انواع اسکلت ساختمانی

انواع اسکلت ساختمانی

اسکلت های ساختمانی همواره مهمترین و حساس ترین بخش یک ساختمان را تشکیل می دهند، این اجزا همانند یک چارچوب عمل می کنند، چارچوبی که استحکام و پایداری یک سازه به آن بستگی دارد. انواع مختلفی از اسکلت های ساختمانی وجود دارند که هر یک در مقایسه با دیگری دارای مزایا و معایب بخصوصی هستند، از این رو سازندگان مختلف همواره در تلاش اند تا بهترین اسکلت را بنا بر شرایط کنونی خود انتخاب کنند.
انتخاب صحیح یک اسکلت ساختمانی علاوه بر آن که می تواند در زمان و هزينه صرفه جویی کند، می تواند عمر و کارایی سازه بدست آمده را تا حد زیادی افزایش دهد. به طور کلی اصلی ترین اجزایی که در دسته بندی انواع اسکلت ساختمانی قرار می گیرند به شرح زیر هستند:

  1. اسکلت ساختمانی فلزی
  2. اسکلت ساختمانی بتنی
  3. اسکلت ساختمانی چوبی

 

اسکلت ساختمانی فلزی

اسکلت فلزی معمول ترین محصولی است که در ایران از آن استفاده می کنند، این سازه با نام هایی همچون چارچوب فلزی و اسکلت فولادی نیز شناخته می شود.
ورق فلزی، پروفیل ها و نیمرخ های فولادی مهمترین اجزایی هستند که در ساختار اسکلت فلزی به چشم می خورند.
چگونگی مونتاژ و اتصال قطعات اسکلت های فلزی به واسطه سه روش جوشکاری، اتصالات پرچی و پیچ و مهره انجام می شود که در این میان اتصالات پیچ و مهره دارای اعتبار بیشتری هستند.
اسکلت های فلزی در مقایسه با انواع اسکلت ساختمانی دیگر با سرعت بالا تری ساخته می شوند، مقاومت و استحکام بالاتری دارند و هزینه های آنها نیز مقرون به صرفه است.
از اسکلت های فلزی می توان برای ساخت هر سازه ی ساختمانی ای بهره برد، مزایای بیشمار این چارچوب ها سبب شده است که آمار بهره گیری از اسکلت های فولادی به نسبت گذشته روز به روز بیشتر شود.

مزایای اسکلت بندی فلزی

اگر به لیست انواع اسکلت ساختمانی نگاهی بیندازید، خواهید دید که مزایای نوع فلزی آن بیش از باقی ساختار ها است، برخی از مزایای برجسته اسکلت های فلزی عبارت است از:

اسکلت فلزی به نسبت انواع اسکلت ساختمانی بتنی و چوبی از وزن کمتری برخوردار است
چارچوب های فلزی دارای مقاومت و استحکام بالایی هستند
این سازه ها برای ساخت ساختمان های طویل و سنگین وزن مناسب اند
اگر از ساختمان های اسکلت فلزی به خوبی محافظت شود، آن سازه ها می توانند می توانند عمر مفید بالایی داشته باشند
امکان مقاوم سازی، ارتقا و اصلاح اسکلت فلزی در حین ساخت و یا بعد از ساخت وجود دارد
پروسه ساخت اسکلت های فلزی به نسبت انواع اسکلت ساختمانی دیگر به زمان کمتری نیاز دارد

انواع اسکلت ساختمانی

معایب اسکلت بندی فلزی

واضح است که این سازه علاوه بر داشتن مزیت های بسیار، معایب بخصوصی را نیز به خود اختصاص می دهد، البته تعداد معایب آن در مقابل لیست بلند بالای ویژگی های مثبت اش بسیار ناچیز است. برخی از اصلی ترین معایب اسکلت فلزی عبارت است از:

عملکرد ضعیف در برابر حرارت و آتش سوزی
امکان خوردگی فلز در برابر عوامل جوی
تمایل اجزای تحت فشار به فرایند کمانش
هزینه اولیه بالا

 

اسکلت ساختمانی بتنی

اسکلت ساختمانی بتنی یکی دیگر از انواع اسکلت ساختمانی است که پس از چارچوب های فلزی در رتبه دوم میزان بهره وری قرار می گیرد.
سازه هایی که در آنها از اسکلت بندی بتنی استفاده شده است، بخش قابل توجهی از بتن آرمه را با خود حمل می کنند، فولاد، شن، ماسه و سیمان جزو اصلی ترین متریال تشکیل دهنده بتن آرمه محسوب می شوند.
در یک ساختمان بتنی اجزایی مانند ستون، سقف، دیوار برشی، پله، فونداسیون و تیر های فرعی و اصلی تماما از بتن آرمه تشکیل شده اند.
به طور کلی بتن یک ماده چسبناک محسوب می شود که از ترکیب سیمان، آب و سایر اجزای این حوزه ساخته می شود، صنعت کهنه کار بتن سازی نیز همانند دیگر صنایع در حال پیشرفت است، به همین خاطر روش های ساختاری آن ممکن است دائما در حال تغییر باشند.

مزایای اسکلت بندی بتنی

سازه های بتنی در دسته ی مهم ترین اقلام انواع اسکلت های ساختمانی قرار می گیرند، یکی از نکات قابل تامل درباره این سازه ها،‌ برابری مزایا و معایب آن است. برخی از مزایای برجسته اسکلت بندی بتنی عبارت است از:

قیمت پایین تجهیزات اولیه
انعطاف پذیری بالای سازه های بتنی
مقاومت بالا در برابر آتش سوزی
مقاومت بالا در برابر شرایط جوی
عدم نیاز به نگهداری در مقایسه با انواع اسکلت ساختمانی دیگر
افزایش مقاومت اسکلت بتنی در طول زمان
عدم نیاز به حضور نیروی متخصص در هنگام ساخت

 

معایب اسکلت بندی بتنی

حال که با مزایای این نوع اسکلت آشنا شده اید بهتر است معایب آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم، برخی از اصلی ترین معایب اسکلت های بتنی در مقایسه با انواع اسکلت ساختمانی فلزی یا چوبی عبارت است از:

مقاومت کششی اندک
انتقال گرما و سرما به ساختمان
وزن بالا به نسبت دیگر اسکلت بندی ها
ضعف در برابر انفجار

انواع اسکلت ساختمانی

اسکلت ساختمانی چوبی

استفاده از اسکلت ساختمانی چوبی به نسبت انواع اسکلت ساختمانی بتنی و فلزی آمار کمتری را به خود اختصاص می دهند.
چارچوب های چوبی وزن اندکی دارند و هزینه های کمتری را به خود اختصاص می دهند، علاوه بر آن پروسه ساخت آنها با سرعت بیشتری انجام می شود‌.
در حین حال مقاومت و استحکام این سازه ها اندک بوده و عملکرد ضعیفی را در برابر عوامل فرسایشی و یا آتش سوزی از خود نشان می دهند.
شرایط جغرافیایی یکی از مهم ترین اصل هایی است که در انتخاب چارچوب چوبی موثر است، به طوری که بخش های شمالی اروپا،‌ آمریکای شمالی و بخش هایی از استرالیا عمدتا از این نوع اسکلت ها استفاده‌ می کنند.
لازم به ذکر است که میزان مقاومت این اجزا به پنل های سفت تامین می شود، ساختمان های تفریحی، محل نگهداری قایق ها، سازه های کشاوزی، گاراژ ها و ساختمان های تجاری کم ارتفاع از جمله سازه هایی هستند که استفاده از چارچوب های چوبی در آنها رواج دارد.
لازم به ذکر است که انواع اسکلت ساختمانی چوبی دارای مزایا و معایب بخصوصی هستند که تنها در این نوع از اسکلت ساختمانی یافت می شود.

مزایای اسکلت بندی چوبی

برخی از اصلی ترین مزایایی که می توان در ساختار اسکلت بندی های چوبی آنها را پیدا کرد عبارت است از:

ظاهر زیبا
وزن اندک
هزینه کم
سرعت در ساخت
مناسب برای بهره وری های کوچک

 

معایب اسکلت بندی چوبی

برخی از معایب برجسته ای که در ساختار اسکلت بندی های چوبی وجود دارد به شرح زیر است:

عدم سازگاری با شرایط محیطی مختلف
مقاومت اندک در برابر شرایط آب و هوایی
عدم پایداری در برابر عوامل محیطی
ضعف عملکردی در برابر حرارت
عمر مفید اندک

انواع اسکلت ساختمانی

مراحل ساخت اسکلت ساختمانی

اگرچه هر یک از انواع اسکلت بندی فلزی،‌ بتنی و چوبی مراحل اجرایی متفاوتی را به خود اختصاص می دهند، اما اصلی ترین مراحل ساخت انواع اسکلت ساختمانی به شرح زیر است:

گودبرداری زمین
عملیات بتن ریزی
آرماتور بندی اجزا
کارگذاری صفحه و ستون
کارگذاری تیرچه ها و ستون ها
منسجم کردن باربند ها و اجرای سازه

البته که مراحل ذکر شده تنها بخشی از پروسه ساخت انواع اسکلت ساختمانی را توصیف می‌کنند،‌ برای ساخت یک اسکلت ساختمانی با کیفیت باید به نکات کوچک و بزرگ بسیاری توجه کرد که بهره گیری از تمامی آنها تنها به واسطه یک تولید کننده برتر امکان پذیر است.

دانیال صنعت در واقع همان تولید کننده برتر است، این مجموعه‌ مشهور می تواند انواع اسکلت ساختمانی را بهترین مواد اولیه، مناسب ترین هزینه و کمترین زمان تولید کند. برای کسب اطلاعات بیشتر و ارتباط با پشتیبانی می توانید به آدرس های ذکر شده در وبسایت مراجعه کنید.

انواع اسکلت ساختمانی