از گذشته تا هم اکنون استفاده از جرثقیل رایج بوده است با توجه به اینکه جرثقیل سقفی دارای انواع گوناگونی است و هر کدام کاربرد و استفاده مختص خود را دارد ،اما از لحاظ کاربرد و ابعاد با یکدیگر متفاوت هستند.در نظر داشته باشید بهترین و پرکاربردترین وسیله ها برای جابجا کردن اجسام سنگین و یا افراد جرثقیل سقفی برقی است. جرثقیل ها دارای مدل های ثابت و متحرک می باشند که در بین آنها جرثقیل های سقفی دارای هزینه نگهداری کمتری است و از نوع متحرک آن در کارگاه ها برای جابجایی اجسام سنگین استفاده می کنند. جرثقیل های سقفی برقی دارای هزینه تعمیر مصرف انرژی و تعویض پایین است و به همین خاطر در محیط های صنعتی بسیار استفاده می شود. در ادامه انواع جرثقیل سقفی را شرح می دهیم.
در ساخت این مدل از انواع جرثقیل سقفی، به کارایی دستگاه برای موارد مختلف اهمیت داده میشود. یکی از رایجترین مدل جرثقیلهای سقفی، جرثقیل تک پل است زیرا به آسانی بر روی سقف مکانهای سرپوشیده قابلیت نصب شدن دارد.
جرثقیل سقفی تک پل قابلیت حمل انواع اجسام سنگین تا وزن 15 تُن را دارا است. اصولا در فضاهای مسقفی که دهانه سوله آنها کمتر از پانزده متر است از جرثقیل سقفی تک پل استفاده میشود. این نوع از جرثقیل نسبت به جرثقیل سقفی دو پل که در ادامه به آن می پردازیم میکنیم، قیمت کمتری دارد.
مدل های جرثقیل سقفی تک پل با وزن کمی طراحی و ساخته میشود و به همین دلیل این وزن کم منجر به سهولت در انجام کارها خواهد شد.
همان گونه که از نام این مدل از انواع جرثقیل سقفی پیداست، به دو پل مجهز شده که کارایی آن را تا حدودی افزایش میدهد. جرثقیل سقفی دو پل مناسب ترین انتخاب برای مکانهای مسقفی است که ارتفاع زیادی دارند. همچنین این ماشین در فضاهایی که دهانه عریضتری دارند نیز موثر واقع میشود.
جرثقیل سقفی دو پل نسبت به تک پل، قابلیت تحمل و جابجایی اجسام با وزن سنگینتری را دارا است. همچنین این جرثقیل و جرثقیل تک پل، هر دو مزیت حرکت به صورت عرضی و طولی در محیطهای سرپوشیده را دارا هستند.
جرثقیل سقفی دو پل توانایی تحمل وزن اجسام سنگین تر از پانزده تن را دارد. برای محیط های سرپوشیده در صنایع مختلف که دهانه سوله بالاتر از پانزده متر است، مناسب ترین انتخاب، جرثقیل سقفی دو پل است. همچنین سرعت حرکت بار و دقت در جابجایی در جرثقیل سقفی دو پل یا جفت پل نسبت به جرثقیل تک پل بسیار بیشتر است.
این مدل به دو شکل تک پل و دو پل طبقه بندی و عرضه میشود. حرکت این جرثقیل برای حمل بار به شکل عرضی بوده و طراحی وزن سبکی نیز دارد. اندازه و ابعاد جرثقیل سقفی رونشین تک پل خیلی کوچک است. در مکانهایی که سقف ارتفاع بیشتری دارد میتوانید از این جرثقیل استفاده کنید.
نصب و استفاده از جرثقیل سقفی رونشین برای حمل بار کمتر از 15 تُن و دهانه عرضی کمتر از 20 متر، اکثرا انتخاب خوبی بوده و مقرونبهصرفه است.
جرثقیل سقفی رونشین دو پل قابلیت حمل، جابجایی و تخلیه اجسام با وزن سنگینتری را دارد. نحوه عملکرد این دستگاه از دقت بیشتری برخوردار بوده و امنیت بیشتری نیز دارد. و نکته مهم این است که شما محدودیتی برای حمل بار با وزن سنگین یا دهانه عرضی مکان نخواهید داشت.
این مدل امکان نصب آن در مکانهایی است که فاصله ریل جرثقیل تا رفتر (تیر مایل) کم باشد و امکان حرکت موتور بر روی جرثقیل اصلا وجود نداشته باشد. جرثقیل سقفی آویز توانایی حمل و جابجایی اجسام در هر مکان و جهتی را دارا است. این نوع از جرثقیل به دو شکل طراحی میشود : آویز منحنی و آویز مستقیم.
با بکارگیری از جاین مدل از انواع جرثقیل سقفی شما میتوانید بار با ظرفیت وزن بالا تا ده تن را جابجا کنید. همچنین عرض دهانه آن نیز تا ده متر بوده و ارتفاع 4 تا 16 متر را نیز پاسخگو خواهد بود. جرثقیل سقفی آویز به دو نوع برقی زنجیری و برقی بکسلی ساخته و در دسترس مشتریان میشود.
جرثقیل دروازهای اکثرا در مکانهای رو باز نصب میگردد. این مدل جرثقیل به دو صورت تک پل و دو پل طراحی میشود. جرثقیل دروازهای از یک تیرک افقی تشکیل شده که با در نظر گرفتن کارایی ممکن است به صورت مشبک مورد استفاده قرار بگیرد.
در ساخت جرثقیل دروازهای جفت پل، فاصله دو پل از همدیگر باید در اندازه استانداردی باشد زیرا هنگام جابجایی اجسام ممکن است مشکلی ایجاد شود. و البته مقدار زاویهای که بین ستونها در نظر گرفته شده نیز اهمیت فراوانی دارد. یکی از مهمترین ویژگیهای جرثقیل دروازهای، سرعت در حمل و جابجایی بار و تخلیه آنها است که این ویژگی موجب محبوبیت این مدل در حیطه مورد نیاز خود شده است.
برای بررسی این مدل از انواع جرثقیل سقفی می توان گفت تنها تفاوت جرثقیل نیم دروازهای با جرثقیل دروازهای در شعاع عملکرد این دستگاه است. جرثقیل سقفی نیم دروازهای توانایی کمتری در حمل اجسام با وزن های سنگین را دارا است.
جرثقیل دیواری تحمل وزن اجسام تا ظرفیت 5 تن را دارد و این ابزار قدرتمند دارای بازویی به طول 10 متر است. شما میتوانید از جرثقیل دیواری برای ارتفاع با مقدار طول های مختلف بهره ببرید.
این نمونه از جرثقیل ها با اسامی متفاوتی در صنعت ساخت و طراحی جرثقیل های سوله ای شناخته می شوند.مثلا عبارت هایی نظیر جرثقیل دیواری،جرثقیل ستونی، جرثقیل پرچمی، جرثقیل گردان و… از دیگر اسامی جرثقیل های بازویی هستند. در اکثر موارد کاربرد این جرثقیل های بازویی به حالتی است که در یک دایره کامل و یا قسمتی از یک دایره و همچنین در راستای زاویه قائم توانایی جابجایی اجسام را دارند. این نوع جرثقیل را می توان هم به صورت دستی و هم به صورت برقی طراحی و اجرا کرد. یکی از مهم ترین قابلیت های این جرثقیل ها قابلیت اجرای آنها در فضاهای خیلی محدود می باشد.
جرثقیل های بازویی به علاوه حرکت بالا و پایین و جلو و عقب که در تمامی انواع جرثقیل ها این امر مشترک است، حرکت دورانی حول محور مرکزی جرثقیل نیز دارند که با در نظر گرفتن زاویه دوران و موقعیت نصب در سوله به گروه های مختلفی دسته بندی می شوند. این جرثقیل ها دارای قابلیت های منحصر به فردی هستند که از آن جمله می توان به قابلیت نصب بر روی ستون مستقل و یا ستون های موجود در سالن اشاره کرد.
صنعت ماشین یکی از صنعت هایی است که طی چند دهه اخیر رشد و پیشرفت چشمگیری داشته است و زمان زیادی را نیز برای طراحی و ساخت جرثقیل سقفی و بالابر صرف کرده است. جرثقیل های سقفی و صنعتی، جرثقیل دروازه ای و بالابر نفری و هیدرولیکی از انواع جرثقیل هایی است که توسط صنعت ماشین طراحی و به مرحله اجرا رسیده است.
این صنعت پس از رشد چشمگیر در نهایت در اختیار کاربران قرار گرفته شده است. بالابر ها نیز از جمله ماشین های پر کاربرد می باشند که از متوسط نوع بالابر ها می توان بالابر نفری یا آسانسور را نام برد.در فعالیت های مختلف مانند فعالیت های صنعتی، تجاری و ساختمانی می توان برای جابجا کردن و حمل اجسام سنگین از جرثقیل های سقفی استفاده کرد.
این جرثقیل ها همانطور که از نامشان مشخص است در سقف سوله نصب می شوند و یکی از پرکاربرد ترین تجهیزات برای جابجایی اجسام سنگین هستند. معمولا از این جرثقیل ها برای جابجایی بارهای دارای وزن بیشتر از یک تن استفاده می شود.
جرثقیل های سقفی دارای دو نوع یک پل و دو پل هستند و از این لحاظ به دو دسته دو پل و تک پل طبقه بندی می شوند. با در نظر داشتن شرایط سوله هر کدام از این دسته ها نیز به دو زیر مجموعه تقسیم می شوند.
جرثقیل های دروازه ای اکثرا در سوله ها و یا فضاهای آزاد به کارگرفته میشود. به دلیل اینکه در فضاهای آزاد امکان اجرای تیر حمال و سازه ممکن نیست بنابراین با اجرای ریل های جرثقیل بر روی زمین و بدون احتیاج به فونداسیون می توان شرایط عملکرد و استفاده از جرثقیل های دروازه ای را به وجود آورد. از این نوع جرثقیل ها در سوله ها نیز استفاده می شود.
یکی از دلایلی که در سالن ها و برخی سوله ها از جرثقیل های دروازه ای استفاده می کنند، عدم تحمل بار جرثقیل سقفی توسط سازه و یا عدم وجود تیر حمال مانند جرثقیل های سقفی است.
در بعضی از سوله ها و سالن ها در یک سمت سوله کلگی و چرخ جرثقیل دروازه ای بر روی زمین حرکت می کند و در سوی دیگر سوله به حالت جرثقیل سقفی کلگی و چرخ بر روی تیر حمال حرکت می کند که اصطلاحا به این مدل، جرثقیل های نیم دروازه ای گفته می شود. استفاده از این گونه جرثقیل ها باعث می شود در هزینه ها صرفه جویی شده و قابلیت استفاده بیشتر و بهتری از فضا ایجاد گردد. لازم است ذکر کنیم که جرثقیل های دروازه ای بیشتر مخصوص فضاهای آزاد هستند.