ساخت و اجرای سوله گاوداری

سوله گاوداری

به طور کلی سوله ها سازه های منعطفی هستند که به واسطه طراحی هوشمندی که دارند استفاده از آنها در صنایع فنی و غیر فنی مختلف امکان پذیر است. سوله های گاوداری، یکی از مهم ترین سازه هایی هستند که به واسطه این نوع سوله ها به بهره برداری می رسند، از آنجایی که حوزه مصرف یک سوله گاوداری با دیگر سوله ها بسیار متفاوت است،‌ چگونگی ساخت آن نیز باید دارای تفاوت هایی باشد.
دامداری، کشاورزی و استفاده از محصولات لبنی و گوشتی از جمله فعالیت هایی است که در ایران به وفور یافت می شود، به همین خاطر است که باید برای این نوع استفاده‌ دو نوع سوله مجزا ساخته شود، یکی برای گاوداری شیری، و دیگری برای گاوداری گوشتی. واضح است که برای احداث یک سوله گاوداری باید مجوز های مربوطه آن را کسب کنید، سازمان جهاد کشاورزی اصلی ترین سازمانی است که می تواند در این امر دخالت داشته باشد.

 

ساخت سوله گاوداری

همانطور که در مطالب فوق به آن پرداختیم، حوزه مصرف یک سوله مخصوص گاوداری و یا همان دامداری، با دیگر سوله ها بسیار متفاوت است به همین سبب این نوع سازه ها علاوه بر آن که پروسه ساخت پیچیده تری را دنبال می کنند، دارای تجهیزات اضافه ای نیز می باشند. در ادامه این مطلب برخی از مراحل اساسی ساخت سوله گاوداری ذکر خواهد شد.

  1. موقعیت جغرافیایی سوله گاوداری
  2. تقسیم کردن مساحت
  3. ساخت آغل و تعیین ارتفاع
  4. ساخت سقف
  5. ساخت درب و پنجره
  6. کف سازی آغل
  7. علف خوری و آخور
  8. آب خوری
  9. ساخت اتاق قرنطینه
  10. ساخت قسمت شیردوشی
  11. تاسیسات گرمایشی و سرمایشی

از آنجایی که اجرای سوله گاوداری دارای حساسیت های بسیاری است، باید در انتخاب سازنده آن نیز حساسیت زیادی را به خرج دهید. یک پیمانکار برتر کسی است که بتواند بهترین سوله گاوداری را با استفاده از بروز ترین تکنیک ها و استاندارد های این حوزه تولید کرده،‌ و آن را با مقرون به صرفه ترین قیمت ها به دست درخواست کننده برساند.
علاوه بر آن بر عهده گرفتن صفر تا صد پروسه ساخت سوله گاوداری و تسریع ساخت آن نیز از اهمیت بالایی برخوردار است، تمام نکات ذکر شده را می توانید در مجموعه بزرگ دانیال صنعت پیدا کنید. این شرکت سازنده با توجه به خدمات گسترده ای که در طی سالیان طولانی از خود ارائه کرده است،‌ به یکی از بهترین سازندگان سوله در سطح کشور تبدیل شده است. به همین سبب می توانید بدون داشتن کوچکترین دغدغه ای، پروسه ساخت سوله هایتان را به دانیال صنعت بسپارید، برای تشکیل یک راه ارتباطی با این مجموعه می توانید با اطلاعات درج شده در وبسایت تماس حاصل کنید.

ساخت سوله گاوداری

موقعیت جغرافیایی سوله گاوداری

یکی از اصلی ترین نکاتی که باید در هنگام اجرای سوله گاوداری به آن دقت کنید، انتخاب صحیح موقعیت جغرافیایی آن است. یک سوله مخصوص دامداری بهتر است در مکانی ساخته شود که دور از سکونت انسان باشد، علاوه بر آن ساخت و نصب سوله در موقعیت های شیب دار سبب می شود آب های به دست آمده از سمت باران و برف به راحتی تخلیه شده، و نتوانند به سوله نفوذ کنند.
کیفیت و استحکام موقعیت جغرافیایی سوله نیز امری است که باید به آن توجه شود چرا که یک سوله گاوداری باید تجهیزاتی همچون روشنایی، محل نگهداری دام ها، محل علوفه، سیستم تهویه هوا و سیستم های سرمایشی و گرمایشی را در خود جای دهد. علاوه بر آن موقعیت جغرافیایی ساخت سوله باید به گونه ای انتخاب شود که در آن منطقه تا حد معقولی باد بوزد، چرا که وزش باد می تواند بوی نامطبوع مدفوع گاو ها را تا حدی کاهش دهد.
ایجاد فضای سبز در مجاورت سوله می تواند به تهویه هوا کمک کند، لازم به ذکر است که احداث سوله در مکان های آفتابی می تواند به افزایش سلامت گاو ها کمک کند، البته در این موارد بهتر است برای علوفه ها برای جلوگیری از اشتعال در مکان دیگری جمع آوری شوند.

تقسیم کردن مساحت

تقسیم کردن مساحت سوله یکی دیگر از مراحلی است که اهمیت بالایی را در روند اجرای سوله گاوداری به خود اختصاص می دهد. در یک طراحی مدرن و پیشرفته، مساحت به دست آمده از سوله به بخش های مختلفی تقسیم شده، و برای تک تک قسمت های یک سوله جایگاهی تعیین می شود‌.
در ادامه این مطلب برخی از این قسمت ها ذکر می شوند.

  • سالن ذبح
  • سالن پشم زنی
  • سالن شیردوشی
  • انبار علوفه
  • سالن عمومی
  • حمام
  • اتاق زایمان گاو
  • محل تخلیه کود
  • آب خوری و علف خوری
  • آغل
  • تعداد راس گاو

ساخت آغل و تعیین ارتفاع

به طور کلی مکانی که دام در آن استراحت می کند آغل می گویند، برای ساخت این قسمت از سوله تعیین تعداد راس گاو ها بسیار مهم است چرا که مساحت این بخش بر اساس تعداد راس گاو ها تعیین می شود. سوله یکی از بهترین مکان هایی است که می توان برای ساخت آغل از آن استفاده کرد، مواردی همچون تعداد، وزن و سن گاو ها می توانند بر مساحت آن بخش تاثیر گذار باشند،‌ لازم به ذکر است که مشخص کردن یک بخش اضافی به عنوان راهرو در این نوع سوله ها الزامیست.
ارتفاع آغل ها بر اساس شرایط آب و هوایی آن منطقه دارای تفاوت هایی به نسبت یکدیگر هستند با این حال یک آغل استاندارد باید حداقل 2 متر ارتفاع را به خود اختصاص دهد. از آنجایی ‌که افزایش ارتفاع آغل می تواند در افزایش جریان هوا موثر باشد،‌ پیشنهاد می شود در مناطق سرد، معتدل و گرم به ترتیب از ارتفاع 2/5، 2/75 و 3 متری استفاده کنند. اگر تعداد گاو های یک سوله گاوداری از حد معمول بیشتر بود،‌ این ارتفاع می تواند به 4 متر افزایش پیدا کند.

اجرای سوله گاوداری

ساخت سقف

پوشش هایی همچون ورق های گالوانیزه بهترین انتخاب برای ساخت سقف سوله دامداری محسوب می شوند، لازم به ذکر است که در ساخت سوله گاوداری باید به شیب دار بودن سقف آن توجه کرد. آن دسته از سوله هایی که عرضی کمتر و مساوی 5 متر دارند سقف باید به صورت یکطرفه کار شود اما اگر ابعاد عرضی بیشتر باشد، سقف به صورت هشتی تولید خواهد شد.

ساخت درب و پنجره

برای پروسه نورگیری یک سوله گاوداری به شکل بهتری انجام شود، پیشنهاد می شود تمامی پنجره ها به شکل مربع ساخته شده، و با ارتفاع دو متری از سطح زمین تعبیه شوند. تعیین عرض درب سوله تا حد زیادی به تعداد گله وابسته است، اما معمولا اندازه آن بین ⅕ الی 3 متر متغیر است.

کف سازی آغل

مواد اولیه ای که در ساخت کف آغل دخیل هستند، باید به گونه ای انتخاب شوند که رطوبت را در خود ذخیره نکنند، البته از خاک همان مکان نیز می توان برای کف سازی استفاده کرد. با این حال سنگ و سیمان بهترین مصالحی هستند که می توان برای ساخت کف آغل یک سوله گاوداری از آن استفاده کرد، همانند موارد پیشین پیشنهاد می شود این کفی به صورت شیب دار ساخته شود، چرا که این شیب مانع ذخیره رطوبت شده و سلامتی گاو را حفظ می کند.

علف خوری و آخور

10 درصد از فضای یک سوله گاوداری باید به ساخت علف خوری و آخور اختصاص داده شود،‌ آخور مکانی است که گاو در آنجا از موادی همچون غذای فشرده، کنجاله، آرد جو و علوفه تغذیه می کند. چوب، آهن،‌ بتن و سیمان اصلی ترین اقلامی هستند که در ساخت این قسمت از سوله دامداری سهیم اند، اندازه مناسب آخور در شرایط مختلف متفاوت لحاظ می شود.
آخور در قسمت پایینی، و علف خوری در قسمت بالا و به شکل نرده ای ساخته می شود، ارتفاع دیوار مجاور آخور چیزی قریب بر 40 سانتی متر است تا مواد غذایی از آن خارج نشود، اما قسمت پشتی آن حدود ⅕ متر ارتفاع دارد. عمده آخور هایی که در این نوع سوله ها ساخته می شوند سیمانی هستند، لازم به ذکر است که برای جلوگیری از فاسد شدن علوفه و ورود گاو، قسمت بالایی آخور نرده، و قسمت پایینی آن به صورت قوس دار ساخته می شود.

آب خوری

آبخوری یکی از مهم ترین و جدا نشدنی ترین عضوی است که می‌ تواند در یک سوله گاوداری حضور داشته باشد، چرا که آب برای هضم غذا موثر بوده، و ترجیحا باید همواره در دسترس گاو باشد. آب خوری ها معمولا از سیمان و آهن ساخته می شوند، عمده آب‌خوری ها دارای سیفونی هستند که از تجمع آب در قسمت های مختلف جلوگیری می کنند. این بخش می توانند بسته به نوع سوله گاوداری به شکل متحرک، ثابت، یکطرفه و دوطرفه ساخته شوند، به طور کلی در ازای وجود هر 50 راس گاو باید یک آب خوری ⅕ متری ساخته شود.

ساخت اتاق قرنطینه

اتاق قرنطینه فضایی است که وجود آن در سوله می تواند به سلامت گاو ها کمک کند چرا که در این مکان آن دسته از گاو هایی که به تازگی آبستن و متولد شده اند، نگهداری می شود. با جداسازی گاو های مریض در یک قسمت مجزا تا زمان بهبود می توانیم علاوه بر ارتقای سطح بهداشت محیط، از بیمار شدن باقی دام ها جلوگیری کنیم.

سوله گاوداری

ساخت قسمت شیردوشی

شیر یکی از مهم ترین فرآورده هایی است که می تواند در یک دامداری یافت شود، حتی در بسیاری از موارد تولید شیر هدف اصلی احداث یک گاوداری محسوب می شود،‌ به همین خاطر است که باید فضای مناسبی برای تولید آن در نظر گرفته شود.
بخش هایی همچون محل نگهداری شیر، شیر دوشی، و اتاق انتظار در سالن ساخته می شوند، ابعاد قسمت شیردوشی معمولا 1 × 50 متر است. قسمت کفی این مکان معمولا از بتن ساخته می شود، کفی و شیردوشی به واسطه تعدادی چوب از یکدیگر تفکیک می شوند.

 

سوله مناسب گاوداری

یک سوله خرپایی، بهترین گزینه ای است که می‌توان از آن به عنوان سوله گاوداری بهره برد، این نوع سوله ها محدودیتی بر تعیین ابعاد دهانه ندارند،‌ مقرون به صرفه هستند و پروسه نصب و جا به جایی آنها نیز آسان است. در مقایسه با سوله تیر ورقی و UBM سوله خرپایی پروسه ساخت و نصب سریع تری دارد، به همین خاطر در زمان کمتری به بهره برداری می رسد.
آن دسته از سوله های خرپایی که به شکل قوسی شکل ساخته می شوند، مقاومت بی نظیری را از خود در برابر آتش سوزی، زلزله، برف و باد و باران نشان می دهند. سوله های خرپایی برای اجرای سوله گاوداری صنعتي نیز بی نظیر هستند چرا که مزیت هایی همچون نداشتن محدودیت ابعاد دهانه، امنیت بالا و هزینه ساخت اندک را در خود جای داده اند.

ساخت و اجرای سوله گاوداری