به طور کلی تجهیزات سوله سازی از گذشته تا به امروز تغییراتی اساسی داشته است، چرا که گذشت زمان یکی از عوامل تاثیر گذار در ایجاد تکنولوژی های جدید است، مهندسین مربوطه همواره در تلاش بودند تا از این فناوری های نوین به منظور ارتقای سطح کیفی تجهیزات سوله سازی استفاده کنند.
با یک جمع بندی کلی می توان گفت که سوله های مدرن، نتیجه ی ترکیب تجهیزات سوله سازی با فناوری های جدید هستند، البته مشخصات یک سوله ی مدرن تنها در شکل ظاهری آن خلاصه نمی شود، بلکه برخی مزیت های این سازه مانند قابلیت جا به جایی، ارتقای سازه، نصب در محل، هزینه و وزن اندک در مقابل کاربرد و مقاومت بالای آن همه و همه نشانه هایی از یک طراحی مدرن هستند.
انواع مختلف سوله در سه دسته ی سوله های تیرورقی، خرپایی و UBM خلاصه می شود، از آنجایی که طراحی هر یک سوله های نام برده با دیگری متفاوت است، تجهیزات آنها نیز با یکدیگر تفاوت دارند.
به طور مثال یکی از قدیمی ترین سوله ها سوله تیر ورقی است که طراحی قدیمی و ساده ای دارد، به همین جهت مصالح مصرفی در آن بسیار زیاد است چرا که طراحان آن دوره در تلاش بوده اند با استفاده بیش از حد از مصالح سطح ایمنی و مقاومت سازه را تامین کنند.
بر خلاف آنچه که گفته شد سوله های خرپایی از طراحی پیچیده و تجهیزات سوله سازی بروزی بهره برده اند که نتیجه آن استفاده اندک از تجهیزات، صرفه جویی در هزینه ها، و به دست آمدن سازه ای مدرن و مقاوم است.
هر یک از سوله هایی که وارد بازار می شوند دارای تجهیزات به خصوصی هستند، مهمترین تجهیزات ساخت سوله عبارت اند از:
یکی از ابزار های مهم ساخت سوله وال پست است، این ابزار در جهت عرض سازه تعبیه شده، و در قسمت دهانه و انتهای سوله نصب می شود، درب های سوله به واسطه وال پست به سازه متصل می شوند.
از آنجایی که این بخش از سوله تا حد بسیار زیادی در محکمی و کیفیت سازه تاثیر گذار است، دارای اهمیت بیشتری به نسبت سایر اقلام سوله می باشد، قاب اصلی از یک ستون و تیر ساخته شده که این اجزا یک به یک در کارخانه های مربوطه جوشکاری می شوند.
سوله های مختلف در مواجهه با عوامل مخربی همچون باد و طوفان نیازمند اقلامی هستند که از حرکت و جا به جایی ستون ها جلوگیری کنند، این اقلام مهاربند نام دارند که به صورت متضاد در راستای عرضی سوله ها جای گذاری شده اند.
این وسیله در سوله به طور طولی جای گذاری می شود و قاب های اصلی را به یکدیگر متصل می کند و به همین جهت سبب انتقال نیرو می شود، اجزای تشکیل دهنده اسثراث معمولا قوطی و لوله است.
لایه از جمله مقاطع محوری سوله است که به دو صورت سقفی و دیواری تولید می شود، وجود لایه در سوله جزو ضروریات ساخت آن است.
برای داشتن یک سوله ی مناسب به دو نوع جرثقيل نیاز است، نوع اول آن در سقف و نوع دوم آن در کناره های سوله به صورت ریلی نصب می شود، کاربرد عمده ی این جرثقیل ها انتقال و جا به جایی مصالح و کالا هاست.
یکی از مهم ترین نکات در تهیه یک محصول توجه به قیمت آن است، وزن سوله تاثیر مستقیمی بر روی قیمت آن دارد به گونه ای که هر چقدر وزن سازه شما بیشتر باشد هزینه آن نیز بیشتر خواهد بود.
انتخاب نوع سوله تا حد بسیار زیادی می تواند سبب کاهش یا افزایش قیمت آن شود، همان طور که در مطالب فوق ذکر شد سوله های تیرورقی به منظور افزایش استحکام سازه های خود از مصالح بسیار زیادی استفاده می کنند که این فرایند از نظر اقتصادی اصلا به صرفه نیست.
سوله های مدرن در نقطه ی مقابل سوله های تیرورقی قرار دارند چرا که در طراحی این سوله ها تجهیزات پیشرفته تر و مهندسی دقیق تر جایگزین مصالح اضافی شده است، به همین جهت این سازه ها بسیار مقرون به صرفه تر هستند و قیمت کمتری دارند.
تجهیزات متعددی در ساخت سوله به کار گرفته می شوند که قیمت هر کدام از آنها بر حسب کاربرد شان متفاوت لحاظ شده است.
بدیهی است تجهیزاتی که فرایند های اصلی ساخت سوله به واسطه ی آنها انجام می شود بیش از ابزار آلات کوچک پر کاربرد در این عرصه قیمت دارند.
فاکتور های دیگری همچون کشور سازنده تجهیزات مورد نظر، وارداتی بودن کالا، ابعاد کالا، هماهنگی دستگاه با تکنولوژی های روز دنیا و غیره می توانند تاثیرات شگفت آوری بر روی قیمت تجهيزات سوله داشته باشند.
برای بهبود نتیجه نهایی محصول تولید شده، یک کارخانه تولیدی به چندین بخش تقسیم می شود و هر یک از بخش های مورد نظر اقلام خاصی را تولید می کنند.
این اجزا در نهایت به واسطه تجهیزات دیگری مونتاژ شده و پس از طی چند مرحله ی اضافی به عنوان یک سوله مجهز آماده بهره برداری می شود.
بخش های تشکیل دهنده ی هر کارخانه تولیدی بر اساس نوع سوله هایی که تولید می کنند با دیگری متفاوت است، در ادامه این مطلب برخی از تجهیزات و ماشین آلاتی که به منظور ساخت سوله از آنها استفاده می شود، ذکر می شوند.
اگر چه تجهیزات نام برده تنها بخشی از امکانات مصرفی در کارخانه ها هستند، تمامی وسایل نام برده در همه ی کارخانه ها کاربرد ندارند، بلکه هر کارخانه با در نظر گرفتن محصولات تولیدی خود اقدام به تهیه انواع تجهیزات می نماید.