سوله تیر ورقی

سوله تیر ورقی

پیش از ابداع سوله تیر ورقی، تیرآهن یکی از قدیمی ترین المان های ساخت اسکلت فلزی به حساب می آمد که به روش ریخته گری و در کارخانجات عظیم ذوب آهن تولید می شد. تا سالیان سال از تیرآهن به عنوان مهمترین المان ساخت اسکلت های فلزی استفاده می شد و هزینه استفاده از آن در یک مقطع زمانی، به شدت افزایش یافت.

پس از آن و با تحلیل ایرادات ساختاری و عملکردی در تیرآهن به مرور زمان کاربرد خود را در بعضی از سازه ها مثل سوله تیر ورقی از دست داد. چیزی که امروزه در ساخت سوله مورد بهره وری قرار می گیرد، تیر ورق است که یک المان ترکیبی به حساب می آید. هر تیر ورق از یک جان و دو بال تشکیل می شود که کل اجزا از جنس ورق فولاد با ضخامت های مشخص هستند و این ضخامت ها بر اساس محاسبات دقیق مهندسی تعیین می گردد.

جان سوله تیر ورقی

جان تیر ورق یک تیغه مرکزی است که بسته به طراحی و کاربری سوله و باری که باید در تمام سازه پخش شود. با ضخامت های گوناگون به کار گرفته می شود. جان در سوله تیر ورقی اصولا به حالت تخت ساخته می شود و این رایج ترین روش ساخت تیر ورق در کارگاه های سوله سازی به حساب می آید. سوله تیر ورقی با جان تخت را باید پر کاربرد ترین سازه در میان انواع سوله اسکلت فلزی برشمرد که می‌تواند گزینه مناسبی برای طیف وسیعی از نیازها باشد.

پیش می آید که سازنده تصمیم دارد مقاومت سوله تیر ورقی را در مقابل از هم گسیختگی و ناپایداری بالا ببرد. در این شرایط از جان موجدار یا سینوسی در تیر ورق کمک گرفته می شود که امکان ساخت تیرهای مرتفع تر و در عین حال سبک تر را فراهم می کند. تغییر جان در تمام و یا بخشی از تیر ورق ها در قسمت های مهم اسکلت سوله در عمل باعث می شود که سازه بتواند بار تجمعی بیشتری را تحمل نموده و نیروهای وارد شده بر سازه را به نحو اثربخش تری در طول تمامی قاب ها منتقل نماید.

نحوه ساخت تیر ورق جهت  تامین قطعات سوله تیر ورقی به این شکل است که اول یک بال در کف قرار گرفته و محور وسط آن علامت زده می شود سپس به شکل عمود بر سطح مقطع جان تیر ورق و موازی با یکدیگر دو بال به طرفین تیر وصل می شوند که اتصال آنها از طریق جوشکاری به روش پودری انجام می‌شود. این کار با کمک  شابلون های مخصوص انجام می شود تا از حرکت قطعات در هنگام ساخت جلوگیری شود و یا اتصال اولیه به صورت نقطه جوش (خال جوش) در چند نقطه میان جان و بال ها برقرار می شود و پس از آنکه قطعات به اصطلاح گیردار شدند، جوشکاری سر تا سری انجام شده و اتصالات محکم می‌شود. وگرنه احتمال دارد وضعیت جان و بال ها نسبت به هم تغییر کرده و در نهایت تیر نهایی از استاندارد خارج می شود.

 

سوله تیر ورقی

 

اجزای سوله تیر ورقی

سوله تیر ورقی از اجزای گوناگونی تشکیل می شود که هر یک در طراحی و ساخت نیازمند دقت بالا و تلرانس پایین دارند تا خروجی حاصل از ضریب اطمینان بالایی برخوردار باشد. ناگفته نماند که نکات فنی در خصوص اجزای سوله تیر ورقی بسیار زیاد است و در این مقاله صرفاً یک آشنایی مقدماتی شرح داده می‌شود. شما می توانید جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر به سایت شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت مراجعه نمایید.

ستون ها

ستون ها اصلی ترین اجزا در اسکلت سوله تیر ورقی هستند که پس از اجرای فونداسیون، بر روی صفحه ستون ها نصب شده و با پیچ و مهره محکم می شوند. شاقول بندی و  تراز کردن ستون ها باید با دقت زیادی انجام شود تا اصطلاحا سوله گونیا باشد. در غیر این صورت نمی شود به ایمنی سازه نهایی اعتماد کرد.

رفتر

المان های هشتی شکل در سقف سوله را رفتر می گویند که هر کدام از دو قطعه تیر ورق مجزا ساخته می شوند. این دو قسمت جداگانه به محل نصب حمل می شوند. سپس در محل انجام پروژه مونتاژ شده و توسط جرثقیل نصب می شوند. بسته به مقدار طول سوله، تعداد مناسب و مقتضی از رفترها مورد استفاده قرار خواهد گرفت تا در انتها استراکچر سقف سوله تیر ورقی را به عنوان پراهمیت ترین بخش از سازه تشکیل دهند.

استرات

اجزای افقی با متریال پروفیل قوطی هستند که در امتداد طول سوله تیر ورقی بکار گرفته میشوند تا قاب های متوالی را به همدیگر متصل کنند و به جریان انتقال نیروهای وارده کمک کنند. استرات به عنوان یک تکیه گاه جانبی مورد استفاده قرار میگیرد که طول آن اغلب بین 4 الی 8 متر متغیر می باشد. روش نصب اصولی استرات به این گونه است که  با بهره گیری از اتصالات فلنجی از یک سر به جان تیر میانی و از سر دیگر به ستون اصلی متصل می گردد.

پرلین یا لاپه

نوعی اتصالات فرعی سوله تیر ورقی هستند که اکثرا از جنس پروفیل زِد ساخته می شوند تا بتوانند استحکامات سقف سوله را تأمین نمایند. البته از پروفیل های ناودانی یا نبشی نیز برای ساخت این اجزا به جای پروفیل زد استفاده می شود.

انواع مهاربندها

اسکلت سوله تیر ورقی بسیار آسیب پذیر و حساس است. به همین دلیل باید به طرق گوناگون و از چندین جهت مهار شود.  بادبند، سینه‌بند، میل مهار یا سگراد، و وال پُست، از جمله مهمترین مهار ها در سوله سازی هستند که استفاده مناسب و به جا از تمام آنها، صلابت اسکلت فلزی را تضمین خواهد کرد. ثابت شده است که عدم بهره گیری از این اجزا در قسمت های مناسب و در زمان مناسب سوله تیر ورقی را نا ایمن و متزلزل خواهد ساخت.

 

 

سوله تیر ورقی

مزایای سوله تیر ورقی

  • استحکام بسیار زیاد
  • تضمین عمر سوله تیر ورقی حداقل تا چندین دهه
  • استفاده از تکنولوژی مدرن و به روز در ساخت سوله تیر ورقی
  • قابلیت اجرای پروژه با دهانه وسیع
  • صرفه جویی ریالی نسبت به سایر سوله ها
  • نصب سریع 
  • جوش دادن قطعات با پیچ و مهره باعث شده است راحت تر بتوانید سازه را مونتاژ و یا دمونتاژ کرده و حتی در صورت نیاز به جایی دیگر جا به جا کنید.
  • میتوانید در صورت عدم کارایی قطعات سازه را بازیافت کنید البته این درباره سوله های دیگر هم صدق می کند.
  •  طبق نیاز می توانید سوله تیر ورقی را تا چندین طبقه بسازید.
  • در سوله تیر ورقی می توانید از جرثقیل های سقفی و دروازه ای جهت جا به جایی استفاده کنید.
  • و بسیاری موارد دیگر

ناگفته نماند نکات گفته شده در صورتی اتفاق می افتد که طراحی ساخت و نصب سوله تیر ورقی در بهترین نحو و مطابق با استاندارد های لازم انجام شده باشد. شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت با تیم متخصص و با تجربه در ساخت سوله تیر ورقی با کمترین هزینه و بهترین کارایی در خدمت شماست.

قیمت سوله تیر ورقی

  • متراژ و ابعاد طبق سفارش مشتری
  • ارتفاع تاج
  • طول سوله
  • شیب سقف

این 4 علت از مهمترین عوامل هایی هستند که بر قیمت تمام شده سوله تیر ورقی تاثیر گذارند. یادآوری این نکته لازم است که طراحی مدرن به کار رفته در این سوله  دور ریز فولاد و اتلاف مواد اولیه را به حداقل ممکن رسانده که صرفه جویی ریالی چشمگیری را برای کارفرما به همراه خواهد داشت.

یکی از راهکارهای بهینه سازی در حوزه هزینه ساخت و هم میزان فولاد مصرفی در سوله تیر ورقی، استفاده از سوله دست دوم است که با قطعات پیش ساخته تیر ورقی احداث می شود. ساخت خارج از نوبت قطعات سوله و انبار کردن آنها با رعایت اصول استاندارد، نوع هوشمندانه ای از مدیریت تولید است که امکان سرویس دهی به مشتریان را در کمترین  زمان ممکن میسر میسازد. وابسته به حجم پروژه و کاربری سوله تیرورقی در دو الی سه ماه می توان پروژه را کامل شده به کارفرما تحویل داد. ساخت سوله تیر ورقی می تواند پروژه ای پرهزینه باشد. جهت پیشگیری از اتلاف وقت و هزینه توصیه میکنیم به سایت شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت مراجعه نموده و با مشاوران ما تماس بگیرید.

استحکام سوله تیر ورقی

شاید اثرات مخربی که نیروهای طبیعی می توانند طی گذشت زمان بر سوله اعمال کنند، قابل تصور نباشد. اما واقعیت این است که اگر دقت کافی در ساخت سوله تیر ورقی رعایت نشود، نیروی باد، برف و باران، فشار وارده و یا زمین لرزه ها در مناطق زلزله خیز می تواند صدمه های جدی و جبران ناپذیری برای صاحب سوله به بار آورد.

سوله تیر ورقی با بکارگیری فولاد مرغوب و با بهینه سازی نقشه های شاپ دراوینگ، طراحی و نصب مهاربندی مناسب در نقاط استراتژیک، بیشترین سطح استحکام را در طبقه بندی یک سازه اسکلت فلزی تأمین می نماید. بعضی به اشتباه عنوان می کنند که  این نوع از سوله به خاطر استفاده بی رویه از ورق فولاد، وزن تمام شده زیادی خواهد داشت این نظریه یک دیدگاه اشتباه است. تیر ورق از اساس به نحوی طراحی می شود که وزن نهایی سازه را در سطح مطلوبی حفظ کند.

 

سوله تیر ورقی

 

معایب سوله تیر ورقی

معایب سوله تیر ورقی را کمتر کسانی هستند که به طور کامل در جریان آن باشند، ما با شرح ریز به ریز نکات انواع سوله سعی داریم تا آگاهانه بتوانید با کمترین خسارت احتمالی تصمیم گیری کنید.

مصرف فولاد سوله تیر ورقی

به دلیل اینکه سازه بتواند در مقابل بارهای وارده مقاوم باشد، اجبار به مصرف زیاد فولاد میباشد که این امر باعث میشود سوله تیر ورقی گران قیمت شود. هزینه ساخت سوله تیر ورقی خیلی بیشتر از دیگر روش ها است و در اکثر مواقع به صرفه نیست.

محدودیت متراژ دهانه سوله تیر ورقی

با روش تیر ورقی به علت محدودیت در متراژ دهانه کمتر می توان سوله هایی با متراژ بالا ساخت چون پس از ساخت سوله تیر ورقی، شما نمی توانید متراژ سوله را بیشتر کنید پس اگر بخواهید دستگاه های بزرگتری را وارد محل کارتان کنید یا کاربری آن را تغییر دهید این امکان وجود ندارد.

دهانه سوله تیر ورقی را نهایتا تا 70 متر می شود ساخت البته این مسئله وقتی صدق می کند که در اسکلت سازه از ستون میانی کمک گرفته نشده باشد. اگر از ستون های میانی استفاده کنیم و یا متراژ دهانه را افزایش دهیم باید برای افزایش مقاومت سازه وزن فولاد مصرفی را افزایش دهیم در نهایت قیمت کلی سازه گران تر می شود.

دلایل ساخت سوله تیر ورقی 

با این همه معایب چرا باز هم سازه های تیر ورقی ساخته می شود؟ در دهانه هایی با متراژ زیر 20 متر و مساحت زیر 1000 متر، بهتر است که از همین سازه های سنتی سنگین استفاده می کنیم، چون میزان استفاده فولاد در این متراژ در هر دو نوع سوله تیر ورقی یکسان می باشد.

در این صورت قیمت سازه خرپایی بیشتر می شود، اما اگر متراژ شما افزایش پیدا کند و به مساحت بالای 1500 متر برسد و دهانه ی سازه بالای 18 الی 20 متر باشد، در اینجا اختلاف بین دو نوع سازه مشخص می شود، چون برای افزایش مقاومت و کم شدن تعداد ستون های میانی لازم است از فولاد بیشتری در سوله تیر ورقی استفاده شود.

سوله تیر ورقی