اسکلت فلزی یکی از پرکاربردترین و محبوب ترین نوع اسکلت بندی در ساختمان است. اما چگونه بهترین سقف برای اسکلت فلزی را پیدا کنیم هنگامی که شما با یک ساختمان در حال ساخت روبرو میشوید چیزی جز ستونها و تیرهای متصل به همدیگر نمیبینید، درست حدس زدید به مجموعهای از ستونها و تیرهایی که به طور کلی از فولاد تشکیل شده و به روشهای گوناگون مانند پیچ و مهره و جوش به یکدیگر متصل شدهاند اسکلت فلزی میگویند.
مهم ترین وظیفهی اسکلت فلزی حفظ تعادل و ایجاد مقاومت در برابر انواع نیروها است ، در واقع ساخت یک سازه بدون اسکلت بندی غیرممکن است.
یافتن بهترین سقف برای اسکلت فلزی عوامل مختلفی در انتخاب نوع سیستم سقف دخیل هستند که از میان آن ها میشود موارد زیر را نام برد:
جهت ساخت سقف های فولادی از جان باز و تیرچه فولادی استفاده می شود. ساختن این سقف ها در بال تحتانی از یک تسمه و در جان از یک میلگرد که خم شده است استفاده میشود و از پلی استایرن و بلوک سیمانی که قالب ثابت بوده و کامپوزیت به عنوان قالب موقت و پرکننده کم وزن جهت پر نمودن فضای خالی در میان تیرچه ها استفاده میشود. فاصله ای که بین تیرچه هاست ۷۳الی۱۰۰ سانتی متر است که با در نظر گرفتن مدل قالب متغیر میباشد.
روی سقف را هم با ۴ تا ۱۰سانتیمتر بتن پوشش میدهند.سقف ها قسمت هایی از ساختمان هایی با اسکلت فلزی هستند که با توجه به مقاومت سازه ای با بکارگیری مواد مختلف و به روش های مختلف ساخته می شوند. این نوع سقف از بیرون شبیه تیرچه بلوک معمولی است، اما تیرچه استفاده شده در سقف کرومیت متفاوت است. برای اجرای سقف کرومیت از تیرچه فلزی باز بهره گیری میشود.
سقف از سازه های فولادی ساخته شده و مدل جدیدی از سقف است دارای مقاومت بالا و یکپارچه برخوردار است. این سقف دارای مزایای بیشتری نسبت به سقف های دیگر است؛ و از آن در سازه های گوناگون مخصوصا در اسکلت های فلزی استفاده می شود. تیرچه های فولادی که برای ساخت سقف کرومیت مورد استفاده قرار می گیرند باید حتما پیش از نصب بازرسی شوند و از عدم وجود نقص در آنها اطمینان کامل حاصل شود.
این سقف ها از فولاد و بتن ساخته میشوند و از نبشی یا برشگیر برای ایجاد یکپارچگی دران استفاده میشود. نبشی ایجاد درگیری با بتن می نماید. دراین سقف فشار توسط بال بالایی تیر به همراه برشگیر بتن روی ان تحمل میشود و نیروی کششی توسط بال پایینی تیر تحمل میشود. تیرهای فرعی و دال بتنی و شبکه میلگرد حرارتی و برشگیر از اجزای سقف های کامپوزیت هستند.
سقف کامپوزیت ترکیبی از مواد برای محافظت بیشتر در برابر عناصر طبیعی استفاده می کند. طبق تعریف، این نوع سقف ترکیبی از قطعات گوناگون است که به مقاومت چنین سقفی کمک می کند. سقف کامپوزیت از شینگل های آسفالتی یا آزبستی، چوب، تخته سنگ و… ساخته می شود. در صورت مخلوط شدن این “مواد” یک زنجیره برای ساخت بهترین سقف برای اسکلت فلزی را ایجاد می کنند.
هنگامی که از انواع مختلفی از مواد استفاده می شود باعث ایجاد تنوع در شینگل کامپوزیتی می شود. شینگل های کامپوزیتی دارای ضمانت 30-50 سال هستند، در حالی که سایر شینگل های سقفی احتمال دارد تنها دارای ضمانت 15-20 سال باشند. دلیل این امر این است که شینگل های کامپوزیتی نسبت به سایر انواع شینگل دارای دوام بیشتری هستند.
شینگل های کامپوزیتی را می توان با مواد افزودنی خریداری کرد تا از محافظت بیشتری مانند مقاومت در برابر جلبک و خزه و تخریب اشعه ماورا بنفش برخوردار شود. آنها همچنین ترک یا شکاف نمی خورند، لایه برداری نمی شوند و تاب پیدا نمی کنند. شینگل های سازگار با محیط زیست تا حدی از مواد قابل بازیافت مثل پلاستیک های صنعتی، الیاف کنف و مواد سقف های تخریب شده تولید می شوند. سقف کامپوزیت تقریباً در هر رنگ، سایز یا شکل ساخته می شود و قیمت مناسبی دارد که البته به آسانی طول عمر سقف را تامین می کند.
این سقف ساخته شده از بتن ریخته گری است. طراحی و نحوه اجرای آن به گونه ای است که بلوک ها در فواصل منظم قرار می گیرند و تیرها بین آنها قرار می گیرند تا ارتباطی بین هر بخش بلوک ایجاد شود. تیر و بلوک ها با طراحی و تحت نظارت یک مهندس سازه در بالای دیوارهای تحمل کننده بار قرار گرفته اند. استفاده از بلوک های پلی استایرن برای جایگزینی بلوک های توخالی بتنی برای دال های عایق سبک وزن استفاده می شود. این باعث می شود تا در زمستان ساختمان ها گرم تر و در تابستان خنک تر شوند.
برای بررسی بهتر و پاسخ به این سوال که بهترین سقف برای اسکلت فلزی کدام نوع است بهتر است انواع بلوک را نیز بشناسیم.
بلوک ها در سقف تیرچه بلوک اصولا نقش پرکننده داشته و در استحکام آن تاثیر ندارد. البته حین نصب و عبور کارگران باید از استحکام کافی برخوردار باشند. بلوکها به علاوه پرکنندگی فضای خالی در حکم قالب بتن پوشش نیز هستند. قسمت زیرین بلوک، برای تامین سطحی مسطح به دلیل انجام نازک کاری کاربرد دارد.
اگر قدرت جذب آب بلوک از ۲۰% بیشتر باشد، بلوک تمام رطوبت گچ و خاک را مکیده و در گذر زمان پوک میشود و همچنین اگر از ۱۳% کمتر باشد در این حالت چسبندگی ملات گچ و خاک به آن کم میشود و احتمال طبله کردن وجود دارد.
بلوک سیمانی: این نوع بلوک نسبت به سایر انواع بلوک سنگین می باشد.
بلوک سفالی: بلوک سفالی از جنس رس می باشند که پس از پخت در کوره عمل می آید.این بلوک ها نسبت به بلوک های سیمانی سبک تر می باشند.
یونولیت یا بلوک پلی استایرن: کاهش وزن سقف در حدود صد کیلوگرم بر متر مربع و افزایش سرعت اجرا.
در نهایت ضد حریق بودن این مدل بلوک جهت حفظ ایمنی بسیار قابل توجه است.
معیار های متفاوتی جهت انتخاب بهترین سقف برای اسکلت فلزی را می توان در نظر گرفت که با بررسی تمامی مدل ها می توانید بهترین سقف برای اسکلت فلزی ساختمان خود را پیدا کنید.