اجزای سوله

اجزای سوله

جهت طراحی و اجرای یک سوله متناسب با محل مورد نظر و کاربری سوله، ابتدا لازم است اجزای سوله را بشناسیم.البته که نیاز است اجزای سوله با در نظر گرفتن کاربرد سوله انتخاب شود.

  • قاب یا فریم
  • وال پست
  • استرات
  • مهاربند
  • پرلین یا لاپه
  • سینه بند
  • جرثقیل
  • پی
  • گیرت
  • سایه بان
  • ناودانی
  • قاب یا فریم

 

اجزای سوله

 

اسکلت سوله

اسکلت یا همان سازه فلزی سوله دارای اجزای زیادی می‌باشد. هر کدام وظیفه مهم و اساسی را بر عهده دارند و نبود هر یک از این اجزا موجب نقص سازه می شود. روند کار اجرای اسکلت باید به طور کامل و با استفاده از مواد اولیه باکیفیت و همچنین با کمک و دانش مهندسان مجرب و با تجربه انجام بگیرد. اجزای اسکلت سوله باید کاملا صحیح و با محاسبات و طراحی دقیق اجرا شود. پس از اجرای اسکلت سوله نوبت به مرحله اجرای پوشش سقف و دیوارها و اجرای درب و پنجره و دیگر اجزای سوله می رسد.

قاب در سوله

تیرها و ستون های به کار رفته را در سوله قاب می نامند. در ساخت سوله این قاب ها اغلب با دهانه های بزرگ و بدون استفاده از ستون های میانی ساخته و اجرا می شوند. رفتر (Rafter) اصطلاحی است که برای تیر های دارای  شیب به کار می رود. نحوه اتصال قابها حین ساخت و نصب اجزای سوله در قسمت بالایی و یا تاج سوله به حالت شیب دار انجام می شود. همین ویژگی شیب دار بودن طراحی سوله را نسبت به دیگر سازه های فلزی متفاوت تر کرده است.

مهم ترین و اصلی ترین قسمت اجزای سوله سوله، ستون می‌باشد. زیرا وظیفه این قسمت این است که تمامی بارهای مرده و زنده مانند باد و باران و زلزله را تحمل کند. ستون ها دارای بال و جان هستند. قسمت های کناری ستون بال که برای تحمل وزن است و بخش نگهدارنده ستون و بال به همدیگر را جان می نامند.

رفترها، تیرهای افقی در قسمت بالای ستون هستند که وظیفه آنها انتقال تمامی بارها به ستون ها است. به خاطر تغییرات لنگر در ستون ها در کشور ما رفترها به حالت غیر منشوری اجرا می شوند. قسمت بالایی قاب که وظیفه  دارد دو رفتر را به یکدیگر وصل کند تاج فریم نیز می گویند. بهتر است بدانید که به دلیل اجرای دهانه های بزرگ حین ساخت سوله، نمی توان از پروفیل های موجود در بازار بهره گرفت بلکه به صورت تیر ورق و با در نظر گرفتن به مقاطع مورد نیاز جوش داده می شوند.

 

اجزای سوله

 

وال پست در سوله

وال پست (Wall Post) به معنای نگهدارنده (Post) دیوار (Wall) در مقابل نیروهای وارد بر آن می‌باشد. هدف اصلی در اجرای وال پست پیشگیری از تغییر شکل خارج از صفحه دیوارهای غیرسازه‌ای بوده و وال‌پست هیچ نقشی در تحمل بارهای جانبی ناشی از زلزله ندارد. جهت کم کردن سطح بادگیرهای ستون اصلی وال پست به کار برده می شود. وال پست ها ستون های فرعی هستند که در قسمت ابتدا و انتهای هر سوله اجرا می گردند. 

از وال پستها جهت ایجاد پست بند دیوارهای اطراف و درب های ورود و خروج هم کمک گرفته می شود. به زبانی دیگر با توضیحات فوق می‌توان گفت وال‌پست یک نوع المان در اجزای سوله نیست در عوض مجموعه‌ ای است که وظیفه آن مهار دیوارهای غیرسازه‌ای است.

اجزای وال پست

  • وادار عمودی
  • وادار افقی
  • میلگرد بستر
  • اتصالات

 

استرات در سوله

به ستون های افقی که قاب ها را به صورت متقارن و  طولی به یکدیگر وصل می کنند، استرات گفته می شود. استرات اکثرا از لوله و قوطی ساخته می شود. که عملکرد اساسی آنها تحمل تمامی نیروهای جانبی و مهار قابها است. طول استرات ها ما بین ۵ الی ۸ متر است. استرات ها موجب افزایش اعضا می شوند و تکیه گاه های جانبی نیز به شمار می روند. البته که در ایجاد فضای کافی برای نصب مهاربند ها نیز تاثیر گذارند. استرات ها از مهم ترین اجزای سوله هستند.

جنس استرات

جنس استرات در سوله باید اینقدر مستحکم باشد که قابلیت این را داشته باشد تا دو قاب سوله در نقاط مختلف به صورت متوالی و متقارن به هم متصل کند. متریال استرات در سوله از لوله های مستحکم است. برای خرید لوازم و دیگر اجزای سوله به وب سایت شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت مراجعه کنید.

 

مهاربند در سوله

مهاربندها در دو مدل قائم و افقی هستند که برای فشار و کشش کاربرد دارند. این اجزا محوری بوده و به حالت طولی و گاهی هم عرضی جهت افزایش سختی لوله ها اجرا می شوند. برای اجرای این اجزای سوله از بست های قورباغه ای و میل مهارها استفاده می شود.

انواع مهاربند سوله

  • مهاربند ضربدری: این مدل مهاربند که به همکاربند همگرا هم در بازار معروف می باشد. حالتی است که  هر دو عضو بادبند به صورت قطری و با زوایای متقابل در یک دهانه را به هم متصل می نماید.
  • مهاربند قطری: حالتی که تنها یک قطر داخل قاب بادبند وجود داشته باشد.
  • مهاربند 7 و 8:  در این نوع دو عضو مهاربند بر روی یک گره در رو و یا زیر تیر با یکدیگر متقارب باشند.
  • مهاربند K: در این نوع مهاربند،یک جفت مهاربند (بادبند سوله) در یک طرف ستون قرار می گیرند. یکدیگر را در نقطه ای مشخص بر روی ستون قطع می نمایند.

هدف اصلی مهاربند سوله

  • پیشگیری از تغییر شکل‌های سازه حین  بهره‌ برداری و مراحل نصب سوله
  • تامین پایداری اعضای فشاری در سوله
  • توزیع کلیه بارهای افقی و مقاومت در برابر آنها برای مثال نیروی باد و نیروهای افقی وارده از ترمز کردن جرثقیل.

 

اجزای سوله

 

پرلین یا لاپه

تحمل وزن وارده از وزن پوشش سقف بر عهده پرلین ها می باشد. به این حالت که به طور افقی و به شکل Z در سوله اجرا می شوند.

 

سینه بند در سوله

سینه بند ها اصولا از نبشی ها و ورق ساخته می شوند. بال پایینی رفتر به کمک سینه بند و پیچ مخصوص به پرلین اتصال پیدا می‌کند. با این عمل از کمانش پیچشی جانبی بال رفتر که دارای لنگر منفی و تحت فشار است پیش گیری می شود.

 

جرثقیل در سوله

محبوب و پرفروش ترین جرثقیل ها، جرثقیل سقفی هستند. اکثرا جرثقیل در تمام نقاط سوله و به صورت طولی و عرضی قابل اجراست. جرثقیل فقط روی تیر حمال در سوله نصب می شود. که در کلیه طول سوله و دو انتهای عرضی قرار می گیرد تا تیر حمال روی تیر براکت نصب شود. تیر براکت نیز به ستون جوش داده می شود و ریل های پروفیلی میان تیر حمال و چرخ راهبر نصب و اجرا می شوند.

 

پی در سوله

در ناحیه ای که ستون اصلی سازه ی سوله قرار می گیرد. زمین را کنده و زیر سازی و پی ریزی مورد نیاز اجرا می شود که به این قسمت فونداسیون می گویند. اصولا ستون های سوله به پی منفرد متصل می شوند. پی های منفرد با کمک کلاف هایی که عملکرد کششی قابل توجه ای دارند به همدیگر اتصال داده می شوند.

جهت افزایش ظرفیت پی ها به آن ها برشگیر اضافه می کنند.به طور کلی اجزای سوله در پی دارای سه قسمت فونداسیون، پیچ و بیس پلیت می باشد.

  • فونداسیون
  • پیچ
  • بیس پلیت

جهت قرارگیری ستون ها نیاز است که پیچ ها داخل پی قرار بگیرد تا ستون با کمک مهره به آنها متصل شود. ناحیه اتصال ستون ها به پایه را بیس پلیت می نامند.

 

گیرت در سوله

گیرت ها بندهای جانبی و انتهایی هستند که میان فریم ها کاربرد دارند و در آن ناحیه اتصال داده می شوند.

 

سایه بان سوله

سایه بان، به انتهای رفتر و به خاطر پیشگیری از ریزش آب باران به روی سوله  متصل می شود.

 

ناودانی در سوله

جهت انتقال آب از سقف سوله  به زمین کاربرد دارد.

 

اجزای سوله

 

پوشش سقف سوله

مهم ترین قسمت ساخت سوله پس از اجرای اسکلت پوشش سقف سوله است. برای پوشش سقف سوله از مواد متناسب با نوع کاربری اجزای سوله بهره برده می شود. کارتن پلاست، ساندویچ پانل، پلی کربنات و ورق گالوانیزه از انواع پوشش رایج برای سقف سوله هستند. پوشش سقف بر روی قسمت پرلین ها اجرا و نصب می شود. برای مثال برای سوله هایی که تغییر دما در آن ها دارای اهمیت است از پوشش سقف ساندویچی استفاده می شود.

 

دیوار چینی سوله

برای چیدن دیوارهای سوله از دیوار آجری دو طرف نما، ساندویچ پانل، دیوار بلوکی، ورق موج دار و دیگر مدل های رایج استفاده می شود. که با در نظر گرفتن طراحی اولیه و نظر مهندسان و توجه به نوع کاربری سوله مورد نظر اجرا می شود.

البته که گاهی اوقات از ترکیب دیوارهای گفته شده مانند آجر و ساندویچ پانل استفاده می شود به این حالا که ابتدا آجر یا بتن چیده می شود تا ارتفاع مورد نیاز و بعد از ورق و یا ساندویچ پانل جهت ادامه روند دیوار چینی کمک گرفته می شود.

 

درب و پنجره سوله

هر سوله امکان دارد دارای یک و یا چند درب باشد که این موضوع بستگی به طراحی و نوع کاربری سوله دارد. برای مثال ممکن است برای ورود و خروج افراد و ورود و خروج ماشین ها و وسایل صنعتی به داخل سوله از اجرای دو درب کاملا مجزا استفاده شود. پنجره های سوله به حالت نورگیر و در قسمت بالای دیوارها یا هر ارتفاعی که در طراحی اولیه انجام شده باشد نصب می شوند.

 

سوله در ساختمان اداری

اگر بنا به نوع کاربری سوله نیازمند به اتاق مجزا باشیم مانند اتاق نگهبانی یا اتاق اداری و دیگر بخش های خصوصی در بخش های گوناگون سوله این اتاق ها اجرا می شوند که هر یک دارای درب و پنجره جداگانه و متناسب با نوع قرارگیری اتاق اجرا میشود.

 

کفپوش سوله

نوع پوشش کف سوله بر اساس کاربری سوله و طراحی اولیه اجرا می شود. کفپوش بتن سخت، پلی یورتان، اپوکسی و غیره از انواع پوشش کف سوله رایج در بازار هستند. برای مثال کف سازی سوله سردخانه و تولید لبنیات از پلی یورتان استفاده می شود.

 

اجزای سوله

 

اتصال اجزای سوله

  • اتصالات تیزه
  • اتصالات گوشه
  •  اتصال ستون به فنداسیون

اتصال تیزه

در اتصال تیزه، برای اتصال دو تیر به همدیگر بخش انتهایی هر تیر در کارخانه برش می خورد و با صفحه ای که دو طرف طولی آن حاوی سوراخ می باشد جوش می خورد. از لچکی برای تقویت جوش کمک گرفته می شود. در کارگاه تولیدی سازه یا در حین اجزای سوله با جنس فلزی با پیچ و یا پرچ به هم اتصال داده می شوند که اصطلاحا به آن اتصالات فلنچی هم می گویند.

اتصالات گوشه

اجرای اتصالات گوشه ای از صفحه ضخیم یا به زبانی دیگر همان اتصال فلنچی و اتصال با ورق کششی روی بال استفاده می شود. 

اتصال ساعتی

اتصال ساعتی مدلی دیگر از انواع اتصالات تیر به ستون است. سهولت در نصب و حمل از مزایای اصلی این نوع اتصال است. به طور کلی برای اجرای اتصال ستون به فنداسیون از اتصال مفصلی ساده، اتصال خطی و اتصال نقطه ای  استفاده می شود. اجرای اتصال مفصلی ساده اینگونه است که ستون به صفحه ستون جوش داده می شود.

در اتصال خطی، کف ستون ها دارای صفحه ای شیاردار است که ستون به کمک نبشی به صفحه جوش داده می شود و در نهایت صفحه به فونداسیون متصل می‌شود. شرکت توسعه سازه و فلز دانیال صنعت ارائه دهنده ی مشاوره و مشارکت در طراحی و ساخت انواع سوله به شما عزیزان می‌باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و پاسخ به سوالات خود به سایت ما مراجعه نمایید. 

اجزای سوله