزئیاتی که باعث تضعیف شدن پوشش مقاوم حریق اسکلت فلزی در برابر آتش‌سوزی می‌شود پرهیز کنید.

محاسبه پوشش ضد حریق

جهت محاسبه و اندازه گیری  دقیق مقدار و ضخامت پوشش ضد حریق اسکلت فلزی به اطلاعاتی  در رابطه با میزان مقاومت بخش‌های گوناگون باربر سازه در برابر آتش سوزی نیاز داریم. مطابق با قوانین ملی ساختمان برای جلوگیری از بروز خسارت‌های جانی و مالی در آتش‌سوزی‌ها محدودیت‌هایی برای تعداد طبقات ساختمان و ارتفاع  ساختمان  بر‌اساس میزان مقاومت قسمت های باربر مطرح شده است.

پس از کسب اطلاعات کافی در مورد مقاومت بخش‌های مختلف باربر سازه، فاکتور مقطع اعضای سازه‌ای مشخص می‌شود. به همین دلیل است که محاسبه میزان مقاومت حرارتی سازه‌ ضرورت پیدا می‌کند.

پیش از محاسبه مهندس سازه نیازمند اطلاعات زیر است.

  • نوع میله‌های فولادی و ضخامت میله‌ها
  • اندازه دقیق میله‌های فولادی
  • مقطع عرضی ستون مورد نیاز جهت مقاومت به آتش

هر چه میزان  ضریب فاکتور مقطع بیشتر شود مقدار و ضخامت پوشش ضد حریق اسکلت فلزی در ساختار فولاد نیز بیشتر می‌شود. به عبارت دیگر فولادی با ضخامت کمتر به مقدار پوشش مقاوم حریق بیشتری را نیاز دارد. جهت محاسبه و اجرای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی می توانید به سایت شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت مراجعه کنید.

ضخامت پوشش ضد حریق

از مهمترین عوامل جهت تعیین ضخامت پوشش ضد حریق اسکلت فلزی شکل پروفیل اسکالت سازه فلزی است. جهت مشخص کردن ضخامت این پوشش از ضریب مقطع کمک گرفته می‌شود. برای بدست آوردن ضریب مقطع باید سطحی از فولاد را بر سطح مقطع کل تقسیم کنیم. در نهایت هر چقدر عدد بدست آمده بیشتر باشد ضخامت پوشش ضد حریق هم بیشتر است. پارامتر ضریب مقطع یکی از روش‌های پر اهمیت برای تعین میزان ضخامت پوشش مقاوم حریق اسکلت فلزی است. به گونه ای که اگر عدد به دست آمده بزرگتر باشد، باید ضخامت  پوشش هم بیشتر شود.

یا می‌توان گفت هر چه سطحی که در معرض آتش‌سوزی است بیشتر باشد، باید ضخامت بیشتری جهت پوشش مقاوم حریق اسکلت فلزی در نظر گرفته شود تا مقاومت سازه در برابر حریق بیشتر شود. معیار بعدی برای تعیین ضخامت پوشش ضد حریق اسکلت فلزی توجه کافی به استانداردهای عایق های حرارتی است. که شامل استانداردهای معتبر جهانی است مثل ASTM E119 ،BS 476 ،UL 263 ،EN.

ضخامت پوشش مقاوم حریق عدد ثابتی نیست و بر اساس قوانین سازمان آتش نشانی متغیر است. باید پیش از اجرای ساخت سقف‌ها و محکم کاری ساختمان از پوشش‌های ضد حریق استفاده شود. قبل از اجرای پوشش باید به شرایط آب و هوایی توجه شود. ضخامت پوشش ضد حریق اسکلت فلزی از نظر قوانین زمانی قابل پذیرش است که ضخامت طراحی شده با ضخامت اجرا شده در سازه با هم برابر باشد.

عوامل ضخامت پوشش ضد حریق اسکلت فلزی 

  •  نوع پوشش بکار رفته
  • مقدار مقاومت لازم در برابر حرارت آتش
  •  نوع زیر‌کار

ساخت سازه ایمن در برابر حریق نیازمند تیم متخصص و دستگاه های مخصوص است. جهت کسب اطلاعات بیشتر و پاسخ به سوالات احتمالی در زمینه طراحی و ساخت انواع اسکلت فلزی کافیست به سایت شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت مراجعه کنید.

 

پوشش ضد حریق اسکلت فلزی