بچه سوله

بچه سوله

تعریف بچه سوله سازه‌ای با وزن سبک بوده که ساخت آن وابسته به سوله اصلی است. با هدف موارد خاص در مجاورت سازه سوله اصلی طراحی و ساخته می‌شود. بچه‌ سوله در لاتین  به‌ صورت (Lean To) خوانده می‌شود که اشاره به تکیه کردن سازه یا بنایی کوچک به سازه بزرگ‌تر از خود دارد.

بعد از ساخت سوله ها اگر ارباب رجوع مایل به تفکیک فضای تولید با فضای غیر مرتبط با آن (مثلا انبار، بخش اداری، آزمایشگاه، پارکینگ برای خودروی پرسنل و غیره) باشد ایده ساخت بچه سوله به میان خواهد آمد.

انواع بچه سوله

تک شیب یک طرفه

یکی از مدل های سوله مدل تک شیب یک طرفه است. این سازه از یک جهت به دیوار اصلی سوله چسبیده و فقط یک دیوار مشترک طولی با سوله مادر است. در این سازه در صورتی که دیوار کناری ساخته نشود و فقط ستون‌های مورد نیاز برای نگه داشتن سقف ساخته شوند فقط جنبه سایه بان خواهد داشت و فقط به منظور پارک خودرو از آن‌ها می‌توان بهره برد.

تک شیب دو طرفه

در سازه تک شیب دو طرفه، سوله مادر از هر دو طرف دارای یک بچه سوله است با سایز و اندازه‌های متفاوت است. در این ساختار هر دو دیوار جانبی سوله مادر با دیوارهای طولی بچه سوله‌ها از هر دو طرف مشترک هستند. این اشتراک در دیواره ها موجب بالا رفتن میزان مقاومت کل سازه در مقابل تنش‌های پیش آمده خواهد شد.

دو شیب یک طرفه

یکی از مدل های بچه سوله‌ها دو شیب و یک طرفه است.  از یک سازه با حداکثر سایز شصت درصد در اندازه سوله اصلی در یک طرف آن به نحوی ساخته شده است که دارای یک دیوار طولی به طور مشترک است. بچه سوله در مجاورت با سوله مادر و با سقف شیب دار مدل دو طرفه طراحی و ساخته می‌شود. این نوع بچه سوله کاربردهای متفاوتی دارد که می‌توان با ایجاد مسیر رفت و آمد در این بچه سوله و سوله مادر استفاده کرد.

دو شیب دو طرفه

از دیگر مدل های بچه سوله، سازه دو شیب دو طرفه است. این نوع سازه خیلی شبیه به سازه بچه سوله تک شیب دو طرفه می باشد ولی با ویژگی‌های سقف شیبدار دو طرفه که در دو سمت سوله مادر ساخته می‌شود که می‌توان سایز و متراژ هر دو را مشابه و یا متفاوت در نظر گرفت.

 

بچه سوله

 

نکات ساخت بچه سوله

پیش از ساخت سوله مادر باید از شخص متخصص راهنمایی‌های لازم دریافت شود و در صورت صلاحدید و نیاز به سازه کمکی بهتر آن است که پیش از اقدام به ساخت سوله اصلی ساخت بچه سوله موازی با سوله مادر انجام گیرد. این عمل در زمان و هزینه صرف شده صرفه‌جویی بسیاری خواهد داشت و از مشکلات ساخت و ساز در آینده جلوگیری می‌شود.

در مواقعی که بودجه یک پروژه محدود است و یا احتمال می‌رود که به سازه های کوچک جانبی نیاز شود، اهمیت دارد که شرایط را مدیریت کرد که فضای لازم برای ساخت بچه سوله حداقل در یک سمت سوله مادر و ترجیحا در هر دو سمت امکان‌پذیر باشد. تقریباً هر وقت که کارفرما اعلام نیاز کند. می‌توان نسبت به ساخت سوله و بهره‌برداری بچه سوله اقدام نمود، بنابراین شما می توانید ساخت بچه سوله را به زمانی در آینده موکول کنید.

مشخصات بچه سوله

  • آنها را می توان هم در حین اجرای پروژه و هم پس از اتمام پروژه به سازه مورد نظر اضافه کرد.
  • داشتن یک دیوار اشتراکی با سوله اصلی و جدا نبودن از آن، از جمله ویژگی های مهم در ساخت بچه سوله می باشد.
  • کوچکتر از سوله اصلی است واندازه  آن، نهایتاً 60 درصد ابعاد سوله اصلی می باشد.
  • می توان سازه را هم در یک طرف سوله مادر و هم در دو طرف سازه اصلی ایجاد کرد.
  • بچه سوله می تواند صرفاً شامل یک سقف شیب‌دار جانبی باشد که برای اهداف خاصی نظیر سایه‌بان و غیره  از آن استفاده می‌گردد. در نتیجه لازم نیست که حتما یک  مدل کوچک‌شده از سوله اصلی را ساخته باشیم.
  • مقدار محدوده ای که اکثرا در اندازه دهانه بچه سوله رایج است و مرتبط با دهانه سوله مادر تعیین می‌شود که نباید از  10 الی 15 متر بیشتر شود. اصولا این محدوده توسط بیشتر سازندگان نیز رعایت می گردد.
  • نه تنها به سازه اصلی باری وارد نمی‌کند به علاوه تا حدودی از میزان بار کلی سازه را می‌کاهد و با توجه به مهار آن و ایجاد لنگرهای برعکس در ستون تنش، جابجایی و تکان سازه را متعادل و بالانس می‌کند.
  • اگر خریدار فعلا قصد اضافه کردن بچه سوله را نداشته باشد باز هم می‌توان طراحی را به نحوی انجام داد که بعدا این سازه هم به سازه اصلی اضافه شود.

 

بچه سوله

 

هزینه ساخت بچه سوله

یکی از مزایای اساسی که در این مورد وجود دارد این است که هزینه ساخت بچه سوله بسیار کمتر از سازه اصلی است، زیرا بار اصلی روی سازه اصلی بوده و بچه سوله از یک سمت سازه به طور کامل به سازه اصلی اتصال پیدا خواهد کرد. به همین خاطر است که هزینه ساخت دیوار بچه سوله از یک قسمت و قسمت بیرونی خود سوله محاسبه می گردد. به دلیل کوچک بودن سازه جانبی نیازی به ایجاد ستون میانی در داخل بچه سوله نخواهد بود.

کف سازی این نوع سوله نیز با توجه به اینکه اصولا برای کاربری های جانبی طراحی می شوند، چندان هم حائز اهمیت نبوده و در این مورد می توان از پوشش های معمولی و ارزان قیمت بهره برد. این احتمال وجود دارد که در ابتدا کاربری خاصی برای بچه سوله در نظر گرفته نشده باشد ولی  در عمده کسب ‌و کارها و به موازات گسترش تولیدات در هر صنفی، به سرعت مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت.

از ابتدای طراحی، محاسبات و معماری سوله به نحوی صورت می‌گیرد که بچه سوله در کنار سوله اصلی ساخته شود.اما دیگر جنبه های کار همچون عایق بندی و سیستم تهویه بکار برده شده، به دلیل حجم کمی که بچه سوله اشغال می کند، ممکن است هزینه کمتری داشته باشد. البته برای جلوگیری از صرف هزینه های بی مورد در این زمینه توصیه می شود که این سازه جانبی را فقط به اندازه مورد نیاز کسب و کار خود سفارش دهید چرا که مانند سوله اصلی هر چه متراژ و دهانه بچه سوله بیشتر باشد، هزینه ساخت آن نیز بالاتر خواهد رفت.

مهم ترین نقش بچه سوله در کاهش هزینه‌های تأمین فضای شرکت خواهد بود که نباید مورد بی توجهی قرار گیرد. تیم حرفه ای شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت جهت مشاوره در طراحی، ساخت سوله و نصب انواع سوله در خدمت شماست. جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به سایت شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت مراجعه نمایید.

کاربرد بچه سوله

کاربردهای بچه سوله گسترده است و نمی‌شود همه آنها را در اینجا لیست کرد. اکنون برخی از مهم‌ترین دلایل را برای شما بازگو می‌کنیم.

  • به عنوان بخش اداری برای استقرار کارمندان غیرعملیاتی
  • استفاده جهت ذخیره مواد اولیه یا نگهداری از محصولات به عنوان انبار اصلی یا فرعی 
  • جداسازی یکی از بخش های ویژه همچون آبکاری، آزمایشگاه، تعمیرگاه ماشین‌آلات و غیره  بنا به دلایل فنی
  • نصب موقت در کناره مسیرها و بزرگراه های تحت عملیات راه‌سازی به منظور اسکان موقت، آب رو و غیره  
  • جداسازی بعضی ایستگاه‌های خاص سوله کارگاهی که آلودگی و یا خطر آنها امکان دارد کل خط تولید را تهدید نماید مثل واحد آبکاری
  • پارکینگ موقت یا دائمی برای وسایل نقلیه کارکنان و یا ماشین های حمل و نقل کارخانه نظیر لیفتراک، وانت و غیره.
  • جداسازی برخی واحدهای ویژه که نیاز به تمرکز یا مکانی دور از سر و صدای تولید دارند مانند واحد آزمایشگاهی کیفیت
  • استفاده در مجاورت سوله اصلی به عنوان سایه بان

افزون بر کاربردهای ذکر شده بچه سوله ها به عنوان سوله مدیریت بحران با هدف اسکان موقت، آبرو و غیره در حاشیه های بزرگراه هایی که در حال ساخت هستند، کاربرد گسترده ای دارند.

 

بچه سوله

 

طراحی بچه سوله

یکی از نکاتی که در طراحی و ساخت این سوله ها اهمیت دارد متراژ آنهاست. متراژی که می توانید برای بچه سوله در نظر بگیرید حداکثر تا 60 درصد ابعاد سوله مادر است. اگر بچه سوله و سوله اصلی در ابعاد یکسان ساخته شوند دیگر با  اسم های سوله دوقلو و یا سه قلو نامیده می شود. توجه داشته باشید که بین سوله اصلی و سوله کوچکتر حتما باید دیوار مشترکی وجود داشته باشد و دیوار هم باید طول یکسانی با طول سوله داشته باشد و گرنه دو سوله هیچ گونه ارتباطی با یکدیگر ندارند و قابلیت مورد نظر را برای خریدار نخواهند داشت.

دهانه ی سوله های کوچکتر باید براساس استانداردهای مشخص شده ساخته شود. دهانه بچه سوله ها باید بین 10 تا 15 متر باشد. اگر تحت هر شرایطی سازندگان این استانداردها را رعایت نکنند احتمال اینکه در آینده مشکلاتی برای این سوله پیش بیاید، زیاد است. بهتر است بدانید که به علاوه متریال مصرفی و ابعاد و سوله معیار های های دیگری اعم از نیاز به یک یا دو بچه سوله در قیمت نهایی سوله تاثیر بسزایی دارد. پس نیاز است تمامی هزینه های صرف شده برای طراحی و ساخت بچه سوله را در دفترچه محاسبات سوله به صورت دقیق ثبت نمایید.

شاید پیش از اقدام به درخواست طراحی برایتان سوال پیش بیاید که آیا بچه سوله برای سوله اصلی مزاحمت ایجاد خواهد کرد یا خیر؟ پاسخ این سوال قطعا منفی خواهد بود. این دسته از سوله ها را حتی می توان به عنوان سایه بان نیز مورد استفاده قرار داد پس صرفا لازم نیست یک سازه کوچک از سوله اصلی ساخته شود. در واقع یکی از مهمترین کاربردهای بچه سوله ها مهار بار سازه اصلی از یک سمت یا هر دو سمت سازه است. به زبانی دیگر سازه جانبی می تواند تا حدودی از میزان کلی بار که سازه متحمل می شود بکاهد. کاملا برخلاف دیدگاه عمومی مردم  که به اشتباه باور دارند که یک بار اضافی بر روی سازه اصلی است.

نکته انتهایی این است که اگر صاحب یا خریدار سوله هر زمانی بخواهد یک سازه کوچک جانبی به سوله اصلی خود بیفزاید، باید پیش از هر کاری از طرف سازمان نظام مهندسی جهت ساخت بچه سوله تاییدیه رسمی داشته باشد. متاسفانه بعضی از افراد بدون داشتن مجوز اقدام به ساخت سوله می کنند که این امر مشکلاتی را برای آنها به وجود می آورد.

به یاد داشته باشید ساخت سوله باید براساس اصول خاص و مطابق با استانداردها صورت گیرد. جهت مشاوره در طراحی، ساخت بچه سوله و نصب سوله ایمن و استاندارد می‌توانید به سایت شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت مراجعه نمایید.

بچه سوله