عمر مفید ساختمان بتنی

عمر مفید ساختمان بتنی

شاید شما هم از آن دست مخاطبانی باشید که درباره عمر مفید ساختمان ها بخصوص ساختمان های بتنی کنجکاوی داشته باشند. در پاسخ به این پرسش باید گفت که تعیین عمر مفید یک ساختمان بتنی به عوامل کوچک و بزرگ بسیاری بستگی دارد چرا که عناوین بسیاری می توانند سبب افزایش یا کاهش عمر مفید ساختمان بتنی شوند.
به طور کلی متخصصین این حوزه برای تشخیص و تخمین عمر مفید سازه های بتنی از سن حقیقی ساختمان کمک می گیرند.
برای دستیابی به سن ساختمان به سه پارامتر اساسی نیاز داریم، این عناوین عبارت اند از:

  1. سن واقعی
  2. سن سندی
  3. سن بهره برداری

هر یک از عناوین ذکر شده در حین داشتن شباهت های بسیار، تفاوت های بارزی را به نسبت یکدیگر دارند، برای درک بهتر شما هر کدام از 3 مورد فوق به صورت مختصر شرح داده خواهند شد.

سن واقعی

سن واقعی یک سازه یکی از اصلی ترین مشخصه هایی است که برای تخمین عمر مفید ساختمان بتنی باید از آن استفاده کرد‌.
زمانی که ساخت و ساز یک سازه مسکونی آغاز شود و پروانه بهره برداری آن صادر شود، استارت محاسبه سن واقعی ساختمان کلید خواهد خورد.

عمر مفید ساختمان بتنی

سن سندی

دومین پارامتر موثر در این حوزه سن سندی ساختمان است، در این حالت محاسبه عمر مفید سازه از زمانی آغاز می شود که سند آن به طور رسمی ثبت شود.

سن بهره برداری

اگرچه سن واقعی و سن سندی جزو پارامتر های مهم تعیین عمر مفید ساختمان بتنی محسوب می شوند، اما اصلی ترین معیار تعیین کننده آن متعلق به سن بهره برداری ساختمان است.
محاسبه ی سن بهره برداری یک سازه از زمانی آغاز می شود که افراد در یک سازه ساکن شده و از آن استفاده کنند.
در صورتی ‌که بین زمان بهره برداری و ثبت سند وقفه ای باشد، متخصصان سن بهره برداری را به دیگری ارجعیت می دهند.

 

تفاوت عمر مفید اسکلت بتنی در ایران و سایر کشور ها

طول عمر مفید ساختمان بتنی در ایران با سایر کشور ها دارای تفاوت های برجسته ای است. به طور کلی هر ساختمان بتنی در ایران بین 25 الی 30 سال عمر می کند این در حالی است که کشور های بزرگ صنعتی ادعا می کنند حداقل عمر مفید سازه های بتنی شان از 100 تا 300 سال است.
یکی از مهم ترین علت های تفاوت عمر مفید ساختمان بتنی در ایران و جهان عدم دانش کافی درباره عوامل افزایش دهنده و کاهش دهنده ماندگاری ساختمان ها است.

 

عوامل موثر در افزایش عمر مفید ساختمان بتنی

شاید شما هم به دنبال راهکار های موثر افزایش ماندگاری سازه های بتنی تان باشید، در ادامه این مطلب برخی از مهم ترین و تاثیر گذار ترین نکات این حوزه ذکر خواهند شد.

  1. انتخاب صحیح مصالح ساختمانی
  2. طراحی صحیح ساختمان
  3. نگهداری از ساختمان
  4. تقویت ساختمان

عمر مفید ساختمان بتنی

انتخاب درست مجموعه سازنده نیز یکی از مهم ترین عواملی است که می تواند موجب افزایش عمر مفید اسکلت بتنی تان شود، چرا که یک مجموعه برتر همواره تلاش می کند که کلیه اصول افزایش دهنده کیفیت یک سازه را رعایت کند.
مجموعه های کوچک و بزرگ بسیاری در حوزه تولید سازه های سبک و سنگین فعالیت می کنند، در این میان دانیال صنعت یکی از بزرگ ترین و معتبر ترین تولید کنندگان این عرصه محسوب می شود.
زمانی که پروسه تولید یک اسکلت بتنی را به دانیال صنعت بسپارید، دیگر نگرانی بابت چگونگی ساخت یا کیفیت آن نخواهید داشت، چرا که دانیال صنعت می تواند با کیفیت ترین سازه ها را در کمترین زمان ممکن تولید کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و ارتباط با پشتیبانی می توانید به آدرس های ذکر شده در وبسایت مراجعه کنید.

انتخاب صحیح مصالح ساختمانی

یکی از اصلی ترین مواردی که می تواند در عمر مفید یک سازه و البته کاهش هزینه های نهایی اثر گذار باشد، انتخاب صحیح مصالح ساختمانی است.
متریال اولیه شما باید از لحاظ هماهنگی با شرایط آب و هوایی، ضریب انقباض و انبساط، و کیفیت ساختاری به گونه ای باشد که بیشترین سازگاری را با سازه مد نظرتان داشته باشد.
در نظر گرفتن کلیه نکات ذکر شده می تواند تا حد زیادی در افزایش عمر مفید ساختمان بتنی موثر واقع شود.

طراحی صحیح ساختمان

طراحی درست و اصولی یک ساختمان بتنی از اهمیت بالایی برخودار است، اگر در یک نقشه به جزئیات یک سازه بتنی به درستی توجه شود، ساختمان به دست آمده مقاومت بیشتری را در برابر عوامل فرسایشی از خود نشان خواهد داد.

نگهداری از ساختمان

بی شک هر سازه ساختمانی ای در طول زمان دچار ایراداتی می شود و به تعمیر نیاز دارد، اگر به این ایرادات به درستی توجه شود و نواقص آن در زمان مناسب برطرف شوند، عمر مفید ساختمان بیشتر می شود.
در حالی که بی توجهی به ایرادات و نواقص به وجود آمده در یک سازه می تواند تا حد زیادی عمر مفید آن را کاهش دهد.

تقویت ساختمان

میزان قدرت و مقاومت ساختمان در مقابل عواملی همچون وزن سازه و بلایای طبیعی، از جمله مواردی است که در تعیین عمر مفید آن نقش برجسته ای دارد، بنابراین تقویت یک سازه بتنی می تواند عمر مفید آن را افزایش دهد. پیشرفت تکنولوژی در سال های اخیر سبب شده است که روش های جالبی برای تقویت ساختمان های بتنی ابداع شود، برخی از این روش ها به شرح زیر هستند:

مقاوم سازی سازه به واسطه ژاکت بتنی
مقاوم سازی سازه به واسطه ژاکت فولادی
مقاوم سازی سازه به واسطه دیوار برشی
مقاوم سازی سازه به واسطه باد بند ها
مقاوم سازی سازه به واسطه پیش تنیدگی
مقاوم سازی سازه به واسطه FRP

 

عوامل موثر در کاهش عمر مفید ساختمان بتنی

در حین اینکه در نظر گرفتن برخی عناوین می توانند در افزایش عمر یک سازه بتنی موثر باشند، موارد دیگری نیز هستند ‌که بروز آنها می تواند عمر مفید ساختمان بتنی را کاهش دهد.
برخی از این عناوین عبارت اند از:

  1. نم و رطوبت
  2. باران های اسیدی
  3. اختلاف دمای شب و روز
  4. تغییر دمای بالا در فصول متضاد

عمر مفید ساختمان بتنی

نم و رطوبت

نم و رطوبت یکی از اصلی ترین مواردی هستند که می توانند در کاهش عمر مفید یک سازه بتنی نقش داشته باشند، نم گرفتن اجزای اصلی ساختمان می تواند آن را سست کرده و موجب مستهلک شدن آن شود.
شرایط آب و هوایی منطقه مد نظر نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است، به طوری که عمر مفید سازه هایی که در مناطق پر بارش ایجاد شده اند به نسبت دیگر مناطق به مراتب کمتر است.
آجر و سنگ دو جزئی هستند که در برابر رطوبت بسیار آسیب پذیر اند، بنابراین بهتر است در این مناطق از این اجزا استفاده نشود. پوشش دادن آجر و سنگ به واسطه گچ می تواند روند این آسیب پذیری را تا حدودی کند کند.

باران های اسیدی

باران های اسیدی یکی دیگر از عواملی است که می تواند به شدت عمر مفید یک سازه بتنی را کاهش دهد، این نوع باران ها بیشتر در کلانشهر ها ایجاد می شود. شدت آسیب زدگی این نوع باران ها به قدری زیاد است که می تواند مقاوم ترین مصالح ساختمانی را به سستی بکشاند.

اختلاف دمای شب و روز

اختلاف دمای شب و روز عامل کاهش دهنده ای است که کمتر کسی به آن توجه می کند.
در طول روز دمای ساختمان افزایش پیدا می کند به همین خاطر اجزای آن منبسط می شوند، اما هنگامی که شب فرا می رسد دما کاهش داشته و اجزا مجددا به حالت انقباض می رسند، تکرار این روند می تواند سبب بروز ترک های کوچک و بزرگی در ساختمان شود. این ترک ها حتی اگر در بخش های داخلی سازه رخ دهند،‌ باز هم سبب کاهش عمر مفید ساختمان بتنی می شوند.

تغییر دمای بالا در فصول متضاد

یکی دیگر از عواملی که می تواند نقش پررنگی در کاهش عمر مفید اسکلت بتنی داشته باشد،‌ تغییر دما در فصل های متضاد است. این عامل مشابه تغییر دمای شب و روز عمل می کند با این تفاوت که شدت آن بیشتر است، برای افزایش عمر مفید اسکلت بتنی بهتر است به این موارد توجه داشته باشید.

عمر مفید ساختمان بتنی